Cătina tratează ulcerul şi virozele respiratorii. Reţete naturiste

Bogată în pigmenţi şi nutrienţi benefici pentru sănătate, cătina este un elixir al sănătăţii. Bobiţele de cătină sunt încărcate în vitaminele C, A, E, B, flavonoide cu acţiune antioxidantă, microelemente, taninuri, enzime, pectine.

separator
catina4-sursa1_20

Cătina se recoltează toamna înainte de instalarea îngheţului
Bobiţele de cătină proaspăt culese sau congelate sunt cele potrivite pentru consum. Experţii în alimentaţie susţin că bobiţele culease ce stau la tarabe mai mult de două săptămâni se oxidează şi pierd din calităţi fapt pentru care este binevenită congelarea boabelor de cătină (se recoltează crenguţele de cătină, se pun la îngheţat după care boabele se scutură).

Cătina este bogată în vitaminele C şi A care fortifică imunitatea
Fructul este bogat în vitamina C (de 10 ori mai mult decât o portocală), precum şi vitaminele E, A, K, complexul B, dar şi magneziu, kaliu, fier, acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri complexe din care este obţinut uleiul de cătină, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, celuloză, enzime ce oferă boabelor de cătină proprietăţi emoliente, cicatrizante, vitaminizante, depurative.652x450_065099-catina

Cătina are proprietăţi puternice antioxidante
Boabele de cătină conţin mai mult de 100 de fitonutrienţi, inclusiv flavonoide, taninuri, acizii galic şi elagic antioxidanţi, pigmenți vegetali carotenoizi (licopen, zeaxantină, criptoxantină), vitaminele antioxidante C, E, A în cantităţi însemnate. Compuşii antioxidanţi ai cătinei au efect antiinflamator, antimicrobian, neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi aupra organismului, contribuie la întărirea imunităţii.

Cătina uşurează simptomele răcelii, are proprietăţi antiinflamatoare
Extractul de cătină a scăzut nivelul proteinei C reactive din sânge, un marker comun indicator al inflamaţiei şi riscului de boli cardiace, potrivit unui studiu publicat în 2008 în European Journal of Clinical Nutrition.

Cătina este potrivită în viroze respiratorii
În medicina tradițională chineză, tibetană cătina este folosită ca remediu pentru boli de ficat, febră, inflamație, tuse, răceală, viroze respiratorii, diaree, leziuni cutanate, ateroscleroză, în diferite tipuri de cancer. Uleiul de cătină este inofensiv, regenerant şi emolient în caz de leziuni, fisurări ale sfârcurilor la mamele ce alăptează.

Vitamina C, prezentă în cantităţi mari în boabele de cătină, are proprietăţi antivirale, aceasta inhibă activitatea intracelulară a virusurilor ce cauzează infecţii respiratorii şi uşurează evoluţia stărilor de răceală.1 (1)

Cătina tratează ulcerul gastric şi previne bolile de inimă
Cercetările au demonstrat efectele protectoare și curative ale cătinei în ulcerul gastric, vindecarea leziunilor pielii. Un studiu clinic sugerează utilitatea cătinei în prevenirea şi tratarea bolilor de ficat.

Nivelul înalt de carotenoizi din aceste fructe de pădure ajută la protejarea vederii, luptă împotriva degenerării maculare a retinei (cea mai frecventă cauză de orbire la persoanele în vărstă), previne bolile de inimă, hipercolesterolemia, diabetul zaharat tip 2.

Un alt studiu publicat în 2005 în Biological and Pharmaceutical Bulletin a găsit eficienţa cătinei în combaterea tulburărilor de memorie și leziunilor neuronale.

Cătina păstrează prospeţimea tenului
Nutrienţii din catină, compuşii antioxidanţi de rând cu vitaminele A şi E, sunt benefici pentru sănătatea pielii, contribuie la regenerarea pielii, minimizează riscul de îmbătrânire şi formare a ridurilor. Cătina previne anemia, datorită conţinutului înalt de vitamina C care îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este tonică, înlătură oboseala, astenia, efectele stresului asupra organismului.

Siropul din fructe de cătină

Se prepară din miere si fructe întregi sau zdrobite în proporţie de 1:1, pus în borcan închis ermetic si pastrat la frigider; este valoros întrucât păstrează proprietăţile nealterate ale boabelor; se iau câte 1-2 linguriţe pe zi ori sub formă de ceai.

Infuzia din fructe de cătină uscate sau decongelate, zdrobite
Se prepară din 1- 2 linguriţe de fructe peste care se toarnă 250ml apă clocotită, se lasă la infuzat 30min, se consumă în anotimpul rece ca ceai vitaminizant benefic în răceală.

Uleiul din fructe de cătină
Este produs în industria farmaceutică ca medicament, în condiţii casnice – poate fi preparat prin macerarea fructelor de catină timp de 21-30 de zile în ulei vegetal de floarea soarelui sau măsline (uleiul de casă poate fi administrat intern sau extern – în acnee, ten gras, leziuni gingivale, însă nu şi extern în arsuri sau răni deschise ale pielii).

Fructele de cătina pot fi consumate şi sub formă de gem, sirop sau vin.

O recentă descoperire ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru cea mai gravă formă de leishmanioză

Leishmanioza este o boală tropicală care afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane din întreaga lume. În fiecare an, sunt raportate între 700.000 şi 1 milion de cazuri noi.

Cauzată de un parazit protozoar din genul Leishmania, boala se transmite la om prin simpla înţepătură a unei muşte de nisip.

Leishmanioza cuprinde trei forme clinice, dintre care forma viscerală este cea mai gravă.

Dacă nu este tratată, leishmanioza viscerală (Kala Azar), cunoscută şi sub numele de „febra neagră”, este aproape întotdeauna fatală. Cele mai multe cazuri apar în Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India, Nepal şi Sudan.

Prof. Simona Stäger, de la Institutul Naţional de Cercetare şi Siguranţă Franceză (INRS), şi echipa sa, în colaborare cu alţi cercetători de la Universitatea McGill, din Canada, au observat un mecanism imunitar surprinzător legat de leishmanioza viscerală cronică.

Această descoperire ar putea fi un pas important către o nouă abordare terapeutică a acestei boli.

Rezultatele cercetării lor au fost publicate recent în revista Cell Reports.

În multe infecţii, celulele T CD4 joacă un rol-cheie în apărarea organismului afectat. Din păcate, în cazul infecţiilor cronice, cum ar fi leishmanioza, menţinerea numărului de celule CD4 funcţionale devine o problemă importantă, deoarece sistemul imunitar este activat în mod constant pentru a reacţiona împotriva agentului patogen care afectează persoana infectată.

Noii „soldaţi ai imunităţii” vin în ajutor

Studiul realizat de prof. Stäger în laboratorul său de la Centrul de cercetare în biotehnologie Armand-Frappier Santé al INRS sugerează că aceste celule ar putea avea mai mult de un as în mânecă pentru a-şi menţine vitalitatea.

„Am descoperit o nouă populaţie de celule CD4 la şoarecii infectaţi cu parazitul responsabil de leishmanioza viscerală. Aceste celule T au proprietăţi interesante”, a declarat profesorul Stäger, într-un comunicat al institutului publicat marţi.

Observând aceste celule noi, oamenii de ştiinţă au observat că numărul lor creşte în timpul fazei cronice a bolii şi, de asemenea, că, la fel ca şi celulele progenitoare, sunt capabile să se auto-reînnoiască sau să se diferenţieze în alte celule efectoare, responsabile de eliminarea parazitului, sau în celule reglatoare care inhibă răspunsul gazdei.

Prof. Stäger subliniază că celulele T CD4 se diferenţiază în mod normal în celule efectoare din celulele T CD4 „naive”. În timpul infecţiilor cronice, din cauza nevoii constante de a genera celule efectoare, celulele T CD4 naive sunt foarte solicitate şi pot fi epuizate.

„Credem că, în faza cronică a leishmaniozei viscerale, noua populaţie pe care am identificat-o este responsabilă pentru generarea de celule efectoare şi reglatoare. Acest lucru ar permite gazdei să prevină epuizarea rezervei sale existente de celule T CD4 naive pentru un anumit antigen”, explică doctorandul şi primul autor al studiului, Sharada Swaminathan.

Noua populaţie de limfocite descoperită de echipa INRS ar putea fi un stimulent imunitar decisiv, preluând locul celulelor T CD4 naive CD4 suprasolicitate.

„Dacă ne putem da seama cum să dirijăm această nouă populaţie de limfocite să se diferenţieze într-o celulă protectoare efectoare, aceasta ar putea ajuta gazda să scape de parazitul Leishmania”, a precizat prof. Stäger.

Un tratament care să vindece şi alte infecţii

Studiul menţionează, de asemenea, că celule similare cu această nouă populaţie de limfocite T CD4 au fost observate la şoarecii infectaţi cu virusul coriomeningitei limfocitare şi la şoarecii purtători ai viermelui intestinal H. polygyrus.

Aşadar, este foarte posibil ca această populaţie să fie prezentă şi în alte infecţii cronice sau în alte medii inflamatorii cronice.

Aceste indicii pregătesc terenul pentru un domeniu de aplicare şi mai larg în ceea ce priveşte descoperirea făcută de echipa prof. Stäger.

„Dacă ipoteza noastră este corectă, aceste celule ar putea fi exploatate terapeutic nu numai pentru leishmanioza viscerală, ci şi pentru alte infecţii cronice”, a concluzionat cercetătoarea.

sursa

Vaccin HPV: reduce drastic două tipuri de cancer

Vaccin HPV (virusul papiloma uman) este asociat cu o reducere drastică a cazurilor de cancer de cap și gât la băieți și bărbați adolescenți. Conform unui nou studiu prezentat de NBC News, scrie evz.ro.

Vaccin HPV previne o infecție transmisă sexual responsabilă pentru aproape toate cazurile de cancer cervical. Dar și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cele peniene, anale și vaginale. De asemenea, virusul este răspunzător pentru până la 70% dintre cazurile de cancer de cap și gât, care afectează gâtul și gura.

Bărbații sunt de două ori mai predispuși decât femeile să dezvolte aceste tipuri de cancer. Potrivit Institutului Național de Cancer din SUA,  copiii nu sunt atinși de această infecție decât rar. Un stiudiu care va naște un scandalul în rândul anti-vacciniștilor.

Vaccin HPV, aprobat inițial pentru fetele adolescente

Acesta protejează împotriva tulpinilor de virus care cauzează cancerul cervical și a fost demonstrat că reduce semnificativ ratele acestui tip de cancer. Dovezile arată acum că vaccinul protejează și împotriva altor tipuri de cancer legate de HPV.

„Vrem ca bărbații să vadă vaccinarea HPV nu doar ca pe ceva care protejează femeile, ci și pe ei înșiși”, a declarat Jefferson DeKloe. Acesta este cercetător în departamentul de otolaringologie la Universitatea Thomas Jefferson. este specializat în chirurgie de cap și gât și coautor al cercetării.

Rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică. Ele nu au fost încă publicate într-un jurnal științific revizuit de colegi. Studii anterioare au arătat o scădere a infecțiilor orale cu tulpini HPV cunoscute pentru cauzarea cancerului.

„Dacă putem reduce rata infecțiilor, sperăm să vedem o scădere a ratelor cancerului, așa cum observăm acum”, a declarat Dr. Glenn J. Hanna, oncolog la Dana-Farber Cancer Institute’s Center for Head and Neck Oncology, care nu a fost implicat în noul studiu.

Bazele noului studiu

Noul studiu a analizat dosarele medicale dintr-o bază de date națională care include aproape 3,5 milioane de persoane din SUA, cu vârste cuprinse între 9 și 39 de ani, care au primit orice vaccinare între 2010 și 2023. Aproximativ 1,5 milioane erau bărbați, jumătate dintre ei fiind vaccinați împotriva tulpinilor HPV care cauzează cancer. Aproximativ 1 milion erau femei vaccinate împotriva HPV.

Cercetătorii au comparat ratele cancerelor legate de HPV — inclusiv cancerul de cap și gât, anal, penian și cervical — la persoanele vaccinate și nevaccinate. S-a constatat că vaccinarea a redus riscul total de cancere legate de HPV la bărbați cu 54%, scădere determinată în principal de reducerea cazurilor de cancer de cap și gât. Femeile au fost cu aproximativ 30% mai puțin predispuse să dezvolte orice tip de cancer legat de HPV, inclusiv cancerul cervical.

Vaccinarea HPV nu a fost recomandată pentru bărbați până în 2011

Adică la cinci ani după ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat seria de vaccinuri pentru fete. Vaccinul HPV este acum recomandat pentru toți adolescenții începând cu vârsta de 9 ani și poate fi administrat și adulților până la vârsta de 45 de ani.

Studiul a arătat că creșterea ratelor de vaccinare a fost în mare parte determinată de vaccinarea bărbaților, deși ratele de vaccinare la bărbați sunt încă mai mici decât la femei — aproximativ 36% comparativ cu 50% pentru grupa de vârstă 9-26 de ani.

„Vaccin HPV înseamnă prevenirea cancerului”, a concluzionat Dr. Glenn J. Hanna citată de NBC. Subliniind importanța vaccinării timpurii pentru prevenirea cancerelor legate de HPV.

Servicii de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, din 1 iunie

Ministerul Sănătății anunță, în premieră, despre crearea Serviciului de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, în condiții de staționar, care va fi funcțional începând cu 1 iunie curent.

Serviciul va acorda asistență stomatologică gratuită copiilor în cadrul Institutului Mamei și Copilului, Clinica „Emilian Coțaga”, iar adulților – în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Acesta va fi dotat cu toate resursele necesare pentru ca persoanele cu nevoi speciale să beneficieze de îngrijiri medicale de înaltă calitate.Implementăm politici eficiente pentru toți cetățenii și ne asigurăm astfel că nimeni nu este lăsat în urmă în ceea ce privește accesul la îngrijirea sănătății.

Surpriză pentru un pacient externat după 6 luni de Covid. Medicii i-au cântat și au dansat
Articolul anterior
Coronavirus: Pentru bolnavii cu forme severe, recuperarea este un proces lent și îndelungat
Articolul următor