Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România a realizat un studiu pe 36 de tipuri de condimente adaosuri pentru mâncăruri care se găsesc în toate supermarketurile.
Majoritatea produselor analizate (80%) conțin până la 96 de grame de sare la 100 grame. Atunci când cumpărăm condimente de tip adaosuri pentru mâncăruri luăm de fapt sare la un preț de zece ori mare, au concluzionat autorii studiului APC România, coordonat de conf. dr. Cornel Stanciu. „Am identificat și foarte mulți aditivi alimentari, 16, unii dintre ei chiar interziși în unele țări din UE, cum ar fi Franța, Danemarca și Belgia. Am descoperit foarte multă sare. Noi plătim sarea, la preț de condiment. Am identificat și cuburi cu afumătură ce aveau doar urme de fum”, potrivit reprezentantilor APC.
Excesul de sare favorizeaza aparitia demenței
„Condimentele tip adaosuri pentru mâncăruri, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare și zahăr. În cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie să fie constituit din două sau mai multe legume, sau un anumit tip de carne în cazul celor care au acest tip de ingredient în denumirea produsului, nicidecum din sare, zahar și potențiatori de aromă și gust. Având în vedere compoziția chimică a acestor produse, ne exprimăm temerea în legatură cu potențialul nociv al acestora pentru consumatori”, a declarat conf. dr. Costel Stanciu, președinte APC România, potrivit adevarul.ro.
O alta problemă descoperită pe etichetele produselor se referă la cantitatea mare de zahăr. Peste 75% dintre aceste condimente conțin zahăr până la 27% din cantitatea totală. Cât despre legume – doar urme infime – între 0,9 și 4 grame de vegetale la 100 grame de produs conțineau un sfert dintre produsele analizate. La 72% dintre condimentele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de potențiatorii de aromă și gust. Acesști aditivi alimentari prezintă riscul apariției unor afecțiuni medicale (intolerante alimentare, alergii, cancer) în cazul unui consum constant și pe termen lung.
În urma studiului s-au identificat 2 produse cu denumiri înșelătoare (Knorr Cub găină și Maggi Gust afumatură). La produsul Knorr Cub gaină nu regăsim niciun ingredient care să aibă legatură cu denumirea produsului, ci doar grăsime de pui 2% și extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumătură regăsim doar arome de fum, nici urma de afumătură.
Pe de altă parte și la celelalte sortimente care au în denumire un anumit tip de carne, aceasta se regăsește în cantități insignifiante („urme”): Maggi Cub găină (carne deshidratată de găină 0,1%), Maggi Gust de găină (grăsime de gaină 0,3%, carne deshidratată de găină 0,08%), Vegeta Gust de găină (extract de carne de găină deshidratată 0,9% și aromă de carne de găină), Maggi Cub vită (carne deshidratată de vită 1,3%).