Astăzi fetițele ajung la pubertate mai rapid decât generațiile anterioare. Cu toate acestea, lipsa de maturitate mentală și iresponsabilitatea duce uneori la sarcini nedorite pentru că nu știu cum să se protejeze.
Contracepția în adolescență are două obiective principale: să prevină sarcinile nedorite și să protejeze tinerele de boli cu transmitere sexuală.
Care sunt metodele contraceptive optime la o vârstă fragedă?
Cea mai sigură metodă de a preveni o sarcină este folosirea contraceptivelor orale, dar această metodă nu împiedică apariția unor boli cu transmitere sexuală.
Pilulele contraceptive pot fi luate doar în următoarele condiții:
- Există o viață sexuală regulată;
- Menstruația a apărut cu cel puțin doi ani în urmă;
- Tânăra are înălțimea de cel puțin 160 cm;
- Nu este obeză;
- Și nu are boli grave de inimă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă adolescentelor să folosească pilule contraceptive combinate. Acestea influențează mai puțin cursul de dezvoltare normală a corpului feminin.
Contracepția de urgență sau pilula de a doua zi
Măsură de urgență de protecție față de o sarcină nedorită, după un act sexual neprotejat, este de preferat față de avort, dar această pilulă are și efecte secundare.
Folosirea dispozitivelor intrauterine de urgență timp de 5-7 zile după un contact sexual neprotejat, este bine să nu fie folosit de adolescente, deoarece au un risc sporit de inflamare a uterului.
Prezervativul
Această măsură de contracepție reduce riscul de boli cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, statistica arată că eficiența prezervativului la tineri este de 50-75% din cauza utilizării necorespunzătoare a acestuia în momentul actului sexual.
De aceea, specialiștii recomandă folosirea prezervativului simultan cu spermicidele (cremă, geluri) care cresc bariera de contracepție.
Aplicarea doar spermicidelor în adolescență nu este recomandat, deoarece efectul contraceptiv este scăzut.
În legătură cu răspândirea HIV/SIDA și a altor boli cu transmitere sexuală în rândul tinerilor, medicii recomandă folosirea spermicidelor simultan cu prezervativul sau a pastilelor hormonale cu prezervativul.