10 trucuri pentru a păstra legumele și fructele proaspete mai mult timp!

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat deseori să arunci fructele sau legumele pe care le-ai cumpărat, din cauză că au mucegăit, au încolțit ori s-au vestejit rapid. Află, mai jos, câteva trucuri grozave care te vor ajuta să menţii fructele şi legumele proaspete, cât mai mult timp! Trebuie doar să le testezi eficiența!

separator

Salata

Dacă vei pune un şerveţel de hârtie în punga în care ţii salata, aceasta va rezista mai mult timp, pentru că hârtia absoarbe condensul generat odată cu răcirea verdeţurilor. Excesul de umiditate duce la înmuierea salatei, aşa că acest truc te va ajuta să ai tot timpul o salată proaspătă şi crocantă.fb24896e0c67ac1bedca5a34ad9dc1e1_f43d701ec896a1036c5a933a85d5183e_cropBananele

Bananele îşi vor păstra fermitatea şi culoarea mai mult timp dacă le ţii în ciorchine. Acoperă cotorul cu o pungă de plastic şi rupe doar o banană atunci când ţi-e poftă, nu le rupe pe toate. Astfel, bananele se vor păstra prospete până la 3-5 zile.

Cartofi

Cartofii nu vor încolţi dacă îi ţii într-o pungă de hârtie în care ai introdus şi un măr. Merele eliberează etilen, un gaz care menţine prospeţimea cartofilor timp de câteva săptămâni. Pe de altă parte, nu ţine merele lângă alte fructe sau legume, pentru că vor avea exact efectul contrar. Cel mai bine e să ţii merele separat, într-o pungă de plastic, în frigider.

Căpşuni, zmeură şi alte fructe de pădure

Dacă nu vrei ca fructele de pădure să mucegăiască în doar câteva zile, scufundă-le într-un amestec de apă cu oţet din vin (3:1), înainte să le pui în frigider. Combinaţia va distruge sporii de mucegai şi bacteriile care duc la mucegăirea acestor fructe delicioase. Ai grijă să fie bine uscate înainte să le pui la rece.

Roşiile

Nu ţine roşiile la frigider, niciodată! Nu faci decât să le distrugi aroma şi textura zemoasă (asta dacă ai norocul să mai găseşti pe undeva astfel de roşii). Cel mai bine este să le ţii pe un raft în bucătărie, mai ales dacă nu sunt coapte bine de tot. Desigur, dacă roşiile sunt foarte coapte, regula nu se aplică, pentru că sucurile fermentează şi vei avea roşii fleşcăite şi mucegăite în câteva zile. 5-feluri-in-care-poti-folosi-rosiile-prea-moi_size1Ceapa

Ca să nu încolţească, e bine să o ţii în dresuri, într-un loc întunecat şi uscat, la distanță de sol.

Verdeţuri

Ţine-le mereu în buchet, într-un pahar cu apă, cât mai aproape de fereastră, niciodată aruncate prin frigider, într-o pungă strânsă. Aşa vei avea parte de pătrunjel, mărar, leuştean şi câte şi mai câte verdeţuri proaspete pentru mai mult timp. Iar dacă nu mai ai nevoie de ele şi dau semne că se veştejesc, toacă-le mărunt şi adaugă-le într-o sticluţă cu ulei de măsline. Astfel, uleiul va căpăta o aromă aparte.

Ciupercile

Ciupercile rezistă mai mult timp dacă le ţii într-o pungă de hârtie, care absoarbe umiditatea vinovată de apariţia mucegaiului şi înmuierea acestora.

Ţelina

Împătureşte ţelina într-o folie de aluminiu şi va rezista mai mult decât îţi imaginezi. De obicei, ţelina începe să mucegăiască după vreo 7 zile, dar cu acest truc te vei putea bucura de această legumă mai mult timp.telina-mic

sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Două mămici din Chișinău, surprinse în timp ce fură flori din fața unui magazin
Articolul anterior
Un tânăr care și-a dezvoltat o afacere în agricultură te invită într-o excursie prin serele verzi!
Articolul următor