Leurda este una dintre primele verdețuri de primăvară bogate în vitamine, microelemente și aminoacizi. Planta poate fi consumată crudă, în salate, pe post de gustare sau sub formă de sos preparat în blender. Totodată, leurda poate fi și gătită, însă trebuie să știi că își va pierde aroma de usturoi în timpul procesului termic. Mai jos, poți afla câteva moduri sănătoase în care poți găti și consuma leurda.
Leurda întăreşte sistemul imunitar și curăță arterele de grăsimi. Ea conţine vitaminele A şi C, vitamine din grupul B, dar şi magneziu, fier, calciu, mangan, seleniu, crom, aminoacizi, proteine şi uleiuri esenţiale.
Înainte de a folosi leurda, opărește-o nu mai mult de 1 minut, apoi ține-o sub jetul de apă rece pentru a te asigura că nu își schimbă culoarea.
1. Sos pesto din leurdă
Ingrediente: 100 g de leurdă, 60 g de ulei vegetal, ½ linguriță de sare. Pune leurda și sarea în blender și transformă-le într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul. Poți consuma acest sos cu paste sau pe pâine integrală.
2. Orez brun cu leurdă
Ingrediente: 2 ½ căni de supa de legume, 100 g de leurdă, 2 linguri de ulei, 2 căței de usturoi, 250 g de orez brun, sare și piper după gust. Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea pret de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub un jet de apă rece și las-o să se scurgă. Toacă apoi leurda mărunt. Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul în el, apoi adăugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, pune în tigaie leurda, apoi adaugă o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine și adaugă și cealaltă parte de supă de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gatit, iar supa de legume evaporată.
3. Supa cremă de leurdă
Ingrediente: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură de ulei de floarea soarelui, 250 g de cartofi tăiați cuburi, 125 g de leurdă tocată mărunt, 1 l de apă/supă de legume, puțină zeamă de lămâie, sare și piper după gust. Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui încins. Adaugă apoi cartofii, amestecă bine și adaugă supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă atunci leurda, fierbe câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma supa răcită în supă cremă. Servește supa asezonata cu sare, piper și zeamă de lămâie.
4. Cartofi asezonați cu leurdă
Ingrediente: 4 cartofi mari, 50 g de leurdă, sare și piper după gust, un strop de ulei de floarea soarelui. Curăță cartofii, spală-i, taie-i felii, apoi masează-i cu uleiul de floarea soarelui. Asezonează cartofii cu sare și piper și pune-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. În ultimele 10 minute, adaugă leurda tocată mărunt.
5. Salată de leurdă cu ouă
Ingrediente: 1 legătură ceapă verde, 2 legături leurdă, 4 ouă fierte, 1 gălbenuş fiert, sare, piper, zeamă de lămâie, ulei. Curăță şi spală leurda şi ceapa verde. Toacă-le mărunt și pune-le într-un bol. Amestecă gălbenușul cu ulei, adaugă puţină zeamă de lămâie. Taie ouăle cubuleţe şi adaugă-le peste verdeaţa tocată. Condimentează cu sare şi piper.