Când vei mânca o salată de legume crude, ia în considerare să adaugi în ea acest ingredient care, potrivit unor date noi, creşte cu până la nouă ori absorbţia carotenoidelor, antioxidanţi din alimente ce protejează contra îmbătrânirii premature, îmbunătăţesc vederea, previn cancerul.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Un studiu efectuat recent la Universitatea Purdue, Indiana, a constatat că absorbţia carotenoidelor din legume a crescut de la trei până la nouă ori dacă în salata de legume crude s-a adăugat un ou fiert. În cadrul studiului un grup de participanţi a consumat aceeaşi cantitate de salată cu ou, iar alt grup – salata fără ou.
,,Este foarte important să creştem valoarea nutritivă a legumelor, iar gălbenuşul de ou are, în acelaşi timp, avantajele sale nutriţionale’’, spune cercetătorul Wayne Campbell. ,,Data viitoare când consumaţi o salată de legume crude, luați în considerare adăugarea unui ou fiert în ea’’, adaugă profesorul Campbell. ,,Pe lângă faptul că luteina şi zeaxantina sunt disponibile în oul întreg, acestea vor îmbunătăţi şi calitatea legumelor’’.
Carotenoidele (beta-carotenul, carotenul, luteina, zeaxantina, licopenul) se conţin în legume verzi, roşii, portocalii şi galbene, precum spanacul, varza, salata verde, broccoli, prazul, porumbul, pătrunjelul, roşiile, ardeii graşi, morcovul, ridichile.
Substanţele carotenoide au rol de antioxidanți. Acestea acționează contra radicalilor liberi şi îmbătrânirii premature, protejează pielea, părul, dantura, vederea, se transformă în organism în vitamina A, sporesc imunitatea şi lupta contra infecţiilor. În plus, carotenoidele previn cancerul. S-a observat că japonezii şi norvegienii care consumă, prin tradiţie, alimente cu un conţinut bogat în betacaroten, au incidenţă mai scăzută a cancerului gastric, pulmonar, de colon, de prostată, de col uterin.