Aroma prea puternică, pentru mulţi, a rădăcinii de ţelină se va disipa în alunele de pădure şi împreună cu orezul vor face o supă catifelată şi gingaşă, pe placul fiecăruia. Pentru un efect de cremă, veţi avea nevoie de un blender.
Ingrediente pentru 6 persoane:
- 100 g alune de pădure decojite
- 2 linguri ulei
- 1 rădăcină de ţelină (bol), curăţată şi tăiată cubuleţe
- 1 ceapă tocată
- 2 linguri orez cu bobul scurt
- 1 litru bulion vegetal fierbinte
- Sucul unei lămâi stoarse
- Sare şi piper negru măcinat
Mod de preparare
- Se încălzeşte cuptorul până la 190 de grade.
- Alunele se aranjează pe o tavă de copt şi se înfierbântă în cuptor timp de 5-10 minute, până se rumenesc uşor, apoi se freacă viguros cu un prosop de bucătărie ca să se înlăture cojiţa cafenie. Se va urmări ca alunele să nu se ardă.
- Într-o cratiţă adâncă se încinge uleiul, apoi se adaugă cubuleţele de ţelină, ceapa, orezul şi alunele.
- Totul se amestecă bine, se pune capacul şi se lasă să se aburească la foc mic timp de 10-15 minute, amestecând o dată sau de două ori.
- Se toarnă jumătate din bulionul vegetal, se adaugă sare şi piper şi se lasă totul să fiarbă la foc mediu, ca ţelina şi orezul să se înmoaie de-a binelea.
- Supa se lasă să se răcească un timp (altfel blenderul de plastic ar putea crăpa), apoi se amestecă în blender cu restul bulionului, ca sa se obţină consistenţa unei creme.
- Dacă supa e prea groasă, se mai adaugă apă fiartă sau bulion.
- Se mai condimentează după gust şi se serveşte cu pâine din făină integrală sau crutoane.