Usturoiul este pe deplin miraculos. Dar, trebuie să ştii cum să îl consumi în timpul sezonului rece şi când îl poţi întrebuinţa cu adevărat ca medicament. Altfel – ajungi să foloseşti un remediu natural eficient, dar nerecomandat în anumite cazuri. Iată ce te sfătuie experţii.
Usturoiul este benefic pentru a combate episoade frecvente de răceală, în profilaxia virozelor, bolilor de inimă, bolii Alzheimer, cancerului tractului digestiv, însă:
Cât usturoi poţi mânca zilnic?
Dacă eşti sănătos şi nu suferi de anumite afecţiuni poţi consuma zilnic până la patru căţei de usturoi a câte un gram fiecare, adică până la 4 g de usturoi proaspăt în fiecare zi, potrivit University of Maryland Medical Center. Pentru copii – un sfert sau jumătate de căţel de usturoi o dată sau de două ori pe zi ar putea fi de ajuns. În acelaşi timp, preparat termic la asezonarea bucatelor usturoiul poate fi consumat şi în cantităţi mai mari. Pentru a-i spori beneficiile pentru sănătate, se zdrobeşte și se lasă să stea timp de 10-15 minute, pentru activarea unei enzime sănătoase din usturoi, după care se consumă.
Usturoiul alungă răceala
Usturoiul zdrobit eliberează alicina, un compus sulfuric asemeni unui antibiotic natural.
În cadrul cercetării, persoanele care au consumat zilnic usturoi în timpul sezonului rece, din noiembrie până în luna februarie, au înregistrat mai puţine episoade de răceală decât cei care au luat placebo. În plus, cei care au luat usturoi în loc de placebo au scăpat mai uşor şi mai rapid de simptomele răcelii.
Usturoiul desfundă sinusurile paranazale
Usturoiul luptă împotriva infecțiilor, înlătură congestia sinusurilor paranazale, uşurează desfundarea nasului, descompune flegma, degajează bronhiile, combate tusea. Un remediu popular vechi sfătuieşte consumul unui cățel de usturoi înmuiat în miere la primul semn de răceală.
O compresă cu usturoi tocat pusă pe tălpile picioarelor ar ajuta la oprirea guturaiului şi tratarea răcelii, susţin unii.
Sirop de usturoi pentru tuse
Siropul de usturoi, obţinut prin fierberea căţeilor de usturoi curăţaţi, cu miere este un remediu popular pentru tuse.
Alt remediu: se pun doi căţei de usturoi zdrobiţi în 100ml de apă clocotită şi se bea lichidul ca pe un ceai în caz de răceală şi tuse.
Când să NU foloseşti usturoiul în răceală
Usturoiul crud consumat nu este recomandat în durere de gât, inflamaţii acute ale gâtului, stomatite sau inflamaţie a mucoasei bucale, întrucât usturoiul lezează şi răneşte în plus mucoasa inflamată, îngreuiază regenerarea ei. Usturoiul NU este indicat sub nicio formă ca picături pentru ureche sau nas.
Ce păţeşti daca manânci mult usturoi?
Usturoiul poate produce halena cavităţii bucale, în acest caz – un fir sau trei de pătrunjel, mărarul te poate ajuta sa combaţi respiraţia mirositoare. Consumul de usturoi poate cauza formarea de gaze şi balonare. În alte cazuri – consumat abuziv poate induce durere de cap, creşterea tensiunii arteriale pe moment, erupții cutanate alergice.
Când să te abţii de la consumul de usturoi?
În cazul durerilor de stomac, boală hemoroidală ş.a. e posibil să nu poţi tolera consumul de usturoi. Înainte şi după proceduri stomatologice, intervenţii chirurgicale sau la femei – în zilele de sângerare menstruală este bine de evitat consumul abundent de usturoi (creşte riscul de sângerare). Femeile care alăptează au constatat că usturoiul poate schimba gustul laptelui pentru bebeluşi.