Alimentele sunt digerate cu ușurință atunci când sunt combinate în mod corect. Astfel, stomacul poate să prevină probleme de digestie și tulburări precum constipatia, diareea, flatulența, arsurile, senzația de greață și nu numai.
Dacă mănânci alimente sănătoase, însă te simți mereu balonat și acumulezi kilograme pe zi ce trece, e posibil să alegi greșit modul în care combini alimentele. Iată câteva combinații pe care să le eviți!
Carne cu pâine/ paste/ cartofi – carnea nu trebuie asociată niciodată cu alimentele bogate în carbohidrați. Asta pentru ca stomacul nu poate digera așa cum trebuie această combinație și vor apărea simptomele indigestiei. Stomacul are nevoie de cel puțin o jumătate de oră între aceste două categorii de alimente. Pentru a ușura digestia, consuma carnea alături de salate proaspete, iar cartofii și alte alimente bogate în carbohidrați fie singure, fie tot alături de o salată, înainte să consumi carnea.
Paste cu sos de roșii – o combinație des întâlnită și considerată sănătoasă, pastele cu roșii, poate cauza senzația de oboseală acută după masa întrucât stomacului îi este greu să digere combinația de carbohidrați (pastele) și mâncare acidă (sosul de roșii).
Fructe cu orice alt aliment – fructele conțin zaharuri simple care nu au nevoie să fie digerate și nu petrec mult timp în stomac. Ale alimente, precum cele bogate în grăsimi, proteine sau amidon, petrec mai mult timp în stomac întrucât au nevoie să fie digerate. Așadar, atunci când mănânci un fruct după masă, zaharurile din fructe petrec prea mult timp în stomac și încep să fermenteze, lucru care nu se întâmplă dacă alegi să consumi fructele pe stomacul gol.
Cereale cu lapte – la fel ca și fructele, și laptele este recomandat să se consume singur, cu câteva ore după și înainte de următoarea masă. Asociat cu cereale, laptele este foarte greu de digerat și produce tulburări digestive.
Brioșe și suc de fructe – această combinație vine la pachet cu multe calorii dar cu foarte puțini nutrienți. Dacă îți începi ziua cu o asemenea gustare, după ora prânzului foamea și poftele nesănătoase te vor ataca. Lipsa proteinelor și a fibrelor, combinată cu cantitatea mare de zahăr, îți vor da glicemia peste cap.
Fasole și brânză – această combinație se regăsește în mod deosebit în preparatele specific mexicane precum faimoșii naschos. Proteinele din produsele lactate asociate cu fasolea îngreunează extrem de tare digestia și produc balonare și flatulență.
Sendviș cu brânză topită – proteinele din brânză și amidonul din pâine nu fac echipă bună împreună. Atât proteinele cât și amidonul au nevoie de enzime diferite, dar și de un nivel de aciditate diferit pentru a fi digerate. Consumate împreună, acestea obliga stomacul să digere prima dată proteinele, nu alimentul bogat în amidon. Amidonul nedigerat fermentează și se descompune, cauzând probleme digestive. Atenție, la brânza topită din comerț, care poate conține substanțe conservante și grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătate.
Omleta cu brânză și carne – combinațiile de mai multe proteine îngreunează și ele digestia așa că e mai bine să te concentrezi asupra unui singur tip de proteine la o masă. Alege, mai degrabă, o omletă cu legume.