Descoperă proprietăţile ciocolatei negre, devreme ce unele – le-ai ştiut, altele, probabil, – le-ai supraevaluat, iar celelalte, cu siguranţă, – încă nu le-ai aflat. E mai mult decât a cura inima frântă!
1. Bobul de cacao este un glonţ uriaş ,,ucide boală’’
Consumul de ciocolată neagră reduce riscul de accidente cardiovasculare cu 39%, arată un studiu german.
2. Pudra de cacao este bogată în substanţe flavonoide cu acţiune puternic antioxidantă
Acestea neutralizează radicalii liberi şi efectul lor nociv asupra celulelor şi ADN-ului, prevenind astfel îmbătrânirea precoce, bolile de inimă, cancerul, boala Alzheimer, alte tulburări legate de vârstă.
3. Cacao – sursă bogată de microelemente şi complexul de vitamine B
Ciocolata neagră concentrată, de 70% şi mai sus, este, efectiv, încărcată în – cupru, mangan, fier,kaliu, magneziu, zinc, seleniu, calciu, vitaminele grupului B, K, A, acidul pantotenic.
4. Ciocolata are efect anti-îmbătrânire
Ciocolata are efect anti-îmbătrânire la nivelul pielii, şi nu numai, graţie conţinutului înalt de flavonoide antioxidante, vitamine şi minerale.
5. Consumul de ciocolată reduce căderea părului
Datorită spectrului larg de vitamine şi minerale ciocolata reduce căderea părului şi stimulează creşterea lui.
6. Ciocolata – grad mai înalt de inteligenţă!
Ciocolata neagră stimulează puterea de concentrare a creierului. Este determinat – flavonolii din pudra de cacao, pe termen scurt, atunci când este nevoie, timp de 2-3 ore îmbunătăţesc atenţia şi performanţa creierului. În cadrul unor cercetări, consumul de ciocolată – înainte de examen a determinat rezultate mai bune la studenţi. În plus, cercetători de la Universitatea din Oxford au remarcat creşterea semnificativă a funcţiilor cognitive în cazul consumului zilnic de ciocolată neagră într-un studiu ce a cuprins persoane trecute de vârsta de 70 de ani.
7. Ciocolata are efect anti-stres
Ciocolata înlătură efectul stresului. Oamenii de ştiinţă suedezi au stabilit că persoanele anxioase, consumând 40g de ciocolată zilnic timp de două săptămâni, au redus semnificativ nivelul hormonilor de stres. În plus, tot mai multe cercetări subliniază proprietăţile antidepresive ale ciocolatei.
8. Ciocolata neagră – pentru sex mai bun
Consumul de ciocolată duce la creşterea dorinţei, excitării şi plăcerii sexuale, potrivit unui studiu italian raportat în The Journal of Sexual Medicine. Participanţii de sex feminin, care au consumat ciocolată, au experimentat libido mai activ şi funcţii sexuale mai bune, per ansamblu. Pudra de cacao conţine feniletilamină, precursor al endorfinelor eliberate în timpul actului sexual ce intensifică sentimentele de atracție între fiinţe. Ciocolata ne face fericiți, afirmă experţii.
9. Ciocolata calmează tusea uscată
Ciocolata înlătură tusea uscată la fel de bine ca şi codeina datorita conţinutului de teobromină, potrivit unui studiu. Această substanţă, responsabilă inclusiv de inducerea stării de bine în cazul ciocolatei, suprimă activitatea porţiunii cerebrale a nervului vag.
10. Ciocolata neagră are acţiune venotonică
Datorită conţinutului înalt de flavonoide – ciocolata creşte flexibilitatea venelor şi arterelor, prevenind dilatările varicoase ale venelor în zona picioarelor, depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor.
11. Ciocolata ,,trezeşte’’ intestinul
Dacă nu ai ştiut, ciocolata este bogată în fibre dietetice (ciocolata neagră de 70% are 11g fibre/ 100g) şi este un stimulator al funcţiei motorii a intestinelor, previne constipaţia.
12. Cantităţi moderate de ciocolată neagră au efect de slăbire
Ciocolata neagră controlează greutatea! E mai uşor decât ţi-ai închipuit! Consumul de ciocolată oferă saţietate, diminuează pofta pentru alimente dulci, sărate sau bogate în grăsimi, arată University of Copenhagen. Ataşează-te de cantităţi moderate zilnice de ciocolată neagră pură, de 70% şi mai sus. Ciocolata neagră accelerează metabolismul, arde grăsimile, fiind benefică în acest sens, dacă nu faci abuz.
13. Consumul de ciocolată neagră previne diabetul
Într-un mic studiu italian cei care au consumat zilnic 100g de ciocolată neagră au avut o scădere în jumătate a rezistentei la insulină. Flavonoidele din pudra de cacao cresc cantitatea de oxid nitric, ce îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină.
14. Ciocolată neagră în sarcină
Benefică, dar nu mai mult de 15-20g zilnic. În plus, ciocolata este un aliment cu potenţial alergenic înalt, de aceea consumată abuziv în timpul sarcinii, poate să predispună către reacţii alergice viitorul bebeluş. Mămicile care consumă, în cantităţi moderate, ciocolată în timpul sarcinii nasc copii mai fericiţi şi controlează mai bine stresul după naştere, arată un studiu finlandez.
15. Bobul de cacao tratează diareea
Oamenii de ştiinţă de la Children’s Hospital Oakland Institute au găsit că flavonoidele din cacao leagă la nivelul intestinului subţire o proteină ce reglează secreţia de lichid.
16. Ciocolata – benefică pentru femei la perimenopauză
Datorită conţinutului de izoflavone ciocolata ar putea să atenueze simptomele sindromului climacteric în perioada perimenopauzală la femei, notează Psychology Today.
Consumă înţelept ciocolată:
• Ciocolata este benefică pentru sănătate dacă o consumi în cantităţi moderate – în jur de 30g pe zi, nu mai mult, spun nutriţioniştii, altfel – efectele ei pentru sănătate se atenuează, întrucăt ar deveni un produs înalt caloric în dietă (590 de calorii/100g de produs).
• Ciocolata care îţi oferă beneficii pentru sănătate este cea neagră, naturală, pură sau concentrată, de 70% şi mai mult.
• Beneficiile de mai sus NU îi sunt atribuite ciocolatei din comerţ încărcată în aditivi calorici, zahăr, lapte, grăsimi hidrogenate sintetice şi altele, întrucât aceasta conţine cantităţi reduse de pudră de cacao şi substanţe flavonoide şi are risc sporit de îngrăşare şi alte efecte indezirabile. Deci, atenţie, la acest aspect!