Gulia – legumă imunotonică minunată pentru a slăbi

Gulia este o legumă vitalizantă, foarte dietetică şi perfectă pentru un meniu variat, bogată în vitamina C şi cu numeroase beneficii pentru sănătate. Deşi pare o rădăcinoasă, gulia creşte de fapt la suprfaţa solului şi are o aromă dulce şi delicată, un gust plăcut, ca cel de broccoli sau varză.

separator
index_aprofundat_index_enciclopedic_botanicGulie_MEDIA_3

Gulia are mai multă vitamina C decât portocala

Guliile sunt proslăvite pentru conţinutul înalt de vitamina C (62g/ 100g), adică 102% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, având în plus şi un spectru larg de microelemente şi anume calciu, fier, magneziu, cupru, mangan.

Vitamina C, cu acţiune puternic antioxidantă, are un rol important în protejarea contra virozelor, sporeşte funcţiile imunitare ale organismului, stimluează producerea de colagen în ţesuturi, întăreşte oasele şi dinţii, menţine supleţea pielii, protejează contra cancerului, dar şi – importantă în procesele de ardere a grăsimilor.

2_original

Beneficiile guliei în dieta de slăbire

Gulia, cu textură crocantă şi suculentă, este o legumă dietetică minunată, indicată în dietele de menținere a siluetei sau de slăbire, fiind foarte scăzută în calorii, cu doar 25 de calorii la 100g de produs, și zero colesterol. Beneficiile guliei pentru slăbit sunt susţinute şi de cantitatea mare de vitamina C pe care o conţin. Aportul adecvat de vitamina C este foarte important într-o cură de slăbire. Un studiu efectuat în Arizona a determinat că acei care au avut concentrații serice mici de vitamina C au ars cu 25% mai puţine calorii în timpul unei plimbări de 60 de minute sau pe banda de alergat, în comparaţie cu cei care au avut niveluri suficiente de vitamina C în organism, care sporeşte capacitatea de ardere a grăsimilor în timpul efortului fizic.

În plus, guliile asigură organismul cu un spectru variat de săruri minerale (calciu, fier, magneziu, cupru mangan), iar acest lucru este absolut necesar pentru a slăbi sănătos. Pe lângă acestea, 100g de gulii conţin 4g de fibre dietetice, care reglează digestia, funcţia intestinelor, previn constipaţia, micşorează absorbţia de colesterol la nivelul intestinului, scad grăsimile în sânge şi previn obezitatea.

imagine-reteta-gulii-umplute_large

Beneficiile guliei pentru sănătate

  • Menţine corpul sănătos, prevenind bolile de inimă, boala Alzheimer, osteoporoza;
  • Este una dintre cele mai bune legume pentru a preveni obezitatea;
  • Guliile stabilizează nivelul glucozei în sânge şi previn diabetul;
  • Întăresc imunitatea, ajută la vindecarea infecțiilor virale, bronșitei, tusei.
  • Guliile, ca şi alte crucifere, conţin glicosinolați, care au efect antiinflamator, în plus protejează contra cancerului de colon;
  • Frunzele de gulie, ca şi cele de nap, varză, sunt bogate în vitamina A, K, grupul B, folaţi si săruri minerale.
508x318_salata-de-gulii-cu-morcovi-225481

Cum se mănâncă guliile

  • Guliile se cultivă atât pentru tulpina în formă de tubercul, cât şi pentru frunze, având sezonul din noiembrie până în luna martie;
  • Gulia se consumă crudă, fiartă sau coaptă, frunzele proaspete pot fi folosite în salată, gulia fiartă fiind  foarte digerabilă;
  • Aduce o aromă specială în supele de legume, ciorbe, iar cea murată este o adevărată delicatesă;
  • Este minunată crudă sub formă de salată, având aromă profundă de varză, sau combinată cu alte legume şi verdeţuri;
  • Curăţată de piele, tăiată în felii sau cuburi, se consumă înăbuşită în bucate cu cartofi, ceapă, usturoi şi roşii sau fripturi, bucate din carne;
  • Gulia de culoare purpurie conţine şi mai mulţi glucosinolaţi anticancerigeni;
  • Cei care suferă de scăderea funcţiei glandei tiroide nu ar trebui să consume gulii, întrucât acestea inhibă captarea iodului de către glanda tiroidă.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Câte haine are? Natalia Gordienko te invită, din nou, la târg!
Articolul anterior
Premieră: Cel mai așteptat film al anului din Moldova
Articolul următor