Află ce beneficiu valoros îţi aduce uleiul adăugat într-o salată

Uleiul într-o salată, pe lângă faptul că oferă gust şi savoare, îmbunătăţeşte mult absorbţia intestinală a vitaminelor liposolubile din legume şi alte alimente. Este ştiut că vitaminele: A, D, E, K fac parte din categoria celor liposolubile, pe când altele, cum ar fi vitamina C, P, vitaminele grupului B, sunt vitamine hidrosolubile.

separator
ulei_masline_salata

Astfel o salată de morcovi, sau alte crudităţi bogate în A, D, E, K, va fi nu numai delicioasă, dar şi mai sănătoasă, dacă îi adaugi 2-3 linguriţe de ulei. Unde mai pui că vitaminele liposolubile sunt cele care crează depozite în organism, în deosebi la nivelul ficatului, de aceea combinând legumele cu ulei, te bucuri din plin de proprietăţile lor benefice.

Ce alegi ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline?
Uleiul de măsline:

ulei-de-masline
  • conţine grăsimi mononesaturate, care scad colesterolul ,,rău’’ în sânge şi promovează sănătatea cardiovasculară;
  • are acizi graşi Omega 3 (necesari pentru memorie, sănătatea creierului şi a inimii, cu acţiune anti-inflamatoare, anticancerigenă), vitaminele A, K, E;
  • calitatea extravirgină a uleiului conţine şi mai mulţi polifenoli, acizi graşi Omega 3;
  • grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline, la preprare termică, trec uşor în forma saturată, de aceea e mai bine ca acesta să fie consumat crud, în salate sau adăugat în mâncarea gătită după ce a fost preparată termic şi răcită parţial.

Uleiul de floarea soarelui

ulei_floarea_soarelui
  • conţine mai multe grăsimi polinesaturate, preferabile grăsimilor saturate, şi acizi graşi Omega 6;
  • este bogat în vitamina E;
  • este mai stabil termic decât uleiul de măsline, de aceea are avantajul de a putea fi folosit la temperaturi medii;
  • este folosit atât în preparatele reci, cât şi la gătit, dar niciodată – refolosit pentru prăjire;
  • este binevenit crud în asociere cu grăsimi mononesaturate (ulei de măsline, in, dovleac, nuci, cânepă, struguri, etc).

Dacă vitaminelor liposolubile sunt mai bine absorbite cu ajutorul uleiului, cele hidrosolubile – se absorb în proporţii mai mari, având nevoie de prezenţa acidului clorhidric în sucul gastric. Atunci ce zici de acele 1-2 linguriţe de oţet, pe care, de obicei, le pui în unele salate sau sucul de lămâie!

În plus, vitaminele hidrosolubile nu se depozitează pe termen lung în organism, excesul lor fiind eliminat prin urină, de aceea corpul nostru are nevoie de un aport zilnic constant de vitamine hidrosolubile, acesta fiind unul dintre motivele pentru care trebuie să consumi în fiecare zi o oarecare cantitate stabilă de fructe şi legume, pentru a nu suferi de lipsă de nutrienţi.

Notă: Singura vitamină hidrosolubilă ce poate realiza depozite este vitamina B12 (la nivel hepatic), aceste depozite menţinându-se chiar şi ani de zile.
Carenţa de vitamine hidrosolubile în organism apare foarte rapid, dacă aceste vitamine nu sunt aportate suficient şi constant în alimentaţie.

Alimentele care conţin vitamine liposolubile

  • Legume bogate în vitamina A sunt morcovul, ardeiul gras roşu, gogoşarul, spanacul, roşiile, mazărea, porumbul, sfecla, varza roşie; dintre fructe – caise, piersici, harbuz, zămos, cireşe, mango, papaya, prune, curmale, portocale, agrişe, banane.
  • Sursele vegetale de vitamina D sunt ciupercile.
  • Vitamina E se conţine în seminţe de floarea soarelui, nuci, alune, roşii, ardei graşi, spanac, broccoli, morcovi, măsline, porumb, mazăre, varză.
  • Vitamina K – în spanac, broccoli, ardei graşi, varză, ceapă, morcovi, roşii, măsline, fasole, cartofi; nuci, kiwi, afine, coacăze negre, struguri, pere, caise, cireşe, seminţe de floarea soarelui, de dovleac.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Rețete de Post. Gustoase, sănătoase și ușor de preparat!

În perioada postului apare o dilemă pentru multe gospodine: ce mâncare să prepare ca să fie de post, să conțină ingredientele necesare organismului și să țină de foame. Îți recomand câteva rețete de post delicioase și sănătoase.

Iahnie de linte

Iahnia de linte este un deliciu. Din ziua în care ai gătit-o și ai gustat din ea, o vei dori și în zilele în care nu este post.

Ingrediente: 250 g linte uscată, 2 cepe, oțet de masă, coajă de lămâie, 1 linguriță de muștar, zahăr, sare, 2 foi de dafin, ulei de măsline.

Mod de preparare: Lasă lintea să se înmoaie în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi scurge apa în care a stat și pune-o la fiert în apă rece cu sare, îndepărtează spuma care se formează. În timp ce lintea se fierbe, pune 4 linguri de ulei într-o tigaie și călește o ceapă tocată mărunt. Peste ea adaugă 1 lingură de făină. Amestecă până se omogenizează. Ia rântașul de pe foc și adaugă un pic de boia și un cățel de usturoi zdrobit. Peste această compoziție adaugă 0.5 l apă rece și omogenizeaz-o. Ceapa călită se toarnă peste lintea în fierbere, împreună cu două foi de dafin. O mai lași puțin pe foc și apoi adaugă sare, zahăr, muștar, coaja răzuită de lămâie și puțin oțet.

Ciuperci umplute cu spanac

Ciupercile înlocuiesc carnea, sunt o sursă bună de proteine în Post.

Ingrediente: 20 de ciuperci de mărime medie, crutoane de pâine, spanac, sos de soia (opțional), praz, țelină, ulei de măsline, usturoi mărunțit.

Mod de preparare: Se curăță și se taie cozile ciupercilor. Se pun într-un vas termo-rezistent și se picură în ele puțin ulei de măsline. Se lasă în cuptor până se înmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. În același vas, unde a mai rămas puțină apă în care a fiert spanacul, se pune usturoiul și uleiul la fiert. Se adaugă apoi prazul, cozile de la ciuperci și țelina, toate tocate mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adaugă spanacul fiert, crutoanele, puțină apă și ulei de măsline. Se țin pe foc până se formează o umplutură suficient închegată.

Umple ciupercile cu acest amestec, apoi dă-le la cuptor încă 10-15 minute. Se servesc calde.

Sarmale de post coapte în dovleac

Pentru că sarmalele fac parte din bucatele tradiționale, există varianta de pregătire și în post.

Ingrediente: 1 cană cu orez, 500g de ciuperci, 2 morcovi, 2 cepe, 3 linguri de ulei, o varză murată, piper, sare, 1 cană de nuci măcinate, 100 gr de stafide, 1 legătură pătrunjel, 500g de suc de roșii, 1 cană cu vin, 1 bostan de 5 kg.

Mod de preparare: Taie capacul bostanului și înlătură semințele. Ciupercile și ceapa sunt date la mixer, până se obține o pastă cremoasă. Rade morcovul, peste el adaugă uleiul, sarea, piperul și lași pe foc pentru a se înăbuși compoziția. Peste morcov, adaugă orezul și puțină apă. După ce orezul este fiert, se amestecă cu ciupercile și ceapa trecute prin mixer, cu nuca, stafidele și pătrunjelul. Împăturește sarmalele și așează-le într-o oală. Le lași la fiert până sarmalele devin potolite. După ce au dat în clocot de câteva ori, le așezi în dovleac pe o frunză de varza și adaugă peste ele cana cu vin și sucul de roșii. Pune-le la cuptor la foc mic, până ce dovleacul devine caramelizat pe margini. Pofta bună.

Salata de broccoli și conopidă

Acestea sunt o sursă bună de vitamine și minerale.

Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchețele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 lingură suc de lămâie, 1 cească mazăre, 1 linguriță miere de albine.

Mod de preparare: Buchetele de broccoli și conopida se fierb într-o oală cu apă și sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiartă, se pun sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. În acest timp se prepară sosul pentru salata din: miere, sare, piper, lămâie, migdale și ceapă. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli și conopidă. Poftă bună.

Dovleac cu rozmarin

Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sănătos și gustos. Este delicios la cuptor cu ulei de măsline și rozmarin.

Ingrediente: un dovleac, o legătură de rozmarin proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Dovleacul se spală, se taie în două bucăți și se curăță de semințe. După ce a fost curățat, se taie fiecare jumătate în sferturi. Bucățile de dovleac se ung cu ulei de măsline și peste ele se presară piper și sare. Rozmarinul se înserează în mai multe locuri din pulpa dovleacului.

Feliile de dovleac se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Sunt lăsate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

O sa va placă mult, mai ales că veți avea în casă o aromă deosebită.

Cu puțină imaginație, mâncarea de post, cu siguranță, va avea gust delicios, în plus, va fi sănătoasă și va ține de saț.

Sursa 

Ce vor mânca elevii din școlile din țară? Autoritățile propun un model de meniu pentru pachetele alimentare

Ministerul Educației și Cercetării supune consultărilor publice meniul pachetelor alimentare pe care le vor primi elevii claselor de gimnaziu, din instituțiile de învățământ care nu au bloc alimentar sau au bloc alimentar, dar nu au capacitatea de a asigura și gimnaziștii cu bucate gătite, scrie tvrmoldova.md.

Meniul- model de 10 zile pentru elevii din clasele V-IX, arată în felul următor:

Propunerile pot fi transmise, completând formularul disponibil la următorul link: https://bit.ly/41S8DTl.

MEC organizează, de asemenea, întâlniri cu profesorii, elevii și părinții pentru a răspunde la întrebări și a colecta sugestii privind conținutul meniului alimentar.

În prezent, aproximativ 135 000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază deja de alimentație gratuită. De la 1 septembrie, acest drept se va extinde pentru aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale, din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară, inclusiv școli profesionale și sportive. Astfel, un total de 300 000 de copii vor primi zilnic un mic dejun cald (cei din instituțiile care au bloc alimentar/cantină și au capacitatea de a alimenta și gimnazișii) sau mic dejun la pachet (cei din instituțiile care nu au bloc alimentar/cantină sau au, dar nu au suficientă capacitate).

Împletește-ți părul în formă de inimă în doar cinci minute (Video)
Articolul anterior
Îl iubești, dar sunteți incompatibili sexual?!
Articolul următor
Close menu