Află dacă sushi, una dintre cele mai populare mese din cultura japoneză, este o alegere sănătoasă pentru dieta ta.
Sushi este o ruladă de alge umplută cu orez fiert, pește crud sau fiert și legume. De obicei, se servește cu ghimbir murat, wasabi și sos de soia. În secolul al VII-lea, sushi a câștigat popularitate în Japonia ca mijloc de conservare a peștelui. Atunci când peștele era gata de consum, era strivit între orez și sare și lăsat să fermenteze timp de câteva săptămâni, scrie dcmedical.ro.
În jurul valorii de pentru a accelera procesul de fermentare și pentru a spori aroma orezului, pe la mijlocul secolului al XVII-lea i s-a adăugat oțet.
În secolul al XIX-lea s-a renunțat la procesul de fermentare în favoarea utilizării de pește proaspăt. Acest lucru a dus la crearea unei forme timpurii a sushi-ului gata preparat pe care îl cunoști astăzi.
Sushi este considerat de obicei sănătos și nutritiv. Cu toate acestea, peștele crud face frecvent parte din această binecunoscută mâncare japoneză. În plus, este consumat frecvent cu sos de soia foarte sărat. Ca urmare, anumite elemente ale acestuia ar putea să te îngrijoreze.
Deoarece conține o serie de componente bogate în substanțe nutritive, sushi este adesea considerat un aliment sănătos.
Pește
Iodul, proteinele și o varietate de vitamine și minerale pot fi găsite în pește. Mai mult, acesta se numără printre alimentele limitate care posedă în mod inerent vitamina D.
În plus, peștele furnizează grăsimi omega-3, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și a creierului. Aceste lipide ajută la prevenirea bolilor, inclusiv a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Consumul de pește a fost asociat, de asemenea, cu o scădere a riscului de depresie, cu mai multe boli autoimune și cu pierderea memoriei și a vederii legate de vârstă.
Wasabi
Sushi este frecvent servit cu pastă de wasabi. Aceasta se consumă în cantități foarte mici din cauza aromei sale puternice. Este produsă din tulpina rasă de Eutrema japonicum, un membru al familiei muștarului, hreanului și verzei. Wasabi are un nivel ridicat de izotiocianați, glucozinolați și betacaroten. Aceste substanțe pot avea efecte antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene, potrivit cercetărilor.
Dar pentru că plantele de wasabi sunt atât de rare, o mulțime de restaurante le înlocuiesc cu o pastă care pare reală, amestecând pudră de muștar, hrean și colorant alimentar verde. Este îndoielnic că acest produs are aceleași caracteristici nutriționale.
Alge marine
Sushi este rulat folosind un tip de alge marine numite nori. Acesta conține numeroase substanțe nutritive, printre care vitaminele A, C și E, fier, sodiu, calciu, magneziu, fosfor și iod.
În plus, proteinele reprezintă 44% din greutatea sa uscată, ceea ce este similar cu făinurile vegetale bogate în proteine, cum ar fi soia. Dar o ruladă de sushi are foarte puține alge marine în ea, așa că nu va adăuga prea mult la necesarul zilnic de nutrienți.
În plus, nori ar putea conține substanțe care combat cancerul, inflamațiile și infecțiile. Concentrațiile acestor substanțe sunt, cel mai probabil, prea mici pentru a avea efecte vizibile asupra sănătății, însă.
Ghimbir murat
Gari, care este ghimbirul dulce murat, este frecvent folosit ca o curățare a palatului între mușcăturile de sushi. Manganul, cuprul, magneziul și potasiul se găsesc în cantități bune în ghimbir. De asemenea, ar putea avea calități specifice care ajută la prevenirea virușilor și a germenilor.
Cercetări suplimentare indică faptul că ghimbirul ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (rău), a disconfortului menstrual, a durerilor artritice, musculare și a grețurilor și, eventual, la stimularea cogniției.
Carbohidrați rafinați și puține fibre
Orezul alb, care a fost rafinat și practic lipsit de fibre, vitamine și minerale, este ingredientul principal în sushi. Potrivit anumitor cercetări, consumul unei cantități mari de carbohidrați rafinați și experimentarea unei creșteri bruște a nivelului de zahăr din sânge poate agrava inflamația și crește șansele de a dezvolta diabet și boli de inimă.
Mai mult, zahărul este folosit frecvent pentru a găti orezul pentru sushi. Carbohidrații din sushi sunt metabolizați rapid în tractul tău digestiv datorită zahărului suplimentar și conținutului minim de fibre. Acest lucru poate provoca o creștere a insulinei și a glicemiei, ceea ce ar putea încuraja consumul excesiv.
Cu toate acestea, cercetările indică, de asemenea, că adăugarea de oțet de orez la sushi poate avea efecte hipotensive, hipotensive și hipolipemiante. Poți obține mai multe fibre și substanțe nutritive din sushi dacă soliciți ca acesta să fie preparat cu orez brun, mai degrabă decât cu orez alb.
Pentru a crește și mai mult valoarea vitaminică, poți cere, de asemenea, ca rulourile să fie făcute cu legume suplimentare în loc de orez.
Conținut ridicat de grăsimi și puține proteine
Sushi, adesea considerat favorabil pierderii în greutate, conține sosuri bogate în grăsimi și aluat tempura prăjit, ceea ce crește numărul calorii. Este sărac în proteine și fibre, ceea ce îl face mai puțin eficient în reducerea foamei.
Pentru a face sushi mai sățios, adaugă supă miso, edamame, sashimi sau salată wakame.
Conținut ridicat de sare
Mâncărurile de sushi sunt bogate în sare datorită utilizării orezului sărat, a peștelui afumat, a legumelor murate și a sosului de soia.
Consumul excesiv de sare poate crește riscul de cancer la stomac și de hipertensiune arterială la persoanele sensibile. Pentru a reduce consumul de sare, evită sosul de soia și sushi cu pește afumat.
Supa Miso are un conținut ridicat de sare, chiar dacă te-ar putea ajuta să eviți mâncatul în exces. S-ar putea să vrei să stai departe de ea, de asemenea, dacă urmărești cât de multă sare mănânci.
Contaminarea cu bacterii și paraziți
Sushi preparat cu pește crud poate fi contaminat cu bacterii și paraziți, inclusiv Salmonella, bacteria Vibrio, Anisakis și Diphyllobothrium. FDA nu reglementează utilizarea etichetei „pește de calitate sushi”, dar anumiți pești ar trebui să fie congelați înainte de a fi serviți.
Prelucrarea și manipularea adecvată a alimentelor poate reduce riscul de contaminare. Pentru a evita intoxicațiile alimentare, mănâncă sushi la restaurante de renume, optează pentru rulouri vegetariene și evitați sushi-ul făcut cu pește crud pentru anumite persoane.
Cantitatea de mercur și alte toxine
Poluarea oceanică poate determina ca peștele să conțină metale grele precum mercurul, iar peștii prădători precum tonul, peștele-spadă, macroul, marlinul și rechinul au cele mai ridicate niveluri.
Speciile de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur includ somonul, anghila, ariciul de mare, păstrăvul, crabul și caracatița.
Toxinele din pește pot provoca otrăvirea cu ciguatera sau scombroidă, bibanul de mare, mreanul și roșioara fiind cei mai susceptibili. Pentru a reduce riscul, evită peștele contaminat și evită să consumi regulat peștii cu un conținut mare de mercur.
Cum să profiți de avantajele sushiului pentru sănătate
Pentru a maximiza avantajele pentru sănătate ale sushi-ului, respectă aceste reguli simple:
– Crește valoarea nutrițională. Rulourile de sushi din orez brun sunt superioare rulourilor de sushi din orez alb.
– Alege temaki, sau rulourile de mână în formă de con; acestea au mai puțin orez decât rulourile obișnuite.
– Mărește cantitatea de proteine și fibre din dieta ta. Mănâncă sashimi, salată wakame, supă miso sau edamame alături de sushi.
– Evită tempura, sosurile și chiflele acoperite cu brânză cremă. Alege mai multe legume dacă dorești ceva crocant fără a folosi aceste elemente rele.
– Folosește mai puțin sos de soia. Evită sosul de soia sau înmoaie sushi-ul foarte ușor dacă ești sensibil la sare.
– Cumpără sushi de la unități respectabile; acestea vor respecta probabil cele mai bune proceduri de siguranță alimentară.
Sushi, o ruladă japoneză făcută din orez, alge, legume și fructe de mare, este bogată în vitamine, minerale și compuși care favorizează sănătatea. Cu toate acestea, unele tipuri sunt bogate în carbohidrați rafinați, sare și grăsimi nesănătoase. Sushi poate fi un adaos benefic la o dietă echilibrată.