Cum să alegi vasele de bucătărie pentru gătit

Dacă nu ai ştiut până în acest moment care sunt cele mai bune şi sănătoase vase de gătit, îţi propunem să descoperi şi să faci alegerea corectă, întrucât o bună gospodină este acea care găteşte gustos, dar şi … sănătos.       

separator

Să-ţi explicăm pentru început cum stau lucrurile în privinţa tigăii de teflon.

1Optează pentru vase de teflon ,,PFOA free’’
Teflonul este o denumire de brand folosită pentru a denumi substanţa politetrafluoroetilenă (PTFE), folosită în mai multe domenii pentru faptul că nu reacţionează cu alte substanţe chimice şi permite fabricarea de suprafeţe netede, non-adezive, inclusiv, pentru tigăi şi alte vase de bucătărie. În acelasi timp, acidul perfluorooctanoic (PFOA) este o altă substanţă utilizată la producerea teflonului. Însuşi teflonul nu este suspectat de a fi cancerigen, dar cu privire la controversata substanţă PFOA, care se vehiculează ca ar fi cancerigenă, în acest sens existând studii care susţin ca ar creşte riscul cancerului de vezică urinară, pancreas, rinichi, disfuncţiilor tiroidiene, infertilităţii şi în paralel – studii care infirmă aceste constatări, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA şi uzinele producătoare de PFOA au căzut de acord ca până în anul 2015, să elimine totalmente PFOA din producere şi din componenţa obiectelor fabricate, incluzând totodată PFOA pe lista substanţelor nocive şi cerând companiilor de producere să îl substituie cu alte materiale.

Nu supraîncălzi tigaia de teflon la gătit!
Pe de altă parte cel mai indezirabil impact asupra sănătăţii, legat de vasele de teflon, este producerea fumului  periculos, potenţial cancerigen, de tigăile de teflon supraîncălzite, care este capabil să provoace simptome asemănătoare răcelii, iar pentru păsările de colivie aflate în preajmă poate fi fatal, notează site-ul www.cancer.org. Sfatul este să nu supraîncălzeşti tigaia la gătit, să nu laşi la foc tigaia goală, ci să găteşti în tigaia de teflon la foc mic sau mediu.

vase-aluminiu1Aluminiul este un alt pericol care te pândeşte în bucătărie
Trebuie să evităm gătitul în vase care conţin aluminiu, un metal larg răspândit, inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice. Ionii de aluminiu devin foarte toxici la încălzire şi se consideră că acţionează dăunător asupra creierului, celulelor sanguine, plămânilor, creşte riscul de osteoporoză.

Vasele de teflon sau ceramică zgârâiate nu se mai ţin în bucătărie
În comerţ există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică, care nu permit aluminiului să intre în contact cu hrana. În cazul în care acestea se deteriorează sau apar zgârâieturi, nu mai sunt bune pentru gătit.

Vasele din lut sunt cele mai sănătoase la gătit!
Vasele din lut nu acţionează dăunător asupra sănătăţii, nu interacţionează cu compuşii din alimente şi emit o caldură eficientă pentru gătit. Ele rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor, întrucât există vase cu pereţii groşi care pot fi puse inclusiv la foc deschis. Vasele din lut se încălzesc rapid şi nu sunt un pericol nici pentru alimentele gătite.

targ5

Vasele din sticlă sunt bune pentru gătitul la cuptor
Sticla este considerată deocamdată cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. Ea este bună pentru gătitul la cuptor, iar sticla de tip yena este un material termorezistent, chimic inert, care nu va interacţiona cu alimentele acide.

set-2-caserole-si-2-capace-din-sticla-vabene-vb-3040003-7268672

Vasele din inox
Inoxul inoxidabil este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente. Vasul din inox nu ar trebui să aibă pe suprafaţa interioară elemente confecţionate din aluminiu care să susţină coada vasului sau altele.

cratite

Vasele din email (smalţ)
Emailul este un material sănătos, dacă nu este deteriorat. La o mică zgârâietură vasul nu se mai întrebuinţează. Emailul este antibacterian şi inert (dacă este intact) la orice temperatură de preparare. În plus, se curăţă uşor şi nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.

Concurs_vase_emailat_32778

Wok-ul
Tigaia wok este originară din bucătăria asiatică, având o formă care să permită amestecarea uniformă şi cu uşurinţă a legumelor, cărnii, peştelui. Necesită puţin ulei la gătire, timp redus şi păstrează proprietăţile nutritive ale alimentelor. Wok-ul fabricat pe bază de aluminiu cu teflon nu trebuie zgârâiat, întrucât aluminiul încălzit va intra în contact cu alimentele.

609646e

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Un pacient în moarte clinică a povestit în detaliu tot ce s-a întâmplat în sala de operaţie
Articolul anterior
Tratează corect acneea!
Articolul următor