Meteorismul, adică acumularea excesivă de gaze la nivel intestinal, este cauzat cel mai adesea de un regim alimentar dezordonat, decât de alte afecţiuni medicale serioase. Cu toate acestea, balonarea intestinelor devine uneori greu de înfruntat şi poate tăia cheful pentru orice activitate. Există, însă, câteva lucruri simple care pot să prevină flatulenţa şi pe care, cu siguranţă, nu le respecţi, dacă tot vine vorba de balonare.
Iată câteva reguli dietetice de care nu ţii cont şi care pot să provoace acumulare de gaze:
1. Consumi incorect alimentele care pot fermenta, de exemplu fructele, care trebuie luate separat de alte alimente, la cel puţin 1,5 ore după masă sau cu 30 de minute înainte de masă, ca să previi balonarea şi să nu le blamezi de fiecare dată.
2. Mănânci prea mult deodată şi preferi mese copioase, care încarcă digestia prin conţinut diferit de nutrienţi şi prin volumul mare de alimente care necesită amestecat cu sucul gastric, iar acest lucru întârzie digestia şi evacuarea optimă a hrănii din stomac. Mănâncă moderat şi pune punct când te-ai săturat. Moderaţia te scapă de balonare, te ajută să îţi menţii greutatea şi, chiar, să previi anumite boli.
3. Nu respecţi mesele zilei. Dacă sari peste micul dejun, vei mânca mai mult la prânz şi vei înlesni apariţia balonării. În plus, mâncatul la ore fixe îţi reglează digestia.
4. Mestecă bine hrana. Alimentele mestecate insuficient determină stomacul să lucreze mai mult şi respectiv – defectuos, iar alimentele prost digerate, ajungând la nivelul intestinului gros, vor produce gaze în exces. Aşadar, cu cât mănânci mai lent, cu atât este mai sănătos.
5. Ai tendinţă spre constipaţie cronică, care favorizează reacţiile de putrefacţie de la nivelul florei intestinale şi producerea de gaze. Este bine să previi prin măsuri dietetice constipaţia.
6. Mănânci alimente prea reci şi prea fierbinţi la aceeaşi masă, iar acest lucru determină peristaltismul intestinelor să lucreze în extreme, favorizând acumulare de gaze. Alimentele se consumă la temperatura camerei sau calde, niciodată de la frigider sau prea fierbinţi, la fel şi băuturile.
7. Decubitul după masă. Întinsul orizontal în pat sau somnul imediat după luarea mesei inhibă şi îngreuiază digestia în stomac, ceea ce poate cauza balonare.
8. Dacă vorbeşti mult în timp ce mesteci hrana, permiţi pătrunderea aerului în tubul digestiv.
9. Rumegarea îndelungată a gumei de mestecat produce balonare, întrucât intestinele sunt păcălite şi încep să funcţioneze în gol, stimulând peristaltismul şi secretând în exces sucuri digestive.
10. Băuturile carbogazoase încarcă tubul digestiv cu aer în plus, pe care intestinele cu peristaltismul lor normal nu sunt în stare să-l evacueze optimal, iar rezultatul este un abdomen destins.
11. Alimentele bogate în gluten şi lactoză pot să provoace intoleranţă. Dacă ţi-ai descoperit asemenea tulburări, înlocuieşte grâul cu alte cereale, iar laptele de origine animală cu cel de soia şi alege lactatele fermentate, brânza de vaci, iaurtul, care conţin mai puţină lactoză decât laptele.
12. Aportul zilnic insuficient de lichide este un factor important în apariţia balonării şi a constipaţiei.
13. Mişcarea activă, plimbările şi activitatea fizică reduc acumularea de gaze la nivel intestinal, decât adoptarea sedentarismului.
Alimente flatulente sunt: ridichile, fasolea boabe, cartofii, mazărea boabe, ciupercile, pâinea şi alte produse din făină albă, dulciurile de orice fel şi alte preparate cu conţinut ridicat de zahăr, carnea grasă şi grăsimile, sosurile grase, maioneza, smântâna.
Combinaţii alimentare nerecomandate în caz de balonare:
• Nu combina făinoasele (pâinea, pastele) sau amidonoasele (cartofii, orezul) cu carnea. Carnea se combină doar cu legume, de preferat crude, în salată;
• Nu combina grăsimile cu dulciurile, cum ar fi crema de prăjituri cu unt sau untul cu pâinea, ori alt aliment gras cu pâine. Alimentele care conţin grăsimi se combină doar cu legume, fierte sau crude;
• Nu combina carbohidraţii cu grăsimile;
• Nu amesteca fructele cu legumele şi nici mai mult de două feluri de fructe la o gustare.
Alimente în dietă care te ajută să previi flatulenţa
• Ceaiul de anghinare, mentă, rostopască, sunătoare, muşeţel combat meteorismul.
• Alimentele care conţin potasiu, cum ar fi bananele, scad nivelul de sodiu în organism şi reduc balonarea.
• Legumele fierte sunt mai uşor de digerat şi nu produc balonare, în cazul în care cele crude rău se tolerează.
• Consumă iaurturi probiotice care elimină disconfortul.
• Ai grijă să fierbi bine fasolea, lintea şi năutul, ca să previi flatulenţa.
• Ţelina, pătrunjelul, castravetele în alimentaţie reduc meteorismul, în plus au şi efect diuretic.
• Apa cu lămâie înlătură balonarea. Un pahar de apă cu suc de lămâie de dis-de-dimineaţă subţiază abdomenul.