Soţul Jannei Friske, Dmitrii Şepelev, a vorbit despre sănătatea interpretei

După cursul de chimioterapie efectuat la o clinică din New York, Janna Friske a fost dusă la o clinică din Los Angeles. Soţul Jannei Friske, Dmitrii Şepelev, a revenit în Rusia cu câteva zile în urmă, din cauza serviciului său. Alături de ea a rămas prietena sa, Olga Orlova. 

separator
file65235674_b9b4717

Dmitrii Şepelev a spus că mediciii sunt destul de optimişti: „Ei  ne dau speranţe că totul va fi bine şi peste un an şi jumătate Janna va putea reveni la o viaţă normală. Janna este o persoană foarte puternică. Le mulţumesc tuturor pentru susţinere, noi v-am simţit aproape. Ultimele analize au fost mai bune. Desigur nu putem vorbi despre o victorie asupra bolii, dar noi ne bucurăm pentru orice rezultat pozitiv”, a spus Dmitrii Şepelev.

El a refuzat să ofere alte detalii referitoare la tratamentul interpretei şi i-a rugat pe toţi să se roage pentru sănătatea Jannei.

În farmaciile din țară vor apărea 17 medicamente noi

Membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au autorizat luni, 30 septembrie, 33 produse medicamentoase, dintre care 17 – primar (medicamente noi) și 16 – repetat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

–         Sevaren comprimate filmate (DCI: Sevelamerum) – Acest medicament este utilizat pentru a controla hiperfosfatemia (valori mari ale fosfatului în sânge) la: pacienţi adulţi care efectuează şedinţe de dializă (o tehnică de curăţare a sângelui). Poate fi utilizat la pacienţi care efectuează şedinţe de hemodializă (prin utilizarea unui dispozitiv de filtrare a sângelui) sau de dializă peritoneală (în cadrul căreia se pompează lichid în abdomen şi o membrană internă a corpului filtrează sângele); pacienţi cu boală renală cronică (de lungă durată), care nu efectuează şedinţe de dializă şi au o valoare a fosforului în plasmă (sânge) egală cu sau mai mare de 1,78 mmol/l.

–         Tacrolimus capsule (DCI: Tacrolimus)  Tacrolimus face parte dintr-un grup de medicamente numite imunosupresoare. După un transplant de organ (ficat, rinichi, inimă), sistemul imunitar încearcă să respingă noul organ. Tacrolimus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului să accepte organul transplantat. Tacrolimus este adesea utilizat în combinaţie cu alte medicamente imunosupresoare. Tacrolimus mai poate fi recomandat în caz de rejet al organului transplantat, ficat, rinichi, cord sau oricare alt organ, când tratamentul anterior nu a putut controla răspunsul imun după transplant. 

Printre cele autorizare repetat, se regăsesc produse farmaceutice precum:

–         Fulvestrant soluţie injectabilă în seringă preumplută (DCI: Fulvestrantum) – Acest medicament este utilizat în monoterapie în tratamentul unui tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen, care este avansat local sau s-a răspândit la alte părți ale corpului (metastazat), la femeile aflate în postmenopauză sau în combinație cu palbociclib pentru a trata femeile cu un tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul pentru hormoni, negativ pentru receptorul 2 al factorului de creștere epidermală, care este avansat local sau s-a răspândit (metastazat). Femeile care nu au ajuns la menopauză vor fi tratate și cu un medicament denumit agonist al hormonului eliberator de hormon luteinizant (LHRH).

–         Ziromin pulbere pentru soluţie perfuzabilă (DCI: Azithromycinum) – este indicat pentru administrare la pacienții care necesită terapie intravenoasă inițială a infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile la azitromicină: pneumonie comunitară, inclusiv cauzată de Legionella pneumophila; boală inflamatorie pelvină. Terapia combinată (de exemplu, administrarea concomitentă cu un antibiotic β-lactamic) trebuie efectuată în pneumonia severă/acută și/sau în prezența unor factori de risc concomitenți. Monoterapia cu azitromicină nu este indicată în infecțiile complicate, în special atunci când rezistența microorganismelor patogene la azitromicină nu poate fi exclusă.

Întreaga listă a medicamentelor autorizare o găsiți AICI.

7 focare de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova

În perioada 25.09.2024 – 27.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 7 focare de influență aviară: 2 focare în localitatea Marinici, 2 focare în localitatea Heleșteni și 1 focar în localitatea Călimănești din raionul Nisporeni, iar alte 2 focare în localitatea Goleni, raionul Edineț. Toate cazurile au fost depistate în gospodării nonprofesionale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Subsecvent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii să adopte măsuri preventive pentru limitarea răspândirii bolii, în special, restricționarea  accesului  păsărilor pe luciurile apelor sau  în afara gospodăriilor (imașuri, lacuri, râuri etc.), precum și evitarea contactului cu alte păsări.

Cetățenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei se pot adresa medicilor de familie

Cetățenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei se pot adresa medicilor de familie. 200 de mii de doze de vaccin antigripal au fost procurate în acest an de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Centrele medicilor de familie din Chișinău și din raioanele din nordul țării au recepționat deja dozele. Compoziția vaccinului respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună, scrie moldova1.md.

Noi anul acesta l-am adus (n.r. vaccinul) la timp. În anii trecuți, oamenii ne telefonau și ne întrebau când vine vaccinul. Trebuie să recunoaștem că avem o categorie de oameni care așteaptă acest produs în fiecare an, pentru că au probleme de sănătate, comorbidități, au un statut imun compromis, niște boli cronice și ei deja s-au educat și au văzut că, dacă s-au vaccinat, sezonul gripal îl trec cu brio”, a spus Nicolae Furtună.

Potrivit medicului epidemiolog, principiile de vaccinare, în linii mari, nu se schimbă.

Mai apare câte o categorie nouă pentru vaccinare sau în funcție de produs. Noi am avut produse care nu erau indicate copiilor de la 6 luni, am avut produse care nu erau indicate femeilor însărcinate. Produsul pe care-l utilizăm anul curent și l-am utilizat anul trecut sunt produse recomandate copiilor de la 6 luni, inclusiv femeilor gravide”, a spus medicul epidemiolog.

Precizăm că vaccinul oferă protecție împotriva gripei sezoniere cauzate de virusurile A(H1N1), A(H3N2) și de tip B.

Femeia cu cel mai invidiat posterior!
Articolul anterior
7 idei originale de folosire a nasturilor!
Articolul următor