Ţi se întâmplă şi ţie să-l auzi pe cel mic cum, în timp ce doarme, scâşneste din dinţişori? Există metode prin care el poate fi ajutat, deci nu te îngrijora prea tare şi încearcă să afli care este cauza pentru care el recurge la această metodă.
Deşi este posibil să te fi ingrijorat atunci când l-ai auzit pe cel mic scrâşnind din dinţi, trebuie să ştii că acest obicei nu este neapărat dăunător. Până când puiul tău se obişnuieşte cu noile comori albe din guriţă, el poate să aibă obiceiul de a-şi scrâşni dinţişorii. Acest obicei poate fi declanşat şi de durerea dinţişorilor care dau să iasă sau de la o infecţie a urechii. Nici nasul înfundat sau alergiile nu-l scutesc pe cel mic de scrâşnitul dinţişorilor.
Cel mai adesea, automatismul de scrâşnire a dinţilor se manifestă în primul an de viaţă şi nu are nicio semnificaţie. Fie că este declanşat de un nou dinţişor sau pentru că puiul nu este obişnuit încă să aibă dinţişori în guriţă, scrâşnitul poate să facă parte din viaţa puiului tău până în momentul în care puiul se va obişnui cu dinţii şi în care durerile provocate de aceştia vor fi dispărut.
Un semnal al otitei este scrâşnitul dinţişorilor.
Cu toate acestea, dacă scrâşnitul apare fără alte simptome ale bolii, este puţin probabil ca puiul să sufere de această afecţiune. La vârsta de 1-2 anişori micuţul tău îţi va arăta dacă are o problemă la ureche şi, dacă este cazul de otită, tu vei observa o secreţie gălbuie. Trebuie să ştii că otita poate să apară şi din cauza unor răceli mai severe. Daca ai dubii cu privire la această afecţiune, îţi recomandăm să apelezi la un medic pediatru care, daca este cazul, te va îndruma spre un medic ORL-ist.
Trebuie să ştii că unii copilaşi îşi scrâşnesc dinţii dacă sunt stresaţi.
Poate părea ciudat ca puiul tău să fie stresat la 1-2 ani, dar îţi spunem că viaţa interioară a copiilor este extrem de complexă. Îngrijorările lor dau naştere unor probleme care îi preocupă şi din cauza cărora se simt stresaţi. O bonă nouă, o grădiniţă nouă, o descoperire îl pot stresa pe cel mic, motiv pentru care asigură-te că puiul tău ştie că eşti mereu lângă el şi că îl susţii.
Specialiştii consideră că obiceiul de a scrâşni dinţişorii poate avea la bază şi probleme emoţionale. În acest sens, nesiguranţa şi lipsa de afecţiune sunt cele mai frecvente probleme ale copilaşilor.