Hemoroizii patologici sunt vase de sânge dilatate, umflate ale zonei anorectale. Ei pot fi interni, mai des nu pot fi văzuţi la exterior, şi externi – palpabili, vizibili. 40% dintre adulţi suferă de dilatări varicoase în zona anorectală. În timp ce cauzele exacte ale bolii hemoroidale rămân incomplet elucidate, numeroşi factori favorizanţi sunt incriminaţi şi crează condiţii pentru apariţia ,,nodulilor’’ rectali.
Hemoroizii pot deveni voluminoşi, umflaţi, iar pereţii vaselor de sânge – să devină subţiri, întinşi şi, inevitabil, iritaţi şi deranjaţi de trecerea maselor intestinale. Într-o măsura mai mare sau mai mică fiecare om poate avea astfel de ,,noduli’’ dilataţi la nivelul zonei anorectale. Măsurile dietetice corespunzătoare pot să prevină apariţia hemoroizilor patologici, dar şi să contribuie la vindecarea, regresul lor.
Care sunt condiţiile ce pot duce la apariţia hemoroizilor patologici?
1. În anumite cazuri aceştia sunt moşteniţi ereditar şi atunci se iau în considerare măsurile preventive;
2. Condiţiile ce duc la creşterea presiunii intraabdominale, cum ar fi obezitatea, sarcina, statul îndelungat şi sistematic în picioare, poziţia şezândă pentru perioade lungi de timp, scremutul sistematic, tusea, strănutul, vărsăturile, oprirea respirației în timpul unui lucru fizic încordat, suflatul constant în instrumente muzicale favorizează dilatarea vaselor de sânge în zona anorectală;
3. Un scremut intens şi anevoios la fiecare evacuare a intestinului crează o presiune abdominală însemnată. În mod normal şi sănătos intestinul ar trebui să fie evacuat de fiecare dată uşor, fără presiune accentuată asupra abdomenului, iar în acest caz o dietă constantă sănătoasă este importantă;
4. Amânarea conştientă constantă a scaunului din diverse motive, legate de lipsa toaletei sau altele, este în detrimentul sănătaţii tractului digestiv. Este normal să existe un scaun pe zi, iar unul la trei zile – nepotrivit pentru boala hemoroidală.
5. Constipaţia cronică contribuie la apariţia hemoroizilor patologici în doua moduri: creşte presiunea intraabdominală în timpul scremutului şi doi – masele intestinale dure irită, înfurie nodulii existenţi, îngreuiază vindecarea şi regresul lor.
6. Alimentaţia necorespunzătoare: săracă în fructe, legume, fibre dietetice, grăsimi vegetale, proteine vegetale (fasole, năut, linte, soie), încărcată în proteine de origine animală (având preponderent în alimentaţie carne, ouă, brânzeturi), consumul de cereale rafinate, grăsimi de origine animală crează condiţii pentru agravarea hemoroizilor umflaţi, în cumul cu factorii de mai sus.
Măsuri dietetice binevenite în cazul hemoroizilor patologici
• Se respectă un orar regulat al meselor, se mănâncă lent, în porţii mici, bine mestecat;
• Alimentele bogate în fibre dietetice salvează situaţia, ele reglând consistenţa scaunului şi peristaltismul intestinelor. Spre exemplu, semințele de in, tărâțea de grâu, produsele din cereale nerafinate, ovăzul, fulgii de porumb sunt binevenite. Însă, important – aceste alimente, pentru a fi eficiente, se consumă preferabil des şi în cantităţi mici, constant pe parcursul zilei decât rar, în proporţie mare, mult deodată şi ocazional! Un alt aspect – alimentele bogate în fibre se consumă cu multă apă! În caz contrar nerespectarea regulilor cu privire la ingerarea alimentelor bogate în fibre poate să nu fie de ajutor sau chiar poate înrăutăţi starea de lucruri, întrucât alimentele bogate în fibre, important, au capacitatea de a creşte volumul masei intestinale şi pot provoca scaune mari, iar acest lucru nu este tocmai binevenit în cazul nodulilor hemoroidali acutizaţi. În plus, organismul trebuie să fie hidratat (cel puțin 1,5 l/zi), altfel – masele intestinale devin dure.
• Se consumă alimente cu proprietăţi laxative – sfeclă, prune, suc de prune, pere, varză uşor înăbuşită cu puţin ulei (consumul de varză crudă se evită în stările acute), se mănâncă fasole, năut, linte, mazăre, frunze verzi.
• Alimentele bogate în fibre nu sunt singurele necesare pentru combaterea constipaţiei. Trebuie de ştiut că o dietă săracă în grăsimi sănătoase îngreuiază de asemenea evacuarea intestinului. Grăsimile, cele sănătoase, sunt importante, întrucât au proprietatea de a stimula reflexul gastrocolic, iar acesta activizează funcţia motorie intestinală! În plus, sărurile biliare eliberate în intestin de către vezica biliară, odată cu ingestia lipidelor, lichefiază scaunul.
• Bacteriile sănătoase care populează intestinul crează un strat protector al mucoasei intestinale, inclusiv la nivelul rectului. Ele însele furnizează nutrienţi proprii stratului de mucus, în plus – reţin lichid în lumenul digestiv. Este important ca bacteriile saprofite să fie ,,corcolite’’ cu alimente potrivite: chişleag, iaurt îmbogăţit cu inulină, fructe bogate în fibre solubile, pectine, alimente fermentate. Inulina este o fibră care în mod natural se găseşte în praz, sparanghel, ceapă, usturoi, rădăcină de cicoare, in special, în rădăcini și rizomi de legume, care o depozitează ca energie în locul amidonului. Inulinele şi pectinele stimulează creșterea şi înmulţirea Bifidobacterium spp. în intestinul gros.
Alimente de evitat în caz de hemoroizi patologici:
• Se evită în stările acute orezul, consumul brânzeturilor fermentate şi alimente ce conţin taninuri (coarne, afine, gutui, coacăze, vinuri roșii).
• Consumul de pâne albă şi cereale rafinate nu este recomandat, mai ales în perioadele de acutizări.
• În fazele acute se evită băuturile alcoolice de orice tip, consumul de bucate piperate, condimentate, ridichea neagră, usturoiul, ceapa crudă.
• Combinaţia între produse făinoase şi carne; carne şi cartofi sau orez; carne şi brânzeturi; brânzeturi şi produse făinoase; boboase (fasole, linte, năut, mazăre) şi pâine nu este recomandată în boala hemoroidală.