Magneziul este un oligoelement indispensabil în funcţionarea organismului şi un adevarat remediu natural împotriva oboselii şi a stresului. Reechilibrează sistemul nervos şi se comportă ca şi cum ar fi un adevarat „carburant” pentru acesta, menţinând echilibrul neuro-muscular şi intervenind în majoritatea proceselor biochimice ale organismului.
O dieta echilibrata care sa conţină foarte multe alimente bogate în magneziu îţi poate asigura aportul zilnic de care ai nevoie.
Iată care alimente conţin acest mineral preţios:
- legumele verzi (spanac);
- alte legume şi fructe: broccoli, cartofi, banane, avocado etc.;
- cereale (germeni de grâu, ovăz etc.);
- seminţe;
- nuci;
- unt de arahide;
- fructe uscate;
- lapte;
- peşte;
- cacao;
- soia.
Peste 90% din populaţia lumii are deficienţe de magneziu
Peter Gillham, chimist şi nutriţionist australian, spune că între 90 şi 95% din populaţia mondială trăieşte cu un nivel foarte scăzut de magneziu în organism. Deficienţele de magneziu pot provoca:
- astm;
- lipsa de energie;
- insomnie;
- oboseală;
- anxietate;
- atacuri de panică;
- probleme ale sistemului cardiovascular;
- fragilitatea oaselor;
- spasm laringian.
Potrivit anumitor cercetari, contracţiile uterine dureroase pe care le pot resimţi femeile la sfârşitul perioadei de sarcină sunt legate tot de carenţele de magneziu.
Deficienţele de magneziu apar din mai multe cauze precum: consum de alcool, tutun, transpiraţie excesivă, consum de stupefiante, hipotiroidism, diabet, stres etc.