Nutriţioniştii recomandă să mănânci desertul înainte de masă sau între mesele principale ale zilei, întrucât alimentele dulci ingerate pe stomacul plin, mai ales după o masă copioasă, vor îngreuna per ansamblu procesul de digestie, iar alimentele nedigerate vor fermenta şi vor cauza balonări, flatulenţă şi disconfort.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Decât un desert după masă, mai bine unul – înainte, pentru a controla greutatea
Desertul consumat înainte de masă controlează mai bine o dietă de slăbire decât cel consumat după masă. Acest lucru împiedică supraalimentarea ulterioară şi astfel este mai degrabă binevenit pentru a menţine greutatea, susţin cercetătorii în Journal of Consumer Research. În plus, stimularea secreţiei de insulină, în urma ingerării bucatelor dulci după masă, va spori, per total, asimilarea carbohidraţilor din alimentele mesei respective, acest lucru fiind în detrimentul, mai ales, al grăsimii abdominale.
Alte recomandări ale nutriţioniştilor:
- Fie că este vorba de fructe sau prăjituri, niciun desert nu este bine a fi consumat după masă.
- Mulţi sunt de părere că este sănătos să mănânci salată de fructe în loc de desert, ceea ce este greşit.
- Fructele se consumă măcar cu o jumătate de oră înaintea mesei pentru a fi digerate mai rapid şi a evita staţionarea lor de durată în stomac. Altfel, dacă le consumi după masă, ele interacţionează cu celelalte alimente, staţionează prea mult în stomac şi, între timp, fermentează, formând gaze.
- În alt caz fructele pot fi consumate cel puţin două ore după masă şi, nu în ultimul rând, nu este bine să amesteci multe fructe pentru că au grad de aciditate diferit, două feluri de fructe asociate fiind de ajuns.
- După masă, poţi consuma doar ceai care să ajute procesul de digestie.
- Nu este bine nici apă să bei în timpul mesei sau imediat după, întrucât diluează sucurile gastrice necesare pentru a digera hrana. Apa se bea cu o jumătate de oră înainte şi o oră după masă!