Cea mai mare rată a obezității este înregistrată în Statele Unite, de vină sunt alimentele pe care americanii le consumă zi de zi. Deși mulți experți în nutriție bat alarma, lista substanțelor periculoase aprobată de guvernul SUA, rămâne neclintită, iar impactul acestor otrăvuri asupra sănătății populației este devastator.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Coloranții alimentari artificiali. Se găsesc practic în multe alimente pe care le consumăm: torte, băuturi, bomboane, chiar și brânzeturi.
Aceștia sunt obținute din substanțe chimice, derivați ai petrolului, folosiți pentru a fabrica benzina, motorina și asfaltul. Coloranții artificiali afectează dezvoltarea nervilor și creează hiperactivitate la copii, inclusiv provoca cancer cerebral. Sunt interzise în țări precum: Norvegia, Finlanda, Austria, Franța și Marea Britanie.
Olestra sau Olean. Această substanță a fost creată de Procter & Gamble ca un substitut a uleiului de gătit. Se folosește în producerea cartofilor prăjiți și chips-urilor. Împiedică absorbția vitaminelor , cauzând crampe musculare și probleme intestinale. Este interzisă în Marea Britanie și Canada.
Ulei vegetal bromurat. Substanțe ignifuge foarte toxice folosite în băuturi acidulate, sucuri de citrice pentru a menține aroma artificială. Acest ingredient poate cauza leziuni ale pielii, schizofrenie, pierderea auzului, malformații congenitale și probleme de creștere. Este interzis în peste 100 de țări.
Bromat de potasiu (făină bromurată). Este folosit în fabricarea produselor de patiserie, pentru a reduce timpul de coacere și costurile de producție. Numai că făina bromurată provoacă leziuni renale, cancer și afectează sistemul nervos. Este interzis în Europa, Canada și China.
Azodicarbonamida. Se găsește în pâine, alimente congelate, paste la cutie și produse de patiserie ambalate. Mai este folosit pentru a fabrica saltele yoga și tălpi pentru încălțăminte sportivă. Azodicarbonamida provoacă astm. Este interzis în Australia, Marea Britanie și majoritatea țărilor europene.
Butilhidroxianisol (BHA) și butilhidroxianisol (BHT). Conservanți care pot provoca alergii și stări de somnolență, induc sindromul de hiperactivitate (ADHD) la copii și sunt cancerigeni. Sunt interziși în Marea Britanie, Japonia și multe alte țări europene. Se găsesc în cereale, gumă, unt, carne, cartofi deshidratați.
Hormoni de creștere. Se găsesc în produsele lactate, deoarece sunt folosiți la fermele de vaci. Sunt nocivi pentru oameni, pot provoca infertilitate și cresc riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. Sunt interziși în Australia, Noua Zeelandă, Canada, Japonia și UE.
Arsenic. Se folosește pentru a da o nuanță de roz cărnii de pui. Duce la o moarte lentă, dar sigură. Este interzis în Uniunea Europeană.