Află cum emoțiile negative influențează poftele tale alimentare

Deseori mănâncăm pentru că suntem supărați, plictisiți, stresați, deprimați, suprasolicitați fizic sau mental sau, pur și simplu, pentru că nu avem nimic mai bun de făcut. Află de la renumitul Dr. Oz care este legătura dinte sentimentele tale și poftele alimentare.

separator
Află cum emoțiile negative influențează poftele tale alimentare

Uneori te trezești măncând nu pentru că îți este foame și organismul are nevoie de nutrienți, ci pentru că emoțiile tale îți trezesc diferite pofte alimentare de la care nu te poți abține. Deoarece creierul este centrul de la care, prin intermediul hormonilor, se transmit informații către toate organele, atunci când emoțiile sunt puternice simți nevoia de a mânca în exces. Tot el este responsabil de emoțiile pe care le simțim. Respectiv producerea unor substanțe (serotonina, noradrenalina, dopamina etc.) influențează anumite dorințe alimentare.

Iată care este descifrarea poftelor alimentare făcută de către Dr. Oz:

  1. mancat_excesivAtunci când ești supărată simți nevoia să mănânci alimente grele, cum ar fi carnea sau alimente crocante (floricele de porumb, arahide);
  2. Dacă ai o stare deprimantă ești tentată să te răsfeți cu alimente dulci (ciocolată, bomboane) pentru a crește nivelul de serotonină – ”hormonul fericirii”;
  3. O stare de anxietate te impune să mănânci alimente moi, cum ar fi înghețata;
  4. Stresul îți pune în mână o pungă de chips-uri sărate;
  5. Singurătatea te forțează să mănânci făinoase (paste, biscuiți) pentru a umple golul emoțional;
  6. Sentimentul de gelozie este o emoție puternică care îți taie orice poftă alimentară.
femeie_mananca_farfurie_mare

Controlează-ți emoțiile

Încearcă să găsești modalități diverse pentru a rupe acest cerc emoțional (sentimente-alimente).

  • shutterstock111-21638278Practică exerciții fizice. Creierul eliberează endorfine ”moleculele fericirii” în momentul când faci sport sau când ești excitată (faci dragoste), inclusive când mănânci alimente condimentate. De aceea, în loc să consumi un castron uriaș de carbohidrați, mergi ma bine la sală sau la o plimbare în jurul blocului.
  • Alimentează-te în favoarea ta. Diferite alimente au efecte diverse asupra creierului, stomacului tău. Spre exemplu, Omega 3 din pește combate depresia și stimulează starea de bine. Carnea de curcan crește nivelul de serotonină care combate stresul și te ajută să reziști tentației de dulce.
  • Savurează aroma alimentelor. Dacă ai de gând să mănânci produse interzise, cel puțin savurează-le gustul și aroma. Este fiersc din când în când să guști din unele alimente ”rele”, dar fă-o cu măsură. Ia o bucată de ciocolată neagră cu peste 70% conținut de cacao pentru a recompensa lipsa ta de emoții pozitive.
  • Du-te la culcare. Somnul te ține subțire! Atunci când organismul nu se odihnește suficient, crește pofta de dulce. Astfel riști să mănânci în exces carbohidrați. 

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Tipuri de temperamente sexuale
Articolul anterior
Șocant! Cum arată Shakira, la numai două luni după ce a născut
Articolul următor