Greşeli dietetice care înfurie hemoroizii

Hemoroizii patologici sunt vase de sânge dilatate, umflate ale zonei anorectale. Ei pot fi interni, mai des nu pot fi văzuţi la exterior, şi externi – palpabili, vizibili. 40% dintre adulţi suferă de dilatări varicoase în zona anorectală. În timp ce cauzele exacte ale bolii hemoroidale rămân incomplet elucidate, numeroşi factori favorizanţi sunt incriminaţi şi crează condiţii pentru apariţia ,,nodulilor’’ rectali.

separator
1

Hemoroizii pot deveni voluminoşi, umflaţi, iar pereţii vaselor de sânge – să devină subţiri, întinşi şi, inevitabil, iritaţi şi deranjaţi de trecerea maselor intestinale. Într-o măsura mai mare sau mai mică fiecare om poate avea astfel de ,,noduli’’ dilataţi la nivelul zonei anorectale. Măsurile dietetice corespunzătoare pot să prevină apariţia hemoroizilor patologici, dar şi să contribuie la vindecarea, regresul lor.

Care sunt condiţiile ce pot duce la apariţia hemoroizilor patologici?
1. În anumite cazuri aceştia sunt moşteniţi ereditar şi atunci se iau în considerare măsurile preventive;
2. Condiţiile ce duc la creşterea presiunii intraabdominale, cum ar fi obezitatea, sarcina, statul îndelungat şi sistematic în picioare, poziţia şezândă pentru perioade lungi de timp, scremutul sistematic, tusea, strănutul, vărsăturile, oprirea respirației în timpul unui lucru fizic încordat, suflatul constant în instrumente muzicale favorizează dilatarea vaselor de sânge în zona anorectală;
3. Un scremut intens şi anevoios la fiecare evacuare a intestinului crează o presiune abdominală însemnată. În mod normal şi sănătos intestinul ar trebui să fie evacuat de fiecare dată uşor, fără presiune accentuată asupra abdomenului, iar în acest caz o dietă constantă sănătoasă este importantă;

hemoroizi_02_99d16021e3

4. Amânarea conştientă constantă a scaunului din diverse motive, legate de lipsa toaletei sau altele, este în detrimentul sănătaţii tractului digestiv. Este normal să existe un scaun pe zi, iar unul la trei zile – nepotrivit pentru boala hemoroidală.
5. Constipaţia cronică contribuie la apariţia hemoroizilor patologici în doua moduri: creşte presiunea intraabdominală în timpul scremutului şi doi – masele intestinale dure irită, înfurie nodulii existenţi, îngreuiază vindecarea şi regresul lor.
6. Alimentaţia necorespunzătoare: săracă în fructe, legume, fibre dietetice, grăsimi vegetale, proteine vegetale (fasole, năut, linte, soie), încărcată în proteine de origine animală (având preponderent în alimentaţie carne, ouă, brânzeturi), consumul de cereale rafinate, grăsimi de origine animală crează condiţii pentru agravarea hemoroizilor umflaţi, în cumul cu factorii de mai sus.

Măsuri dietetice binevenite în cazul hemoroizilor patologici
• Se respectă un orar regulat al meselor, se mănâncă lent, în porţii mici, bine mestecat;
• Alimentele bogate în fibre dietetice salvează situaţia, ele reglând consistenţa scaunului şi peristaltismul intestinelor. Spre exemplu, semințele de in, tărâțea de grâu, produsele din cereale nerafinate, ovăzul, fulgii de porumb sunt binevenite. Însă, important – aceste alimente, pentru a fi eficiente, se consumă preferabil des şi în cantităţi mici, constant pe parcursul zilei decât rar, în proporţie mare, mult deodată şi ocazional! Un alt aspect – alimentele bogate în fibre se consumă cu multă apă! În caz contrar nerespectarea regulilor cu privire la ingerarea alimentelor bogate în fibre poate să nu fie de ajutor sau chiar poate înrăutăţi starea de lucruri, întrucât alimentele bogate în fibre, important, au capacitatea de a creşte volumul masei intestinale şi pot provoca scaune mari, iar acest lucru nu este tocmai binevenit în cazul nodulilor hemoroidali acutizaţi. În plus, organismul trebuie să fie hidratat (cel puțin 1,5 l/zi), altfel – masele intestinale devin dure.
• Se consumă alimente cu proprietăţi laxative – sfeclă, prune, suc de prune, pere, varză uşor înăbuşită cu puţin ulei (consumul de varză crudă se evită în stările acute), se mănâncă fasole, năut, linte, mazăre, frunze verzi.
• Alimentele bogate în fibre nu sunt singurele necesare pentru combaterea constipaţiei. Trebuie de ştiut că o dietă săracă în grăsimi sănătoase îngreuiază de asemenea evacuarea intestinului. Grăsimile, cele sănătoase, sunt importante, întrucât au proprietatea de a stimula reflexul gastrocolic, iar acesta activizează funcţia motorie intestinală! În plus, sărurile biliare eliberate în intestin de către vezica biliară, odată cu ingestia lipidelor, lichefiază scaunul.
• Bacteriile sănătoase care populează intestinul crează un strat protector al mucoasei intestinale, inclusiv la nivelul rectului. Ele însele furnizează nutrienţi proprii stratului de mucus, în plus – reţin lichid în lumenul digestiv. Este important ca bacteriile saprofite să fie ,,corcolite’’ cu alimente potrivite: chişleag, iaurt îmbogăţit cu inulină, fructe bogate în fibre solubile, pectine, alimente fermentate. Inulina este o fibră care în mod natural se găseşte în praz, sparanghel, ceapă, usturoi, rădăcină de cicoare, in special, în rădăcini și rizomi de legume, care o depozitează ca energie în locul amidonului. Inulinele şi pectinele stimulează creșterea şi înmulţirea Bifidobacterium spp. în intestinul gros.

dgfdgds-337x470Alimente de evitat în caz de hemoroizi patologici:
• Se evită în stările acute orezul, consumul brânzeturilor fermentate şi alimente ce conţin taninuri (coarne, afine, gutui, coacăze, vinuri roșii).
• Consumul de pâne albă şi cereale rafinate nu este recomandat, mai ales în perioadele de acutizări.
• În fazele acute se evită băuturile alcoolice de orice tip, consumul de bucate piperate, condimentate, ridichea neagră, usturoiul, ceapa crudă.
• Combinaţia între produse făinoase şi carne; carne şi cartofi sau orez; carne şi brânzeturi; brânzeturi şi produse făinoase; boboase (fasole, linte, năut, mazăre) şi pâine nu este recomandată în boala hemoroidală.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Amuzant! Cum reacționează doi bărbați la durerile nașterii
Articolul anterior
Machiajul le-a transformat din femei ”banale” în fabuloase!
Articolul următor