Îngheţata se numără printre gustările preferate, mai ales vara. Cu fructe, vanilie sau ciocolată, cu glazură sau fără, cu toţii ştim cât de plăcut este să ne răcorim savurând un cornet sau un baton de îngheţată. Puţini ştiu însă ce anume conţine.
Din punct de vedere chimic, îngheţata este un coloid, adică este formată din mici particule dispersate într-un mediu continuu. “Îngheţata conţine de fapt mici cristale de gheaţă, bule de aer şi picături de grăsime, toate unite printr-o soluţie dulce vâscoasă”, explică Chris Clarke, autorul cărţii The Science of Ice Cream.
Îngheţata din fructe nu conţine grăsimi, în schimb are aproximativ 30% zahăr. Se prepară din fructe în cazurile fericite. Dar cei mai mulţi producători folosesc aromatizanţi sintetici şi coloranţi pentru a îmbunătăţi aspectul şi gustul îngheţatei.
Îngheţata din lapte are mai puţin zahăr – până la 16 %, dar conţine multe grăsimi. Pe lângă grăsimile din lapte unii producători folosesc şi un amestec de grăsimi vegetale. Astfel scade costul de producţia a îngheţatei. Este adevărat că putem cumpăra îngheţata mai ieftină, dar asta înseamnă şi un produs care ne afectează sănătatea.
Ulei de palmier din îngheţată – grăsimile din îngheţată
Uleiul de palmier se obține din fructul de palmier african. Este folosit în industria alimentară pentru că produsul se păstrează o lungă perioadă de timp fără a-şi schimba gustul. Şi, în al doilea rând, uleiul de palmier este ieftin, acest lucru, desigur, a fost imediat apreciat de către producătorii. Dar în stomac, acest ulei nu se topeşte, ci rămâne în formă de o masă lipitoare.
Uleiul de palmier este compus din grăsimile saturate. Respectiv duce la creşterea colesterolului în sânge, în consecinţă astupă vasele sanguine, provocând ateroscleroză şi bolile de inimă. În plus, există o opinie, potrivit căreia uleiul de palmier este o substanţă cancerigenă, utilizarea lui constantă poate provoca creşterea tumorilor canceroase.
Când îngheţata este bună?
Îngheţata este bună atunci când este preparată din lapte natural. Este hrănitoare, reface energia şi satisface foamea – este o alegere mai bună decât un baton de ciocolată.
Îngheţata realizată din produse naturale, conţin mai multe substanţe nutritive: peste 20 de aminoacizi, 25 acizi graşi, 20 vitamine, 30 de minerale şi enzime importante necesare pentru un metabolism normal. Nu degeaba se spune că o porție de înghețată îţi poate „încărca” bateriile pentru o perioadă de timp.
Atenţie! Chiar şi atunci când consumi o îngheţată din lapte natural, nu se recomandă persoanelor obeze, celor care suferă de diabet şi boli de inimă.
Dacă îţi doreşti să slăbeşti, ţine cont: 100 g de îngheţată poate conţine până 500 kcal.