Nuciferele sunt recunoscute drept alimente cu potențial valoros pentru sănătate. Pe lângă bogăția de vitamine, minerale, uleiuri sănătoase și proteine pe care le conțin, incluse constant în dieta sănătoasă, acestea reduc riscul de boli cardiovasculare, scad nivelul colesterolului ,,rău” din sânge, reglează tranzitul intestinal, promovează sănătatea pielii, articulațiilor, celulelor sistemului nervos.
Este potrivit să achiziţionăm nuciferele în coajă, pentru că astfel se păstrează proaspete şi nu își pierd valoarea nutritivă, iar cele sărate favorizează râncezirea fructelor. Ce beneficii aduce fiecare dintre nucifere?
Migdalele
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Conțin o cantitate înaltă de proteine ușor digerabile, conferă o senzație îndelungată de sațietate. Migdalele contribuie la subțierea taliei și scăderea în greutate, deoarece conțin proteine și uleiuri sănătoase. Un pumn de migdale pot fi consumate zilnic, pe parcursul zilei, în rol de gustări între dejun, prânz și cină.Nucile
Nucile, de asemenea, conțin multe proteine ușor de digerat, putând substitui o porție de carne în acest sens. Mâncatul unui pumn de nuci zilnic, divizat în 2-3 prize, în calitate de gustări, ori cu salate proaspete de legume, conferă sațietate și contribuie la sporirea longevității. Nucile sunt alimentele cele mai bogate în cupru și zinc. În plus, sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3.
Un studiu apărut în publicația „Jurnalul de Medicină din New England” a arătat că nucile reduc riscul de moarte prematură din cauza bolilor cardiovasculare și scad probabilitatea de deces din cauza cancerului cu 11%.Arahidele
Arahidele conțin aceeaşi cantitate de proteină ca şi nucile. Cele prăjite si sărate din comerţ ar trebui evitate.Alunele de pădure
Specialiștii recomandă consumul regulat al alunelor de pădure, deoarece includerea în dieta zilnică a unei cantități de până la 25 de grame de alune aduce beneficii pentru sănătate, contribuind la prevenirea ateroscrelozei, menționează csid.ro. Alunele conțin multă vitamina E, cu rol antioxidant asupra celulelor organismului, și grăsimi bune.Fisticul
Fisticul conţine proteine, grăsimi bune, minerale de calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamine A şi C, vitamina E, acid linoleic, uşor de asimilat de către organism, benefic pentru sănătate. Este mai puțin caloric decât alte nucifere.
Consumul de fistic previne bolile cardiovasculare, protejează celulele nervoase, reduce riscul bolilor nervoase, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează functia de reproducere, reglează activitatea muşchilor, înlătură respiratia urât mirositoare, trateaza arsurile la stomac, ulcerul gastric, manifestă acțiune afrodisiacă, anticancerigenă, scade nivelul glicemiei.
Fisticul este recomandat în tratamentul ulcerului gastric, bolilor neurologice, aterosclerozei, aterosclerozei, boli cardiovasculare, convalescenţei după diferite boli, intervenții chirurgicale, în caz de boli degenerative, pentru copii în perioada de creştere.
Specialiştii sustin că 100 gr de fistic consumate zilnic timp de o lună scad colesterolul total și trigliceridele cu până la 30%.
Fisticul în salate poate fi folosit alături de salată verde, pătrunjel, sfeclă roşie datorită aromei şi gustului deosebit.
Consumul nuciferelor trebuie să fie moderat. Acestea trebuie incluse zilnic în dietă și în cantități mici. În niciun caz nu este recomandat să se facă abuz în consum, deoarece nuciferele au o valoare calorică înaltă și pot predispune la îngrășare și creșterea nivelului de colesterol în sânge.