Această reţetă este inspirată din bucătăria englezească, iar desertul se numeşte la ei „crumble”, adică fărâmicios. Este unul dintre deserturile preferate ale englezilor şi se pregăteşte atât iarna, cât şi vara; atât de post cât şi cu unt.
Dacă mai păstraţi în congelator fructe de vara trecută (coacăză, zmeură, vişine), se vor potrivi perfect. De altfel, fructele congelate pot fi cumpărate tot anul.
Pentru baza de fructe:
- 4 mere verzi, curăţate de coajă şi de seminţe şi tăiate mărunt
- 600 g fructe congelate sau conservate în suc propriu
- 55-85 g zahăr (cantitatea exactă depinde de fructele folosite şi de preferinţele fiecăruia)
Pentru crusta fărâmicioasă:
- 100 g făină
- 50 g fulgi de ovăz
- 100 g margarină
- 75 g zahăr
Mod de preparare
1. Cuptorul se încălzeşte până la 200 grade.
2. Se unge cu un pic de margarină fundul unui vas de copt, se aranjează fructele într-un strat uniform şi se presară cu zahăr.
3. La pregătirea aluatului pentru crustă se foloseşte un robot de bucătărie sau o furculiţă mare, cu ajutorul cărora se amestecă margarina, zahărul, făina şi fulgii de ovăz până se obţine o consistenţă de fărâmituri de pâine.
4. Masa obţinută se toarnă peste fructele din tavă.
5. Se coace desertul timp de 35 de minute, până se rumeneşte la suprafaţă, iar sucurile din fructe clocotesc uşor, răzbătând prin crusta rumenită.
6. Se serveşte fierbinte, în farfurioare adânci, cu un pic de miere, cu iaurt sau cu îngheţată de post. Desertul fierbinte combinat cu îngheţata rece creează o senzaţie unică!
7. În amestecul de fructe se poate adăuga coaja rasă mărunt a unei lămâi sau portocale.