Creierul este un organ valoros, încât nu de puţine ori contează cu ce îl alinţi. Pe lângă faptul că hrana sau alimentele gustoase cresc în creier cantitatea de endorfine, hormonii stărilor de bine, există alimente care oferă nutrienţi pentru funcţii mai bune ale creierului. Care sunt acestea?
1. Glucoza este ,,combustibilul’’ preferat al creierului
Glucoza rezultată în urma metabolizării zaharurilor şi carbohidraţilor din alimente este preferată de creier ca material energetic, sporeşte atenţia şi capacitatea de învăţare. Un pahar de suc proaspăt ce să conţină zaharuri naturale din pulpă de fructe este impuls bun ce pe termen scurt îmbunătăţeşte memoria, gândirea şi agilitatea mentală. Atenţie însă la excesul de zahăr, care poate dăuna memoriei şi altor funcţii ale organismului, inclusiv riscul de îngrăşare.
2. Respectă micul dejun care aduce creierului beneficii
Experţii nutriţionişti avertizează că nu este bine să sari peste micul dejun întrucât tot mai multe studii în domeniu arată beneficiile acestuia asupra activităţii creierului. Potrivit cercetărilor, luarea micului dejun îmbunătăţeşte mult atenţia, memoria în prima jumătate a zilei. În acest sens studenţii care au luat micul dejun cu regularitate au avut mai bune performanţe decât cei care nu au făcut acest lucru, studiul fiind efectuat în bază de cereale de ovăz şi alte cereale, produse lactate şi fructe. Pe cât de important este să mănânci dimineaţa, cercetătorii au determinat că, în acelaşi timp, dejunul foarte încărcat în calorii pare să reducă din puterea de concentrare a creierului pe parcursul primei jumătăţi a zilei. Prin urmare, micul dejun trebuie să fie bogat în nutrienţi, nu însă şi în calorii în acest sens.
3. Peştele îşi merită titlul de ,,alimentul creierului’’
Este o sursă excelentă de proteine şi bogat în acizi graşi Omega-3 esenţiali pentru un creier sănătos şi eficient. Grăsimile bune din peşte, este determinat, sunt mult benefice pentru creier: îmbunătăţesc funcţiile creierului, memoria la copilaşi, la persoanele active din punct de vedere intelectual, la vârstnici – consumul de peşte scade riscul de accidente vasculare, boală Alzheimer şi declin mental, păstrează memoria. Pentru sănătatea inimii şi a creierului este recomandat consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână.
4. Ia-ţi doza zilnică de nuci şi ciocolată
Nucile şi seminţele sunt surse bune de acizi graşi Omega-3, dar şi vitamina E cu acţiune antioxidantă ce protejează celulele nervoase împotriva radicalilor liberi, păstrează funcţiile cognitive. Ciocolata neagră pe termen scurt, timp de 2-3 ore, sporeşte capacitatea de concentare a creierului, atenţia. Pe termen lung consumul de ciocolată neagră previne la vârstnici boala Alzheimer, declinul cognitiv.
Poţi savura zilnic până la 30g de ciocolată neagră cu nuci pentru a obţine beneficiile de care ai nevoie fără calorii în exces, grăsimi sau zahăr.
5. Avocado – bunul pentru creier gata de consum
Conţine grăsimi sănătoase mononesaturate ce previn bolile de inimă şi creşterea colesterolului, menţin elasticitatea vaselor de sânge. Pe lângă faptul că are nutrienţi benefici pentru creier, consumul de avocado oferă energie pentru un creier concentrat pe studiu şi învăţătură. În acelaşi timp este un aliment simplu ce se consumă crud şi un implus gustos pentru creier.
6. Fructele îmbunătăţesc activitatea creierului
Coacăza neagră, strugurii roşii şi negri, afinele, prunele, dar şi alte fructe de sezon, mere, pere, banane, citrice, dovleac, curmale japoneze, mango sporesc capacitatea de învăţare şi păstrează funcţiile creierului datorită conţinutului bogat de pigmenţi antocieni cu funcţie antioxidantă, vitamine şi minerale.
7. Creierul are nevoie de o dietă echilibrată şi variată
Dieta săracă în nutrienţi esenţiali alterează capacitatea de concentrare a creierului ce are nevoie de un meniu variat per ansamblu. În plus, o masă copioasă oboseşte şi scade din puterea de concentrare, iar prea puţine calorii – te vor face să te concentrezi pe senzaţia de foame. Benefic pentru creier este regimul alimentar echilibrat având în meniu alimente variate ce să conţină nutrienţi importanţi.
Nu uita să mânânci echilibrat, dar şi să dormi suficient, să te hidratezi la timp, să faci exerciţii fizice pentru a oxigena ţesuturile și să te relaxezi când ai nevoie – toate pentru un creier sănătos!
Multă sănătate!
Pentru a organiza corect regimul alimentar este important să cunoști compoziţia şi conţinutul caloric al alimentelor consumate. În plus, atunci când dorești să slăbești sau să-ți menții greutatea corporală, trebuie să fii atentă la numărul de calorii consumate. Vezi câte calorii conţin alimentele – Calculator calorii.