Deseori mănâncăm pentru că suntem supărați, plictisiți, stresați, deprimați, suprasolicitați fizic sau mental sau, pur și simplu, pentru că nu avem nimic mai bun de făcut. Află de la renumitul Dr. Oz care este legătura dinte sentimentele tale și poftele alimentare.
Uneori te trezești măncând nu pentru că îți este foame și organismul are nevoie de nutrienți, ci pentru că emoțiile tale îți trezesc diferite pofte alimentare de la care nu te poți abține. Deoarece creierul este centrul de la care, prin intermediul hormonilor, se transmit informații către toate organele, atunci când emoțiile sunt puternice simți nevoia de a mânca în exces. Tot el este responsabil de emoțiile pe care le simțim. Respectiv producerea unor substanțe (serotonina, noradrenalina, dopamina etc.) influențează anumite dorințe alimentare.
Iată care este descifrarea poftelor alimentare făcută de către Dr. Oz:
- Atunci când ești supărată simți nevoia să mănânci alimente grele, cum ar fi carnea sau alimente crocante (floricele de porumb, arahide);
- Dacă ai o stare deprimantă ești tentată să te răsfeți cu alimente dulci (ciocolată, bomboane) pentru a crește nivelul de serotonină – ”hormonul fericirii”;
- O stare de anxietate te impune să mănânci alimente moi, cum ar fi înghețata;
- Stresul îți pune în mână o pungă de chips-uri sărate;
- Singurătatea te forțează să mănânci făinoase (paste, biscuiți) pentru a umple golul emoțional;
- Sentimentul de gelozie este o emoție puternică care îți taie orice poftă alimentară.
Controlează-ți emoțiile
Încearcă să găsești modalități diverse pentru a rupe acest cerc emoțional (sentimente-alimente).
- Practică exerciții fizice. Creierul eliberează endorfine ”moleculele fericirii” în momentul când faci sport sau când ești excitată (faci dragoste), inclusive când mănânci alimente condimentate. De aceea, în loc să consumi un castron uriaș de carbohidrați, mergi ma bine la sală sau la o plimbare în jurul blocului.
- Alimentează-te în favoarea ta. Diferite alimente au efecte diverse asupra creierului, stomacului tău. Spre exemplu, Omega 3 din pește combate depresia și stimulează starea de bine. Carnea de curcan crește nivelul de serotonină care combate stresul și te ajută să reziști tentației de dulce.
- Savurează aroma alimentelor. Dacă ai de gând să mănânci produse interzise, cel puțin savurează-le gustul și aroma. Este fiersc din când în când să guști din unele alimente ”rele”, dar fă-o cu măsură. Ia o bucată de ciocolată neagră cu peste 70% conținut de cacao pentru a recompensa lipsa ta de emoții pozitive.
- Du-te la culcare. Somnul te ține subțire! Atunci când organismul nu se odihnește suficient, crește pofta de dulce. Astfel riști să mănânci în exces carbohidrați.