Bulgurul este un produs din boabe de grâu opărite şi măcinate grosier, a cărui denumire provine din limba turcă. Se vede că în bucătăria noastră bulgurul a pătruns încă în timpul Imperiului Otoman.
Această salată este extrem de nutritivă şi săţioasă datorită proteinelor din bulgur şi din năut şi vitaminelor din pătrunjel şi din ceapă. Iar aromele proaspete şi îmbătătoare ale pătrunjelului, cepei verzi şi ardeilor copţi vor face să vă simţiţi ca în mijlocul verii.
Ingrediente pentru 8-10 persoane:
- 300 g bulgur uscat
- 250 g năut fiert
- 1,5 litri apă sau bulion vegetal
- 7-8 ardei sau gogoşari conservaţi
- 4 fire de ceapă verde
- 3-4 linguri porumb zaharat conservat
- 1 mănunchi de pătrunjel
- Ulei presat la rece, de măsline sau floarea-soarelui
- Sucul unei lămâi stoarse, după dorinţă
- Sare şi piper, după gust
Mod de preparare
- Bulgurul se spală bine în apă rece, după care se scurge şi se pune într-o cratiţă spaţioasă, adăugându-se apa sau bulionul rece.
- Cratiţa se pune la foc şi, când începe să clocotească, se dă focul foarte încet, se acoperă cu un capac şi se fierbe exact 15 minute, după care se dă deoparte până se răceşte complet bulgurul.
- Între timp, se toacă mărunt ceapa verde şi pătrunjelul, iar ardeii conservaţi se taie în felii de 1 cm lăţime.
- Când bulgurul s-a răcit, se amestecă uşor cu o lingură de lemn, astfel încât să devină o masă uscată, pufoasă şi uşoară.
- Se adaugă celelalte ingrediente, împreună cu năutul şi porumbul zaharat.
- Înainte de a servi garnitura, se adaugă uleiul, sucul de lămâie (opţional), sare şi piper după gustul gospodinei.
- Salata se serveşte într-un platou mare şi adânc, iar restul neconsumat poate fi păstrat în frigider până a doua zi, când salata va fi tot atât de gustoasă.