Alege-ţi costumul de baie potrivit siluetei tale

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

După discuția cu Putin, Trump a vorbit și cu Zelenski: ”Să o facem împreună”

După discuția cu președintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a purtat miercuri o convorbire telefonică și cu șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat președinția de la Kiev, potrivit Unian.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serghei Nikiforov, le-a confirmat jurnaliștilor laconic cu un DA că discuția a avut loc. Unian mai scrie că discuția a durat o oră.

Totodată, Zelenski a scris pe canalul său de Telegram că a discutat cu Trump despre pace.

”Am discutat despre disponibilitatea noastră de a conlucra, despre dotarea noastră, mă refer la drone și alte tehnologii avansate. Îi mulțumesc președintelui Trump pentru interesul față de ceea, ce putem face împreună”, a declarat Zelenski.

Totodată, Zelenski a dezvăluit că a fost discutată și vizita ministrului american al finanțelor în Kiev, iar Trump l-a informat pe Zelenski despre discuția purtată cu Vladimir Putin.

”Stabilim pașii comuni pentru a opri agresiunea rusă și pentru a garanta o pace de durată. Cum a spus președintele Trump, let’s get it done (să o facem împreună)”, a mai anunțat Zelenski.

Un cunoscut om de televiziune din România, acuzat de întreținerea de raporturi sexuale cu minore, a fost condamnat la 8 ani de închisoare

Dan Diaconescu, fost om de televiziune din România, a primit o sentință de opt ani și patru luni de închisoare de la Judecătoria Constanța, potrivit surselor judiciare citate de News.ro.

Conform informațiilor furnizate de presa din România, Diaconescu este acuzat de întreținerea de raporturi sexuale cu două fete minore. Procurorii l-au trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, toate în stare de recidivă postexecutorie.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a oferit detalii concrete despre acuzațiile aduse lui Diaconescu. Potrivit sursei citate, „În jurul datei de 19.11.2020 şi în jurul datei de 22.11.2020, D. C.-D. a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale consimţite cu persoana vătămată T. A., cunoscând că aceasta avea la acel moment vârsta de 15 ani şi 4 luni, contra sumei de 300 de RON, în timp ce se aflau în camera unui hotel situat în municipiul Bucureşti”.

Procurorii au menționat și alte incidente care au avut loc în septembrie 2020 și august 2021. În aceste cazuri, Dan Diaconescu este acuzat că a întreținut raporturi sexuale cu aceeași minoră, cunoscând că aceasta practica prostituția.

Aceste acte ar fi avut loc în hoteluri din stațiunea Olimp și într-un apartament din Constanța.

„În jurul datei de 20.09.2020 şi în jurul datei de 22.09.2020, inculpatul D. C.-D. a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale consimţite cu persoana vătămată T. A., cunoscând că aceasta este minoră şi că practică prostituţia, contra sumei de 800 de RON, în timp ce se aflau în camera unui hotel, situat în staţiunea Olimp din judeţul Constanţa”, au declarat procurorii care se ocupă de caz, potrivit News.ro.

În prezent, cazul se află în faza de judecată, iar sentința pronunțată de Judecătoria Constanța poate fi contestată.

Close menu