Cum se transmite virusul Ebola!

Oficialii din domeniul sanatatii sunt in alerta si incearca sa depisteze semnele infectiei. Dupa ce un pasager a adus virusul Ebola in cel mai mare oras din Africa, Virusul Ebola a provocat mai mult de 670 de decese in Africa de Vest.

separator
10597103_802652859778790_1790170475_o

Care sunt simptomele virusului si cum ne putem proteja?

Simptomele virusului Ebola sunt: febra, durerile de cap, durerile articulare, lipsa poftei de mancare, dificultati in respiratie si dureri in gat.

In stadiile avansate, Ebola provoaca diaree, varsaturi si hemoragie interna.

Virusul Ebola nu poate fi detectat imediat dupa infectare, primele semne ale acestuia fiind ochii rosii si eruptiile pe piele, care ar putea fi cauzate de multiple alte afectiuni.

Desi exista persoane care si-au revenit dupa ce au contactat virusul Ebola, rata mortalitatii variaza de la 50% la 90%.

Perioada de incubare a virusului variaza de la doua la 21 de zile, dar Dr. Stephan Monroe, director adjunct la National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases din Statele Unite spune ca pacientii raspandesc virusul doar in momentul in care apar simptomele.

Deoarece virusul este transmis prin contact direct cu fluidele unei persoane infectate saliva sau sange, oficialii aeroporturilor incearca sa identifice in primul rand pasagerii care prezinta varsaturi severe, diaree sau alte secretii ale corpului.

Oficialii din domeniul sanatatii nu pot explica de ce acest focar a dus la un numar istoric de decese, dar raman de notat practicile sociale si culturale, care pot provoca raspandirea virusului.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

La 9 ani cântăreşte 92 de kilograme. Vezi care este meniul pentru o săptămână!
Articolul anterior
Tatiana Țîbuleac:” Eu fac parte din categoria femeilor care nu pot lipi vaza care s-a stricat în dragoste. Dacă s-a spart, s-a spart”
Articolul următor