Ai tensiunea mărită? Nu mânca aceste alimente

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sarace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea marită.

separator
alimente-care-cresc-tensiunea-arteriala

Murături

Deşi extrem de sărace în calorii, murăturile sunt o adevărată bombă atunci când vine vorba de conţinutul de sodiu şi fac parte din lista scurtă de alimente de evitat dacă ai tensiunea mărita. Un singur castravete murat poate coţine in jur de 570 de grame de sodium, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din doza zilnică recomandată. Fii moderată!

Carne roşie

Un studiu publicat în 2008 de către “British Medical Journal” a demonstrat că efectele consumului de carne roşie asupra nivelului presiunii arteriale sunt însemnate. Conţinutul ridicat de colesterol şi de grăsimi saturate din compoziţia acestui tip de carne provoacă o creştere semnificativă a presiunii arteriale. Încearcă să înlocuieşti carnea de porc, de exemplu, cu carne de curcan, care este mai benefică sănătăţii.

Cartofi prăjiţi

Una dintre cele mai vinovate plăceri, cartofii prăjiţi, nu atentează doar asupra siluetei noastre, ci şi asupra nivelului tensiunii arteriale. Deoarece cartofii prăjiţi sunt gătiţi cu o cantitate însemnată de ulei, aceştia conţin o cantitate enormă de grăsimi saturate. În plus, o porţie medie de cartofi prăjiţi conţine aproximativ 270 mg de sodium şi 19 grame de grăsime, care afectează în mod direct nivelul tensiunii arteriale şi nivelul colesterolului din organism, potrivit elle.ro.

Mezeluri

Sigur nu îţi spunem ceva nou! Mezelurile sunt tratate cu nenumăraţi nitraţi, care contribuie la păstrarea acestor produse pentru timp indelungat. Însă, o singură porţie de mezeluri aduce cu sine şi un adaos de 600 de miligrame de sodiu, o cantitate ce afectează buna funcţionare a organismului. Dacă nu poţi exclude aceste produse cu totul din regimul tău alimentar, încearcă să le consumi mai rar.

Lapte integral

Produsele lactate sunt o sursă excelentă de calciu, care ajută la întărirea sistemului osos. Însă, consumate excesiv, acestea contribuie, adesea, şi cu o cantitate de grăsimi mai mare decât are nevoie organismul. Un singur pahar de lapte integral conţine 8 grame de grăsimi, dintre care 5 sunt saturate. Acest tip de grăsimi este nociv, fiind responsabil de instalarea afecţiunilor sistemului cardiac. Încearcă să bei lapte cu un procent scăzut de grăsime şi asta, nu foarte des.

Alcool

Consumul de alcool afectează în mod direct nivelul presiunii arteriale. În plus, alcoolul provoacă modificări şi în cazul pereţilor vaselor sangvine, care impiedică fluxul sangvin. Adulţii care suferă de hipertensiune au un risc dublu de dezvoltare a unor complicaţii cauzate de consumul de alcool.

Zahăr

Probabil ştii deja că utilizarea excesivă a zahărului duce la acumularea kilogramelor în plus şi chiar la instalarea obezităţii. Însă, ştiai că acest produs afectează şi nivelul presiunii arteriale? Kilogramele în plus afectează buna funcţionare a inimii, încetinesc fluxul sangvin şi, astfel, contribuie la modificarea nivelului presiunii arteriale. Încearcă să limitezi consumul zilnic de zahăr.

Cafea

Dacă eşti o fană înraită a cafelei, trebuie să îţi aducem o veste mai puţin plăcută: cofeina din compoziţie afectază nivelul presiunii arteriale. Aşadar, cafeaua de dimineaţă provoacă o mărire de scurtă durată, însă suficient de “dramatică”, a nivelului presiunii arteriale. Acest lucru este valabil pentru toate băuturile care conţin cofeină, printre care se numară şi anumite tipuri de ceai sau băuturi acidulate.

Produse conservate

Studii de specialitate au demonstrat că produsele conservate pot provoca o creştere a presiunii arteriale din cauza unui element din compoziţia recipientelor în care sunt păstrate. Bisfenol A este ingredientul conţinut de majoritatea recipientelor din plastic sau aluminiu, iar cercetătorii au demonstrat că acest element este una dintre cauzele pentru care hipertensiunea arterială creşte.

Sursa

Dacă nu știi cum să te alimentezi corect, dacă îți dorești să slăbești sănătos, Unica Sport a creat Un Regim Personalizat acum disponibil și online. Accesează alimentatie.unicasport.md, completează formularul și respectă recomandările specialiștilor primite pe adresa ta de email. Cu siguranță, vei reuși să slăbești, chiar dacă ești departe de casă, ai copii mici sau nu ai timp să faci sport după metoda Unica.

Ia-ți Testarea nutriţională şi fiziologică online, slăbește sănătos cu Unica Sport!

Pentru a afla mai multe detalii, sună la numărul de telefon 069000682 sau scrie un email la adresa natalia.velicoglo@unicasport.md

Tradiții și obiceiuri în dimineața zilei de Paște

Paștele are numeroase simboluri care sunt în strânsă legătură cu tradițiile religioase și cu natura. Aceste simboluri sunt reflectate în obiceiurile și mesele de Paște, dar și în decorațiunile specifice.

1.Slujba de Înviere: În noapte Învierii, mulți moldoveni participă la slujba de Înviere la biserică, unde se rostesc rugăciuni, se cântă imnuri de bucurie și se vestesc tradiționalele „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”.

2. Vopsirea ouălor: Vopsirea ouălor este un obicei răspândit în Moldova, iar ouăle vopsite sunt considerate simboluri ale vieții și fertilității. Culorile vii și modelele decorative ale ouălor adaugă o notă festivă casei și mesei de Paște.

3. Masa de Paște tradițională: Masa de Paște este un moment central al sărbătorii, unde familia și prietenii se adună pentru a se bucura de bucatele tradiționale moldovenești precum pasca, miel, cozonacul, ouăle roșii și fripturile de miel sau de vită.

4. Focul Haric: Participanții aduc cu ei de la biserică lumânări aprinse și își aprind lumânările de la focul sacru, simbolizând primirea harului divin și răspândirea luminii și căldurii în casele și în inimile lor. Focul Haric este însoțit de cântări religioase, rugăciuni și binecuvântări, iar flăcările sale sunt considerate a avea puteri purificatoare și vindecătoare.

5. Ciocnitul ouălor: Un obicei tradițional de Paște în Moldova, în care două persoane își lovesc ouăle unul de celălalt, iar oul care rămâne intact este considerat câștigător și aduce noroc în anul ce va urma. Acest gest simbolic de împărtășire și solidaritate întărește legăturile familiale și comunitare în timpul sărbătorii Pascale.

Așa poți evita intoxicațiile alimentare de sărbători

Evitatul intoxicațiilor alimentare de sărbători poate fi chiar o provocare, mai ales când mesele festive sunt bogate și preparatele stau mult timp pe masă. Dar cu câteva măsuri simple, te poți bucura de tot fără riscuri. Iată câteva sfaturi practice:

Prepară termic corect carnea

  • Carnea de porc, pui și ouăle trebuie să fie bine gătite (fără părți roz sau crude).
  • Folosește un termometru de carne dacă ai: puiul trebuie să ajungă la 74°C, iar carnea de porc la cel puțin 71°C.

Ai grijă la păstrarea mâncării

  • Mâncarea caldă nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Ce rămâne de la masă, pune rapid în frigider, în recipiente acoperite.
  • Frigiderul trebuie să stea sub 4°C, iar congelatorul la -18°C sau mai rece.

Deserturile cu cremă sau frișcă

Se țin la rece și se consumă în maximum 2-3 zile.

Frișca din lapte crud sau cremele cu ou crud sunt un pericol dacă nu sunt păstrate corect.

Consumul zilnic al unei bucățele din acest fruct poate adăuga ani vieții tale

Avocado se bucură de o popularitate uriașă. Aceste fructe verzi, cremoase, se regăsesc în sandvișuri, salate și pe numeroase feed-uri de pe rețelele sociale.

După analizarea mai multor abordări alimentare, un studiu notabil a atras atenția prin concentrarea sa asupra potențialului unui avocado pe zi pentru îmbunătățirea calitatății dietei și încurajarea obiceiurilor alimentare mai sănătoase.

„Avocado este o sursă extraordinară de nutrienți, iar obiectivul nostru a fost să vedem dacă un consum constant le poate îmbunătăți calitatea dietei,” a explicat Petersen.

Cercetătorii au observat că această schimbare simplă a influențat modul în care oamenii își planificau mesele, punând mai mult accent pe alimente bogate în nutrienți, scrie earth.com.

„Această îmbunătățire sugerează că strategii simple, cum ar fi consumul zilnic de avocado, pot crește semnificativ calitatea alimentației.”

Un alt rezultat important a fost așa-numitul „efect de substituție”: avocado a fost adesea înlocuitor pentru alimente mai calorice și mai puțin nutritive.

Anette Ana, designerul care și-a propus să rupă piața din Europa!
Articolul anterior
Videoclipul autohton care a adunat 1milion de vizualizări timp de o zi
Articolul următor
Close menu