Află ce beneficiu valoros îţi aduce uleiul adăugat într-o salată

Uleiul într-o salată, pe lângă faptul că oferă gust şi savoare, îmbunătăţeşte mult absorbţia intestinală a vitaminelor liposolubile din legume şi alte alimente. Este ştiut că vitaminele: A, D, E, K fac parte din categoria celor liposolubile, pe când altele, cum ar fi vitamina C, P, vitaminele grupului B, sunt vitamine hidrosolubile.

separator
ulei_masline_salata

Astfel o salată de morcovi, sau alte crudităţi bogate în A, D, E, K, va fi nu numai delicioasă, dar şi mai sănătoasă, dacă îi adaugi 2-3 linguriţe de ulei. Unde mai pui că vitaminele liposolubile sunt cele care crează depozite în organism, în deosebi la nivelul ficatului, de aceea combinând legumele cu ulei, te bucuri din plin de proprietăţile lor benefice.

Ce alegi ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline?
Uleiul de măsline:

ulei-de-masline
  • conţine grăsimi mononesaturate, care scad colesterolul ,,rău’’ în sânge şi promovează sănătatea cardiovasculară;
  • are acizi graşi Omega 3 (necesari pentru memorie, sănătatea creierului şi a inimii, cu acţiune anti-inflamatoare, anticancerigenă), vitaminele A, K, E;
  • calitatea extravirgină a uleiului conţine şi mai mulţi polifenoli, acizi graşi Omega 3;
  • grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline, la preprare termică, trec uşor în forma saturată, de aceea e mai bine ca acesta să fie consumat crud, în salate sau adăugat în mâncarea gătită după ce a fost preparată termic şi răcită parţial.

Uleiul de floarea soarelui

ulei_floarea_soarelui
  • conţine mai multe grăsimi polinesaturate, preferabile grăsimilor saturate, şi acizi graşi Omega 6;
  • este bogat în vitamina E;
  • este mai stabil termic decât uleiul de măsline, de aceea are avantajul de a putea fi folosit la temperaturi medii;
  • este folosit atât în preparatele reci, cât şi la gătit, dar niciodată – refolosit pentru prăjire;
  • este binevenit crud în asociere cu grăsimi mononesaturate (ulei de măsline, in, dovleac, nuci, cânepă, struguri, etc).

Dacă vitaminelor liposolubile sunt mai bine absorbite cu ajutorul uleiului, cele hidrosolubile – se absorb în proporţii mai mari, având nevoie de prezenţa acidului clorhidric în sucul gastric. Atunci ce zici de acele 1-2 linguriţe de oţet, pe care, de obicei, le pui în unele salate sau sucul de lămâie!

În plus, vitaminele hidrosolubile nu se depozitează pe termen lung în organism, excesul lor fiind eliminat prin urină, de aceea corpul nostru are nevoie de un aport zilnic constant de vitamine hidrosolubile, acesta fiind unul dintre motivele pentru care trebuie să consumi în fiecare zi o oarecare cantitate stabilă de fructe şi legume, pentru a nu suferi de lipsă de nutrienţi.

Notă: Singura vitamină hidrosolubilă ce poate realiza depozite este vitamina B12 (la nivel hepatic), aceste depozite menţinându-se chiar şi ani de zile.
Carenţa de vitamine hidrosolubile în organism apare foarte rapid, dacă aceste vitamine nu sunt aportate suficient şi constant în alimentaţie.

Alimentele care conţin vitamine liposolubile

  • Legume bogate în vitamina A sunt morcovul, ardeiul gras roşu, gogoşarul, spanacul, roşiile, mazărea, porumbul, sfecla, varza roşie; dintre fructe – caise, piersici, harbuz, zămos, cireşe, mango, papaya, prune, curmale, portocale, agrişe, banane.
  • Sursele vegetale de vitamina D sunt ciupercile.
  • Vitamina E se conţine în seminţe de floarea soarelui, nuci, alune, roşii, ardei graşi, spanac, broccoli, morcovi, măsline, porumb, mazăre, varză.
  • Vitamina K – în spanac, broccoli, ardei graşi, varză, ceapă, morcovi, roşii, măsline, fasole, cartofi; nuci, kiwi, afine, coacăze negre, struguri, pere, caise, cireşe, seminţe de floarea soarelui, de dovleac.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Împletește-ți părul în formă de inimă în doar cinci minute (Video)
Articolul anterior
Îl iubești, dar sunteți incompatibili sexual?!
Articolul următor