Slăbitul reduce riscul de dezvoltare a cancerului la sân

Pierderea din greutate în cazul femeilor supraponderale poate reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, potrivit unui studiu. Cercetătorii au descoperit că femeile supraponderale, care au slăbit 5% din greutatea corpului lor, sunt cu 50% mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la sân. Se pare că pierderea de grăsime corporală poate reduce nivelul de hormoni care declanșează cancerul.

separator
Slabeste-rapid-si-sanatos-in-21-de-zile

Studiul a implicat participarea a 439 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, care au fost împărție în 4 grupuri – primul fiind supus unui regim alimentar și exercițiilor fizice, cel de-al doilea grup a urmat doar o dietă, al treilea grup a efectuat doar exercițiile fizice, iar utimul grup nu a schimbat deloc stilul de viață.

Cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seatle au constatat că femeile care au urmat regimul alimentar și programul de exerciții fizice au pierdut 10% din greutatea corpului lor. Ei au măsurat, de asemenea, nivelurile anumitor tipuri de estrogen și testosteron, cunsocute pentru riscul lor de a favoriza apariția cancerului, iar acestea au scăzut între 10 și 20% în cazul femeilor care au pierdut din greutate.

„Susținem cu tărie beneficiile menținerii la o greutate sănătoasă, întrucât aceasta poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de sân”, afirmă Eluned Hughes, potrivit DailyMail.

Un alt studiu efectuat la începutul acestui an a descoperit că femeile supraponderale diagnosticate cu cancer de sân au prezentat un risc de recidivă în urma tratamentului, cu 17% mai mare față de femeile cu o greutate corporală normală.

Sursa

SUA autorizează un medicament pentru pacienții cu cancer pulmonar

Autoritatea de reglementare americană în domeniul sănătăţii a autorizat o imunoterapie ţintită pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar cu celule mici, greu de tratat sau care s-a agravat în ciuda chimioterapiei.

Imunoterapia, care va fi pusă pe piaţă în Statele Unite sub denumirea comercială Imdelltra conţine substanţa activă tarlatamab, şi face parte din gama de anticorpi bispecifici ai companiei farmaceutice americane Amgen, concepuţi să se prindă de o celulă canceroasă şi de una imunitară, aducându-le împreună astfel încât sistemul imunitar al organismului să poată distruge cancerul.

Medicamentul a primit autorizarea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) prin procedura de aprobare accelerată, pe baza ratei de răspuns şi a duratei de răspuns (DoR) încurajatoare observate în studiile clinice, a declarat agenţia într-un comunicat, conform observatornews.ro.

Imunoterapia ţintită, autorizată recent, este recomandată în tratamentul adulţilor aflaţi în stadii avansate de cancer pulmonar cu celule mici  în stadiu extins (ES-SCLC), greu de tratat, cu progresie a bolii după chimioterapia pe bază de platină, a precizat la rândul său grupul american într-o comunicare de presă.

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este una dintre cele mai agresive şi devastatoare tumori maligne solide, cu o supravieţuire medie de aproximativ 12 luni după terapia iniţială şi o rată de supravieţuire relativă la cinci ani de 3% în cazul ES-SCLC.

Cu cât s-a prelungiat viaţa pacienţilor trataţi cu noul medicament

Rezultatele unui studiu în stadiu intermediar, publicate anul trecut în revista New England Journal of Medicine – NEJM, au arătat că tumorile s-au micşorat la 40% dintre pacienţii care au primit 10 mg de tarlatamab prin perfuzie intravenoasă la fiecare două săptămâni.

Pacienţii din cadrul studiului au trăit o perioadă medie de 14,3 luni, comparativ cu o rată de supravieţuire obişnuită de aproximativ cinci luni. Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt de tipul celor fără celule mici, în timp ce până la 15%, potrivit Societăţii Americane de Cancer, sunt din varietatea mai agresivă, respectiv tumorile solide cu celule mici vizate de acest medicament.

Boala, care este diagnosticată anual la aproximativ 35.000 de pacienţi din Statele Unite, este „unul dintre cele mai rapid proliferante şi mai agresive tipuri de cancer care există”, a declarat Jay Bradner, directorul ştiinţific al Amgen, într-un interviu acordat înainte de luarea deciziei FDA.

În studiile clinice, cel mai frecvent efect secundar al tratamentului a fost sindromul de eliberare a citokinelor, o afecţiune potenţial periculoasă care apare atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde prea agresiv la infecţii sau la medicamente de imunoterapie. Producătorul farma a declarat că va trebui să finalizeze studiul său clinic extins, în cazul cancerului pulmonar avansat cu celule mici, pentru a primi aprobarea completă a medicamentului din partea FDA.

Producătorul american a precizat că preţul din Statele Unite pentru acest medicament va fi de 31.500 de dolari pentru primul ciclu şi de 30.000 de dolari pentru perfuzii suplimentare. Pentru un an de tratament, preţul ar ajunge la 781.500 de dolari, potrivit Reuters. Compania testează, de asemenea, tarlatamab pentru tratarea pacienţilor cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu incipient.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer! Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce acest risc

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer, potrivit stiripesurse.ro.

Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.

Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.

Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.

Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.

Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.

Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.

Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.

Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

Eva Longoria în costum de baie. Vezi cum arată vedeta la 38 de ani!
Articolul anterior
40 % reducere în magazinele Nikita Rinadi!
Articolul următor