Adepţii veganismului, despre modul de nutriţie care le conferă starea de bine!

Astăzi, promovarea modului de viaţă sănătos şi interesul faţă de alimentaţie şi de modul în care aceasta influnţează propria viaţă şi starea de sănătate a organismului este evident. Tot mai mulţi oameni au conştientizat faptul că alimentaţia are un rol decisiv în menţinerea stării de bine şi atunci au decis să adopte noi obiceiuri alimentare, în schimbul celor vechi nesănătoase. Astfel, în tumultul ideilor şi sfaturilor de sănătate, ce împânzesc astăzi spaţiul informaţional şi cel mediatic, o bună parte dintre oameni au ales să limiteze consumul de carne şi să includă în dieta lor mai multe fructe şi legume, peşte, alţii – au decis să renunţe definitiv la carne, produse lactate sau ouă, în timp ce doar o mică parte dintre consumatori – nu mănâncă deloc alimente preparate termic şi se consideră raw-vegani.

separator

Pentru că astăzi, 1 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Veganilor, am dorit să aflăm părerea câtorva adepţi cu referire la acest mod de nutriţie.

oooTamara Şchiopu, nutriţionistă, fondatoarea târgului ”Vegan Show”

,,De peste 15 ani sunt vegetariană, adică uneori consum produse lactate, de aceea nu pot fi considerată vegană. Consider că veganismul, în general, e un mod sănătos de a te alimenta, dacă este aplicat în mod corect. Dacă am poftă de carne? Nu, nu am poftă de carne, însă am poftă de mâncare atunci când simt că sunt înfometată”.

 

 

 

 

 

Daniela Dermengi, economistă, blogger, fondatoarea campaniei ,,Meatless Friday” în Moldovauuvuuu

,,Viața fără carne înseamnă o viață plină cu multe și toate dătătoare de sănătate, energie și culoare. Nu-mi imaginez să funcționez altfel decât cu legume, fructe, lactate, cereale și nuci. Timp de 11 ani, restricțiile sau abținerile alimentare au devenit obiceiuri sedimentate. La ce trebuie să atrag atenția mai mult este mișcarea și gândirea pozitivă. Sper să deprind și aceste obiceiuri și mă voi declara pe deplin fericită la trup și suflet”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ion Platon și Diana Cănănău, raw-vegani, fondatorii primei cafenele online pentru vegetarieni din ţară

rrrrrIon şi Diana sunt raw-vegani, adică se alimentează doar cu hrană vie, nimic preparat termic, nici măcar băuturile calde, şi nici produse animaliere.

,,Gătim individual dulciuri vegane. Nu impunem altora ideile noastre cu privire la modul de alimentaţie, dar producem deserturi vegane pentru amatorii de dulciuri, indiferent dacă ei consumă sau nu carnea”.

 

Deşi îşi are originile de prin anul 1806, atunci când pentru prima dată medicul englez Dr. William Lambe, din Londra, supranumit drept părintele nutriţiei vegane, alege la vârsta de 40 de ani să îşi schimbe stilul de viaţă şi dieta alimentară, iar, mai apoi, în anul 1944, termenul ,,veganism’’ este introdus oficial de către Donald Watson, co-fondatorul Societăţii Vegane din Anglia, veganismul, ca stil de viaţă, a luat amploare în ultimii 10 ani.

Astăzi, în lume, sunt tot mai mulţi cei care au decis să-şi modifice dieta şi să adopte veganismul, din convingerea că acest mod de nutriţie ar fi parte a stilului lor de viaţă sănătos, ar oferi protecţie împotriva anumitor boli, ar creşte durata de viaţă, ori din alte raţionamente filozofice sau religioase.

În timp ce veganismul trezeşte multe controverse în rândul unei alte tabere, cea a omnivorilor, adică a oamenilor care nu renunţă totalmente la consumul de produse lactate, carne, ouă şi miere, părerea specialiştilor cu privire la veganism şi cei care au decis să adopte acest stil de viaţă este una echidistantă.

Astfel, experţii sugerează că orice schimbare a obiceiurilor alimentare şi a stilului de viaţă, în general, este binevenită atât timp cât aceasta nu dăunează organismului şi contribuie la sporirea calităţii vieţii şi longevităţii.

Academia Americana de Nutritie si Dietetica, Consiliul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Australia, Asociaţia Nutritionistilor Canadieni consideră dietele vegane ca fiind adecvate tuturor etapelor ciclului de viață. Însă, pentru că alimentele vegetale nu furnizează organismului în cantităţi adecvate vitamina B12 şi vitamina D, cercetătorii sunt de acord că veganii ar trebui să consume alimente îmbogăţite cu vitamina B12 sau să administreze în mod sistematic suplimente de vitamine.

Din momentul apariţiei teoriei vegetarianismului şi până în prezent, modul de nutriţie a fost diversificat, aşa încât astăzi acesta cuprinde mai multe direcţii: adepţii vegetarianismului reprezintă grupul major şi sunt cei care nu au exclus din dietă produsele de origine animală (ovo-lacto-vegetarienii mănâncă, pe lângă alimente de origine vegetală, şi ouă, respectiv produse lactate, pesco-vegetarienii consumă şi peşte, alţii consumă şi miere); veganii sunt mai restrictivi decât vegetarienii, întrucât aceştia nu consumă nici un produs de origine animală, şi nici miere.

Veganii consumă din abundenţă fructe, legume, cereale integrale, nuci, alune, seminţe.

 „Ziua Internaţională a Veganilor” este sărbătorită din anul 1994, la iniţiativa The Vegan Society, organizaţie care şi-a început activitatea pe 1 noiembrie 1944 în Anglia.

Totusi, pentru o stare optimă de sănătate, indiferent dacă eşti vegan sau omnivor, experţii recomandă un meniu echilibrat şi înalt nutritiv, pentru a nu supune organismul deficienţelor de proteine, minerale şi vitamine.

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Fibra naturală care are efectul medicamentului minune pentru slăbit: în ce se conține

O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz, scrie clicksanatate.ro.

Recent, cercetătorii au descoperit că această fibră ar putea avea efecte similare cu medicamentele precum Ozempic, un tratament utilizat pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei. Deși studiile au fost realizate pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare și sugerează că anumite tipuri de fibre pot fi mai eficiente decât altele în reglarea greutății și sănătății metabolice.

Ce este beta-glucanul și cum funcționează?

Beta-glucanul este o fibră solubilă care se găsește din abundență în ovăz și orz. Fibrele alimentare, ca beta-glucanul, sunt hrana preferată a bacteriilor din intestinul tău, care le fermentează și produc compuși benefici, cum ar fi butiratul.

Ovăzul conține beta-glucan, fibre care poat ajuta în procesul de slăbire. Foto: Shutterstock. 

În cadrul studiului, șoarecii hrăniți cu beta-glucan au pierdut în greutate și și-au redus stratul de grăsime, chiar dacă dieta lor era bogată în grăsimi. Acest efect nu a fost observat la șoarecii care au consumat alte fibre, cum ar fi dextrina de grâu sau amidonul rezistent.

Cum contribuie beta-glucanul la pierderea în greutate?

Când microbii intestinali fermentează beta-glucanul, produc butirat, un metabolit care are multiple efecte benefice. Unul dintre aceste efecte este stimularea producției de GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului), o proteină naturală responsabilă de reglarea apetitului și stimularea eliberării de insulină. Medicamentele precum Ozempic imită această peptidă pentru a ajuta persoanele să slăbească și să-și regleze glicemia. Consumul de beta-glucan din alimente poate, așadar, să stimuleze natural acest proces.

De ce este important să alegi fibrele potrivite?

Nu toate fibrele sunt la fel, iar efectele lor asupra organismului variază mult. Fibrele solubile, cum sunt beta-glucanii, sunt fermentate cu ușurință de bacteriile intestinale, ceea ce poate avea beneficii directe asupra sănătății metabolice. În schimb, fibrele insolubile, precum celuloza, se combină cu alte substanțe pentru a forma scaun, dar nu produc aceleași efecte asupra glicemiei sau greutății. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de toate avantajele pentru sănătate ale fibrelor, e important să alegi tipurile potrivite.

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o metodă simplă, naturală și accesibilă de a-ți susține sănătatea.

De ce trebuie să mergi la Fashion Week Moldova
Articolul anterior
Fitness-modelul care a avut de suferit în timpul naşterii prin cezariană din cauza peretelui abdominal rigid!
Articolul următor