Contrar credinţelor populare, vitamina C nu vindecă raceala. Deşi vitamina C este un supliment extraordinar care stimulează sistemul imunitar pentru a preveni răceala, dacă ai racit, aceasta nu te ajută cu nimic.
Potrivit unui studiu realizat pe 11.000 de adulţi, s-a constatat că suplimentarea dozei de vitamina C nu reduce incidenţa răcelilor sau a infecţiilor tractului respirator superior la majoritatea adulţilor. Vitamina C are însă un rol protector, diminuând riscul de a contracta o răceală la persoanele foarte stresate sau care nu au o dietă adecvată. Cu toate acestea, odată apărute simptomele unei răceli, vitamina C în scop terapeutic nu are niciun efect asupra duratei sau severităţii bolii.
Iată care sunt remediile naturale care te ajută să scapi de răceală.
1. Zinc
Zincul este un mineral esenţial, cu un rol foarte important în imunitate. Consumul de zinc din alimente sau din suplimente are efecte atât asupra sistemului imunitar, cât şi asupra duratei bolii. Specialiştii spun despre zinc că este cea mai eficientă metodă de tratament a răcelii comune. Alimente care conţin zinc sunt: seminţe de dovleac, seminţe de susan, seminţe de floarea soarelui, seminţe de pin, fasole neagră, crabi, stridii.
2. Extract de soc
Sucul de soc inhibă virusul gripal şi reduce durata simptomelor bolii. În plus, stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva virusului. Socul are şi un efect antiinflamator şi reduce congestia sinusurilor. Socul poate fi consumat atât ca suc, sirop, tinctură sau capsule.
3. Ghimbir
Studiile de specialitate au relevat faptul că ghimbirul luptă împotriva virusurilor care afectează tractul respirator. Indiferent de forma în care este consumat (pudră, ceai sau crud), ghimbirul este la fel de eficace în cazul răcelilor.