Pentru cei care țin post, astăzi se pot răsfăţa din plin cu o păorţie de peşte. Iată câteva reţete delicioase.
Peşte la cuptor
Ingrediente: 1.5 kg peşte proaspăt, 1 lămâie, 4-5 linguri ulei, 200 ml vin alb, 1-2 cepe, 3-4 căţei de usturoi, 1-2 foi dafin, 1 lingură pastă de roşii, sare, piper, piper boabe.
Mod de preparare: Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, se usucă, apoi se crestează la 1-2 cm, se dă cu sare şi piper, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece 15 minute. Se încinge cuptorul.
Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pun bucăţile de peşte, care se ung cu ulei. Se adaugă vinul, sucul de roşii diluat cu puţină apă, câteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin.
Se pune în cuptorul încins şi se lasă 50-60 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă, iar dacă este cazul se mai adaugă câteva linguri de apă. Când se serveşte, se ornează cu verdeaţă.
Somon la cuptor cu salvie
Ingrediente: cca 500-600 g de somon file, zeama unei lime, 1 linguriță de salvie uscată, piper, sare.
Mod de preparare: Spală peștele bine, după care îl pui în prosoape de bucătărie pentru a se usca. Apoi îl așezi pe o folie alimentară, îl potrivești de pier și sare, îl stropești cu zeamă de lime și presari salvie. Îl împachetezi și îl dai la rece sau îl bagi în frigider pentru o oră. Apoi îl pui într-un vas termorezistent pe care îl introduci în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius. Îl lași acolo în jur de 10-15 minute, în funcție de grosimea fileului. Din cantitățile de mai sus rezultă 3 porții.
Crap umplut cu orez
Ingrediente: 2 kg crap, 2 cepe, jumătate de ceașcă cu orez, jumătate de ceașcă cu stafide, sare, piper, 1 lingură vin alb, 1 lingură untdelemn.
Mod de preparare: Curăță peștele și sărează-l. Este bine să ai pește mare, în jur de 2 kg sau doi de câte 1 kg. Rumenește în ulei ceapa tăiată mărunt, împreună cu orezul spălat. Adaugă puțină apă până începe orezul să fiarbă. Pune sare, piper (după gust), adaugă stafidele curățate și spălate. Amestecă totul bine împreună cu o lingură de vin alb. Umple crapul cu această compoziție, nu prea mult, ținând cont că orezul se va umfla. Ca sa nu curgă umplutura, legă peștele cu puțină ață mai groasă. Așează peștele într-o cratiță ovală cu puțină apă și sare. Unge bine peștele și-l ții în cuptor la un foc potrivit timp de 55 minute. Pe parcurs, trebuie să-l mai ungi din când în când. Înainte de a se servi, scoate ața cu care a fost legat peștele.
Pește la cuptor în folie de aluminiu
Ingrediente: 1 kg. Pește alb (am folosit cod), 1 ceapă, 1-2 căței usturoi, ierburi aromatice (cimbru, pătrunjel, țelină, mărar), 2 linguri de ulei, 1 lămâie, 1 linguriță paprica, sare, piper.
Mod de preparare: Cuptorul se încălzește înainte. Se toacă mărunt ierburile aromate. Se amestecă apoi cu ulei, zeama și coaja de lămâie, sare, piper. Umple burta peștelui cu acest mixt aromatic.
Se pune fiecare bucată de pește în câte un pătrat de folie aluminiu (folia trebuie să fie suficient de mare cât să acopere bucata de pește). Pe folie, sub pește se adaugă puțin ulei, ceapa tăiată mărunt, usturoiul, zeama de lămâie, paprica, sarea și piperul.
Se închide folia de aluminiu și se dă la cuptorul încins cca. 20-30 min. După 15 min se înțeapă folia cu o scobitoare în câteva locuri și se lasă în continuare la cuptor. Se servește cu legume sotate în puțin ulei sau margarină și condimentate după gust.
Reţetă regală: Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor
Ingrediente: 1 fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm, 25 g de seminţe proaspete de rodie, 1 fir de ceapă verde tăiată mărunt, 1 lingură coacăze uscate, 2 legături coriandru proaspăt măcinat, 1 legătură zeamă de la 1 lămâie verde (lime) proaspăt stoarsă, 1 linguriță ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust), 1 căţel de usturoi pisat, sare şi piper proaspăt măcinat după gust.
Somonul: 4 bucăți file de somon de grosime egală, 1 lămâie verde tăiată în 8 bucăţi pentru ornare, 4 lingurițe ulei, 2 lingurițe coriandru măcinat, 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisaţi, 4 foi de salată verde, sare, piper.
Mod de preparare: Îndepărtează coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercă să tăi miezul în cubuleţe cât mai apropiate ca dimensiuni. Amestecă cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într‑un castron mijlociu. Amestecă bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într‑un bol mic. Adăugă peste compoziţia cu mango şi amestecă încet. Apoi pune sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într‑un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce‑acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică. Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugă 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt. Pentru somon, încălzește dinainte cuptorul la 260° C.
Într‑un bol mic, amestecă bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut, ia câte o linguriţă cu vârf şi unge fiecare dintre cele 4 felii de somon. Scoate tava din cuptor şi pune pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşează somonul pe foaie, partea cu piele în jos.
Coace la 260° C. În funcţie de preferinţe, lăsă somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns.
Scoate sosul de mango din frigider şi lăsă‑l să ajungă la temperatura camerei. Pune câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare dintre cele 4 farfurii. Adăugă sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii.
Servire. Când somonul este copt, lăsă‑l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, nu fierbinte. Pune câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornează fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde.