Cum și-a sărbătorit Alexandru Bodean ziua de naștere!

Alexandru Bodean, tânărul care a plecat în vara acestui an în SUA prin intermediul unui program studențesc și a suferit acolo un atac cerebral, a revenit în țară după trei luni de tratament. Acum, b

separator
ăiatul muncește zilnic pentru a reveni la o viață normală.

10405651_869024473160554_292734442366773330_n 10624668_869024036493931_1870680874399384349_n 10845997_869024189827249_7702039776815462767_n 10848037_869024383160563_9010009809008836292_n

Ieri, Alexandru și-a sărbătorit cei 21 de ani împliniți. Pentru că mama băiatului este bolnavă de cancer și stă țintuită la pat, tatăl a hotărât că va fi mai bine dacă prietenii îl vor felicita pe Alexandru în alt anturaj decât cel al casei.

Centrul unde tânărul practică un curs intensiv de reabilitare, a pregătit pentru Alexandru o petrecere-surpriză de ziua lui de naștere. La ora când Alexandru avea programată o ședință cu kinetoterapeutul, prietenii, membrii familiei și echipa centrului l-au întâmpinat pe omagiat cu baloane, poze, o tortă personalizată și multă voie bună.

Alexandru a fost plăcut surprins și chiar dacă comunică cu greu și nu vede aproape deloc, a făcut atmosferă de sărbătoare și și-a distrat invitații. Tânărul a demonstrat că problemele de sănătate nu-i știrbesc din personalitate, fiind în continuare carismatic, plin de viață și cu un fin simț al umorului.

Tatăl tânărului, Veaceslav Bodean, ne-a povestit că Alexandru s-a trezit cu dispoziție bună dis-de-dimineață pentru că știa că este ziua lui de naștere.

Medicul kinetoterapeut, Maxim Belenkii, susține că Alexandru își revine foarte repede, iar degrabă va putea merge fără niciun ajutor.

„Când a venit la Neokinetika, Alexandru era foarte slăbit, nu avea forțe în picioare, mâinile și picioarele îi erau spasmice, nu se deplasa deloc, avea o rezistență foarte slabă. Peste aproximativ două săptămâni de tratament cu diferite mijloace, ca electrostimularea, neuro-moove, Alter G, diferite tehnici și metode de tratament, exerciții terapeutice, lui Alexandru a început să-i revină forța și rezistența și a început să se deplaseze cu ajutorul specialiștilor – mai întâi trei, iar la moment are nevoie doar de unul care să-l sprijine. Credem că în curând, la cât de sârguincios este, el va începe să meargă fără ajutor”.

Pentru donații care ar ajuta reabilitarea lui Alexandru folosiți contul:

BC „Moldindconbank” SA

Fil. INVEST

Cod Bancar: MOLDMD2X329

Beneficiar: Alexandru Bodean

Cont beneficiar: 23112498799438

Cod Fiscal: 0992206022299

Destinația Plății: Donație

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Podul abdominal îți arcuiește talia și îți tonifiază mușchii
Articolul anterior
Mireasa nonconformistă şi nunta în stilul ei!
Articolul următor