Oul este un aliment deosebit de valoros în dietă, datorită nutrienților pe care îi conține. Acesta abundă în vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, cantităţi mici de cupru şi mangan, acizi graşi Omega-3 şi multe substanţe cu rol antioxidant, fiind considerat unul dintre cele mai nutritive alimente din lume.
Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, aportul de colesterol trebuie redus la 300 mg pe zi pentru un om sănătos sau 200 mg/zi, în cazul persoanelor ce suferă de boli de inimă, dislipidemie sau diabet zaharat tip 2. Un ou de mărime medie conţine 180-186 mg de colesterol. Prin urmare, fiecare om poate consuma zilnic câte un ou, dacă în ziua respectivă meniul nu a inclus şi alte alimente cu grăsimi saturate. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte un ou în fiecare zi?
1. Creierul se află sub protecția colinei
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Lipidele care asigură comunicarea normală între celulele creierului sunt compuse din colină. S-a demonstrat clinic că această vitamina este cel mai important material de construcție al creierului. Deficitul de colină are ca efect slăbirea memoriei.
2. Vederea este protejată datorită luteinei
Luteina este un antioxidant responsabil pentru acuitatea vizuală.
3. Vitamina D ajută la absorbția calciului
Daca îi oferi unei persoane să aleagă între a înghiți o lingură de ulei de pește sau să mănânce un ou fiert, majoritatea îl va prefera pe ultimul. Mai ales când vor afla că ambele conțin aceeași cantitate de vitamina D. Oul este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina D și ajută la absorbția calciului din alimente.
4. Complexul de vitamina B protejează pielea, părul și ficatul
Biotina, vitamina B12 și proteinele contribuie la întărirea sănătății părului și a pielii. De asemenea, acestea ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
5. Se reduce riscul de boli cardiovasculare
În ciuda faptului care se credea până acum, noi cercetări au demonstrat că grasimea din ouă nu este periculoasă pentru sănătate. Dimpotrivă, aceasta reduce sinteza colesterolului de către ficat. Mai mult, oul conține omega 3, care scade nivelul trigliceridelor, ceea ce înseamnă reducerea riscului de afecâiuni cardiovasculare.
6. Scazi în greutate
Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că o dietă săracă în grăsimi combinată cu un mic dejun pe bază de ouă te ajută să scazi de doua ori mai rapid în greutate. Un asemenea mic dejuns îți ține de foame pentru multă vreme ceea ce scade numărul de calorii consumate de-a lungul unei zile.
7. Scade riscul de cancer
Colina, care este necesară creierului, reduce și riscul de cancer. Potrivit unui studiu, femeile a căror dietă din adolescență includea ouăle, prezentau un risc cu 18% mai scăzut de a se confrunta cu cancer la sân.
8. Sporește fertilitatea
Vitaminele B sunt implicate și în formarea de hormoni sexuali. Vitamina B9 se mai numește și acid folic. Cu ajutorul acesteia se formează globulele roșii și tubul neural al fătului, iar riscul de retard mental al bebelusului este redus. Tocmai de aceea vitamina B9 este necesară și pentru femeile care vor să rămână însărcinate.
9. Încetinește procesul de îmbătrânire
Este concluzia la care au ajuns oamenii de știință olandezi. 87% dintre femeile cu vârsta între 35 și 40 de ani au scăpat de petele de bătrânețe, iar pielea li s-a tonifiat ca urmare a consumului zilnic de ouă. În cazul bărbaților, ridurile din jurul ochilor s-au estompat vizibil.