O explicaţie plauzibilă din partea oamenilor de ştiință elimină orice motiv de dispută între părinţi la acest subiect.
Pe lângă faptul că rostirea primului cuvânt ,,mama’’ ori ,,tata’’ este un lucru individual, ce ţine de fiecare copil în parte, oamenii de ştiinţă susţin că repetarea acestor silabe este, de fapt, uşor de pronunţat din punct de vedere practic, drept pentru care sunt sunete atât de comune în rândul bebeluşilor, scrie jurnalul The Proceedings of the National Academy of Sciences.
Specialiştii logopezi spun că producerea sunetului ,,T’’, datorită mecanismului, se înfăptuieşte uşor de către organele articulatorii ale copilului. Între vârstele de patru şi sase luni, bebeluşii încep să gângurească şi să-şi testeze abilitățile lor de formare a sunetelor. În acest caz, există o probabilitate mai înaltă de a rosti sunetul ,,TA’’, întrucât acest lucru nu necesită forţarea aerului pe nas.
Pe de altă parte, specialiştii spun că sunetele care se produc prin expirarea aerului pe nas, pecum sunetul ,,M’’, se efectuază mai dificil, din punct de vedere a mecanicii, iar copilaşii însuşesc şi exersează producerea sunetului ,,M’’ atunci când au guriţa lor fixată la sân ori biberon, potrivit Dr. Breyne Moskowitz, specialist în logopedie.
,,Cel mai probabil, la o vârstă fragedă, copilul nu ştie să numească în mod specific ,,tata’’ ori ,,mama’’, pe când adulţii pot fi măguliţi de o anumită împrejurare. Limbajul copiilor se dezvoltă treptat, începând cu cuvinte simple’’, spune Sandra Disner, expert în lingvistică.