Produsele lactate din comerţ pierd treptat din autenticitate, odată cu descoperirea diverselor ingrediente chimice ,,convenabile” în uz producătorilor de brânzeturi. Cercetările arată că produsele lactate conţin în ziua de astăzi mai puţin lapte, mai multe grăsimi vegetale supuse hidrogenării, substanţe chimice pentru coagularea laptelui, amidon şi substanţe antibiotice în calitate de conservanţi, fapt ce transformă produsele în alimente periculoase, dăunătoare sănătăţii pe termen lung.
Un studiu, realizat de către experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) a scos la iveală că cele mai multe brânzeturi din comerţ conţin cantităţi mari de amidon şi substanţe chimice aromatizatoare.
,,Folosirea amidonului în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători induce în eroare consumatorul deoarece Mozzarella se obține numai din lapte, fără adaosuri de altă natură”, susţin experţii.
O altă substanţă folosită la producerea brânzeturilor este natamicina
Folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semitare, ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică, este suspectă de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni. Totodată, aceasta poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii.
Potenţiatori de arome
Folosirea clorurii de calciu (E509) în unele sortimente de cașcaval, ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant transformă produsul într-un aliment periculos. În aproape toate tipurile de caşcavaluri se foloseşte nitratul de sodiu, substanţă ce comportă risc cancerigen.
,,În ultimul timp societatea a fost împinsă spre un model de viață de tip capitalist, în care democrația a fost înțeleasă și aplicată în formule originale, a dat posibilitate experimentelor de tot felul. Indivizi fără scrupule au dat frâu liber oricăror porniri dacă astfel au obținut bani, mulți bani. Nici producția de lapte și de produse lactate nu a rămas în afara acestui cerc de manifestări. Principiul cantității a trecut în fața oricăror considerente”, susţin experţii APC
,,Pentru precipitatele din lapte, toată clasa de brânzeturi, s-au creat tot felul de coagulanți chimici, care asigură randamente superioare coagulării cu cheag de animal, acesta extrem de scump”.
Cheagul chimic este mai ieftin, iar tentația înlocuirii cheagului este iminentă. Unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice este clorura de calciu, cu formula chimică CaCl2, o sare a calciului cu acidul clorhidric. În toate variantele, clorura de calciu se dizolvă foarte bine în apă. În principiu, sarea respectivă este higroscopică, deci se folosește foarte mult ca desicant, absorbant al umezelii.
,,Clorura de calciu se obține din calcar, iar cea mai largă utilizare, în ultimii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele. Aceasta se mai foloseşte la dedurizarea apei din bazine de înot sau din bazine cu faună marină, în industria chimică la producerea altor substanțe chimice, în construcții, industria de foraj și metalurgie şi foarte multe utilizări are în industria alimentară, unde are codul european E509, ca aditiv, agent de întărire, de sporire a fermității țesuturilor – pulpele fructelor din conservele de legume, pasta de brânză tofu, dar și pentru producerea unui înlocuitor de caviar din sucuri de legume și fructe etc. O utilizare specială vizează sterilizarea masculilor de la speciile animale, prin injectarea unei soluții de clorură de calciu”, afirmă Prof. Univ. Dr. Ion Schileru.
sursa