Spatele sănătos te scapă de multe probleme!

Din cauza sedentarismului (munca de birou, ţinuta incorectă a spatelui) şi a lipsei unui mod de viaţă sănătos (exerciţii fizice), multe persoane suferă de dureri de spate.

separator


Angela Micuşa,
specialist kinetoterapeut, categoria I
Tel. 069372204

 

Cu scop de profilaxie, tratament sau reabilitare, recomand extinderia coloanei vertebrale, procedură numită medical – mobilizare dinamică pasivă mecanică.

Principiile de funcţionare ale aparatului:

1. Principiul hiropracticii – masarea coloanei vertebrale, unde se întâlneşte frecvent blocarea nervilor, muşchilor, vaselor, în rezultatul dislocării unei vertebre şi afectarea unor discuri intervertebrale. În rezultat are loc îmbunătăţirea stării generale a organismului şi relaxarea  muşchilor din regiunea paravertebrală.

2. Ceramica din turmaniu – este un aliaj constituit din turmaniu, germaniu şi compuşi ai lavei vulcanice. El produce raze infraroşii de undă lungă, astfel stimulează circulaţia sanguină, îmbunătăţeşte schimbul de substanţe, elimină toxinele din organism.

3. Terapia moxibustion – regiunea afectată este expusă unei presiuni paravertebrale uniforme şi sub acţiunea energiei termice din piatra de nefrit are loc  moxibusţia ( asupra punctelor energetice), ce duce la îmbunătăţirea metabolismului, fortificând funcţiile organismului.

4. Căldura – proiectorul cu cinci bile poate fi aplicat extern, pe diferite părţi ale corpului şi duce la înlăturarea inflamaţiei, senzaţiei de durere a organelor interne şi a articulaţiilor.

5. Ionizarea – ionii încărcaţi cu sarcină negativă, produşi de discurile de turmaniu, ionizează aerul din jur, obţinând efectul aerului de munte, care are acţiune benefică asupra sângelui, asigurându-i o dinamică bună.

6. Controlul greutăţii – centura miostimulatoare duce la micşorarea greutăţii corporale şi a depozitelor de grăsime din organism, îmbunătăţeşte motorica intestinală, măreşte elasticitatea musculară.

Care sunt contraindicaţiile?

Desigur, există şi contraindicaţii: sarcină, stadiu III, tensiunea arterială malignă, metale străine în corp, insuficienţă cardiacă, malformaţii ale coloanei vertebrale, febră, tumoare, hemoragie, stări infecţioase, dereglări ale glandelor endocrine, stare postoperatorie a coloanei vertebrale  – 6 luni.

Recomand folosirea acestui aparat împreună cu terapia manuală, deoarece întinde coloana vertebrală de la cap spre coadă (longitudinal), dar nu poate să facă mişcări de rotaţie sau lateroflecţie, astfel le combin cu terapia manuală, fizioterapie şi alte proceduri balneosanatoriale, în funcţie de problemele pacientului.

„Pot să zbor!”, acestea sunt primele cuvinte ale pacientelor mele, după o şedinţă de terapie de extindere şi de relaxare a coloanei vertebrale.

Text: Snejana Țugui

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Valentina lui Constantin Moscovici!
Articolul anterior
Şi vedetele slăbesc la Unica Sport!
Articolul următor