De sărbători mesele bogate pot deveni un pericol pentru siluetă, dacă nu ştii cum să gestionezi lucrurile. Unde poţi greşi şi cum poţi evita cauzele ce duc la îngrăşare în timpul vacanţ
ei?1. Faci abuz
Riscul de a face excese în dietă există în zilele de sărbători. Însă, numărul total de calorii ingerate contează cel mai mult când vine vorba de menţinerea greutăţii. Chiar dacă ai voie, prin excepţie, să guşti din toate, abţinerea şi respectarea porţiei este cheia.
2. Faci combinaţii de alimente nepotrivite pentru corpul tău
Bunătăţile tradiţionale de sărbători se prepară, cel mai adesea, combinând în bucate făinoase cu grăsimi, carne cu amidonoase, carbohidraţi din cereale cu carne şi uleiuri, multe sosuri bogate în calorii. Să nu mai vorbim de caltaboşi, cărnaţi şi piftie, fripturi şi salatele cu maioneză, sărmăluţele, prăjiturile, plăcintele – toate servite la aceeaşi masă. Combinaţiile sunt în orice situaţie periculoase pentru siluetă.
3. Nu mănânci destule fibre
Este foarte probabil ca în timpul vacanţei să te axezi pe alimente bogate în calorii şi să uiţi de fibre. Insuficienţa fibrelor în meniu va spori mult absorbţia carbohidraţilor şi asimilarea caloriilor din alimentele pe care le consumi. Chiar dacă e vacanţă, nu uita de regula celor ,,5’’ porţii de fructe şi legume pe zi.
4. Începe masa cu o salată de legume crude
Prezenţa unei salate de crudităţi pe masa de sărbătoare este salvarea ta, dacă urmăreşti un regim echilibrat de alimentaţie. Începe cu o porţie de salată de crudităţi cu ulei şi vei obţine mai multe avantaje – vei reduce per ansamblu numărul caloriilor ingerate la masa respectivă, vei consuma mai puţine bucate ,,nepotrivite’’, vei beneficia de saţietate rapidă şi aport necesar de fibre dietetice. Nu uita că salatele cu maioneză sunt bombe calorice.
5. Orar dezordonat al meselor
Există riscul de a-ţi da peste cap regimul constant al meselor. Însă, este cunoscut, înfometarea şi cina nocturnă nu fac decât să adaugi kilograme. Nu este în favoarea siluetei tale, dar nici a sănătăţii tubului digestiv să iei masa la ora 24, în loc de 18-19. Respectarea sistematică a orarului meselor menţine corpul în formă.
6. Ciuguleşti
Evită să mănânci în afara meselor principale. Ciugulitul dezorientează calculul caloriilor. În plus, există riscul de subestimare. Totuşi, trebuie să cunoşti că pentru o prăjitură cu cremă sau o felie de tort în plus, de circa 250-300 de calorii, este nevoie să alergi pe bandă fără oprire timp de 40 de minute.
7. Alcoolul are şi el calorii
Alcoolul îngraşă. Acesta are cele mai multe calorii (vinul – 90 kcal/100g produs; coniacul – 240 kcal/100g) şi pe deasupra sunt şi calorii goale (alcoolul nu conţine vitamine sau minerale).
8. Deviezi de la regimul tău obişnuit
Este necesar de fiecare dată să eviţi ,,şocurile’’, pentru un tract digestiv sănătos şi un metabolism echilibrat. Dacă faci abuz de alimente sau grăsimi, organele digestive nu vor ezita să-ţi arate acest lucru. Poţi suferi de balonare excesivă, semne uşoare de indigestie sau chiar durere, greaţă şi alte tulburări. Moderaţia ţine lucrurile sub control. Aşadar, nu face abateri de la regimul tău obişnuit.
9. Mănânci chiar dacă nu ai foame
Deşi poate fi complicat, este important pentru corp să găseşti un echilibru. Compensează prin lichide, apă şi fructe în acest caz, pentru a suprima mâncatul ce ţine de factorul emoţional.
10. Mezelurile procesate stimulează pofta de mâncare
Multe alimente procesate în meniu, precum mezelurile sau bucatele grase, sărate, alcoolul şi mâncatul copios sporesc gradul de secreţie a stomacului şi sucurilor digestive, crescând pofta de mâncare. Fă alegeri sănătoase pentru silueta ta, ca să nu te trezeşti zilele următoare cu ,,foame de lup’’.