De ce e bine să consumi gogoșari dacă faci sport

Cu o aromă intensă şi un gust deosebit, gogoşarii, nu numai că oferă savoare în orice fel de bucate, dar te asigură şi cu beneficii minunate pentru sănătate.

separator
gogosari-umpluti-cu-ghebe-446

Având proprietăţi excelente, asemănătoare cu cele ale ardeiului gras dulce, gogoşarii conţin şi mai multă vitamina C (aproape de trei ori mai mult decât lămâia), mai multă vitamină K, B6, B4, calciu, magneziu, potasiu şi mangan. Pe lângă acestea, atât gogoşarii, cât şi ardeii graşi mai conţin multă vitamină A, vitaminele grupului B, acid folic, cupru, fier, fosfor, zinc, seleniu.

Gogoşarul – aliment excelent în dieta de slăbire!

Gogoşarii îţi oferă un spectru larg de vitamine şi microelemente, sunt bogaţi în fibre dietetice, proteine vegetale, sunt scăzuţi în calorii, fiind un accesoriu excelent la orice tip de dietă de slăbire. În plus, capsaicina conţinută în gogoşar, dar şi mai multă în ardeiul iute, accelerează şi îmbunătăţeşte metabolismul.

Ardeiul iute, dar şi gogoşarul, sunt legume ce intensifică metabolismul şi ard grăsimea prin termogeneză, potrivit unui studiu documentat în The Journal of Biological Chemistry.5228d727699ff

Vitamina C este necesară pentru a scădea cu succes în greutate

Vitamina C are efect antioxidant, antiaterosclerotic, anti-inflamator, anti-infecţios, întăreşte sistemul imunitar, participă la sinteza colagenului în ţesuturi, menţine corpul tânăr, iar, conform unor cercetări, ea este necesară în procesele de slăbire.

Fiind surse bune de vitamina A, C şi antioxidanţi, gogoşarii consumaţi menţin sănătatea pielii şi a părului.

Datorită conţinutului de capsiate, analog al capsaicinei, gogoşarii protejează pielea contra razelor UV, potrivit Catholic Research Institute of Medical Science.

Gogoşarii, având calciu, mangan şi vitamina K, păstrează sănătatea oaselor şi articulaţiilor, evită osteoporoza.

Ai grijă să incluzi în meniul zilnic bucate cu gogoşari, dacă faci mult sport  

Gogoşarul este o sursă bună de vitamina B6, esenţială în procesele de gândire, emoţii, memorie. Ea creşte rezistenţa la infecţii, previne spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeala mâinilor, polineuritele periferice, sindromul premenstrual, diminuează riscul apariţiei calculilor renali, întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii. Efortul fizic susţinut şi intens măreşte considerabil necesarul de vitamină B6 în organism.gogosari-copti

Legumele colorate, precum gogoşarul, luptă cu cancerul

Gogoşarul, ca şi ardeiul roşu iute, conţine cantităţi de capsaicină, iar aceasta ,,inhibă dezvoltarea celulelor canceroase ale prostatei în vase Petri şi la şoareci’’, afirmă cercetători de la University of California, Los Angeles.

Capsaicina mai înlătură durerile de cap şi de sinusuri paranazale, are efect bactericid asupra H. pylori, responsabil de bolile stomacale.

Capsaicina protejează inima, reduce nivelul de colesterol şi trigliceride în sânge, previne formarea cheagurilor în vasele sanguine. Datele arată că acele civilizaţii care folosesc mult ardeiul iute în bucătărie au rate mai mici ale bolilor cardiace, comparativ cu cei care nu-l folosesc.

Gogoşarii conţin antioxidanţi ce reduc impactul negativ al radicalilor liberi, riscul bolilor de inimă, cancerul, precum şi boala Alzheimer, boala Parkinson, conform Laboratory of Neurosciences, National Institute on Aging Intramural Research Program.

ZKI-Info-Ianuar-2pdf-Adobe-ReaderEste recomandat în special consumul de gogoşari în stare crudă

Gogoşarii se consumă în stare crudă, proaspătă, fierţi în bucate sau conservaţi, ultimii fiind mai puţin recomandaţi.

Unele gospodine spun că, spălaţi şi uscaţi, gogoşarii se păstrează bine şi în pungi de plastic în congelator timp de aproximativ cinci luni, după care, desigur, pierd din gust şi nu mai pot fi folosiţi pentru consum.

Sfatul nutriţioniştilor: dacă vrei să fii sănătos, este mai bine să mănânci variat decât să te concentrezi pe produse alimentare individuale!

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Peste 30 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit anul trecut din cauza pneumoniei

În Republica Moldova, 1147 de persoane, inclusiv 31 de copii, și-au pierdut viața în anul 2023 din cauza pneumoniei. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale a pneumoniei, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat că, în acest an, tema evenimentului este „Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa” și evidențiază semnificația fiecărei respirații și urgența opririi pneumoniei prin depistare, tratament și prevenire precoce.

Conform medicilor, pneumonia este o infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub cinci ani și adulții cu vârste de peste 70 de ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauză, severitatea bolii, vârstă și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și a consumului de tutun, prezența bolilor cronice.

Ar fi împlinit 38 de ani, pe 7 octombrie. Prietenii lui Viorel Mardare te invită să sărbătorești ziua de naștere a regizorului alături de ei
Articolul anterior
Mesajul emoționant postat de Lavinia Pîrva pentru fiul ei
Articolul următor