Alimente care contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale

Dieta, mai exact alimentaţia săracă în sare şi bogată în potasiu, calciu şi magneziu, constituie una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le adopţi dacă suferi de hipertensiune arterială. Totodată, există o serie de alimente care aduc beneficii inimii și vaselor de sânge grație compușilor pe care îi conțin. Introduse în mod regulat în dietă, acestea contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, creșterea supleței pereților arteriali și prevenirea complicațiilor cauzate de valorile înalte ale tensiunii arteriale.

separator


1. Seminţele de in
Este recomandat să le consumi măcinate, deoarece atunci când sunt întregi ele nu pot să fie digerate. Persoanele care au consumat constant seminţe de in au constatat o scădere a tensiunii arteriale. Chiar dacă specialiştii nu cunosc cu certitudine modul în care acţionează seminţele de in asupra tensiunii arteriale, se pare că substanţele responsabile de acest efect benefic sunt lignanii, acidul alfalinoleic, peptidele şi fibrele.


2. Sfecla roşie
În urma unui studiu apărut în Nutrition Journal s-a constatat că sucul de sfeclă roşie aduce beneficii persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Specialiştii au monitorizat timp de 24 de ore tensiunea arterială a mai multor persoane care au consumat fie suc de sfeclă roşie cu mere, fie suc de mere simplu. Rezultatele au arătat o reducere a tensiunii arteriale sistolice în cazul persoanelor care au băut sucul de mere amestecat cu cel de sfeclă. Efectele au fost mai vizibile în special în cazul bărbaţilor, iar explicaţia specialiştilor este legată de conţinutul de nitraţi din sfecla roşie care sunt recunoscuţi pentru efectul lor de a scădea tensiunea arterială.


Ciocolată neagră
Consumul moderat de ciocolată neagră are un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, constatându-se o uşoară scădere a valorilor, se arată într-un studiu apărut în BMC Medicine. Alte cercetări susţin că polifenolii din ciocolata neagră sau cacao stau la baza formării oxidului nitric, o substanţă care lărgeşte vasele sanguine şi permite o mai bună circulaţia a sângelui, având un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.


4. Uleiul de măsline extravirgin
Un studiu apărut în American Journal of Hypertension arată că uleiul de măsline extravirgin are un efect benefic în cazul femeilor care au tensiunea arterială puţin mai crescută. După ce s-au analizat efectele unei diete bogate în polifenolii din uleiul de măsline în comparaţie cu un regim alimentar fără ulei de măsline, cercetătorii au constatat o scădere a tensiunii arteriale sistolice şi diastolice, în special în cazul femeilor tinere care aveau deja probleme cu hipertensiunea.


5. Lactatele
Un studiu publicat în Journal of Human Hypertension arată că lactatele degresate au un efect benefic în cazul persoanelor care au hipertensiune arterială. Specialiştii au constatat că iaurtul şi laptele sărace în grăsimi au jucat un rol important în scăderea tensiunii arteriale. Acest efect nu a fost constatat şi în cazul brânzeturilor.


6. Fisticul
Persoanele care aveau un nivel crescut al colesterolului rău şi care au consumat o porţie mică de fistic crud timp de patru săptămâni au constatat o scădere a nivelului de colesterol rău, cât şi a tensiunii arteriale sistolice. Rezultatele studiului au fost semnalate în publicaţia Hypertension.


7. Rodiile
O cană cu suc de rodie consumată zilnic timp de o lună scade tensiunea arterială, după cum se arată într-un studiu apărut în Plant Foods for Human Nutrition. Potasiul şi polifenolii din rodie s-ar putea să fie responsabili de acest efect benefic asupra corpului.


8. Peştii graşi
Persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate trebuie să consume trei porţii de somon (sau orice al peşte gras), deoarece s-a constatat că acest obicei ajută atât la slăbit, dar scade şi tensiunea arterială. Acizii graşi omega-3 care se regăsesc din abundenţă în peştii graşi au un efect benefic, ajutând la scăderea tensiunii arteriale.


9. Cerealele integrale
După ce au analizat ce efecte are o dietă cu cereale integrale şi una cu cereale rafinate, un studiu care a apărut în American Journal of Clinical Nutrition subliniază clar efectul benefic pe care-l aduce un regim alimentar care cuprinde cerealele integrale. Aceste cereale (orezul integral, quinoa, fulgii de ovăz, produsele din grâu integral) sunt cele care scad tensiunea arterială şi colesterolul rău.


10. Ceaiul de hibiscus
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ceaiul de hibiscus este de un real folos persoanelor cu hipertensiune arterială. Un studiu arată o reducere a valorilor tensiunii arteriale în urma consumului regulat de ceai de hibiscus.

Sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Un bărbat din Capitală a murit din cauza unui atac de cord, imediat după examenul auto
Articolul anterior
6 lucruri pe care nu e bine să le faci pe stomacul gol
Articolul următor