Deși nu trebuie consumată în exces, sarea este un ingredient important în bucătărie. În plus, sarea manifestă înalte proprietăți antibacteriene, de aceea soluția hipertonică sau compresele calde cu sare te pot ajuta în condiții casnice într-o serie de afecțiuni medicale. În comerț, există mai multe sortimente de sare. Este bine să știi prin ce se diferențiază acestea?
Sarea de mare
Se obține prin evaporarea apei de mare sau a apei din oceane și are un conținut ridicat de minerale. Tot mineralele sunt și cele care îi dau culoarea, ce poate varia: de la roz, pâna la gri și negru. Este utilizată atât pentru a da gust măncărurilor, mai ales salatelor, dar are și beneficii asupra sănătății. De exemplu, băile cu sare de mare au efect relaxant, dar ajută și la tratatarea răcelilor și ameliorarea durerilor reumatice.
Sarea de masă
Este denumirea populară a clorurii de sodiu. Se extrage din mine, iar zăcămintele de sare poartă denumirea de ocne. Sarea de bucătărie conține sodiu în proporție de aproape 40%. Se folosește pentru a da gust bucatelor, dar la fabricarea unor produse cosmetice, a hârtiei. Este indicat ca o persoană să nu consume mai mult de 5 grame de sare, zilnic.
Sarea Kosher
Este formată din cristale mai mari de sare și se extrage din apa de mare sau din mine. Este sarea favorita în bucătăria israeliană de aici și denumirea de Kosher. Potrivit religiei ebraice, carnea trebuie să fie foarte bine scursă de sânge, îniante de a fi gătită. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul acestui tip de sare. Este recomandată atât pentru gătit, cât și pentru prepararea murăturilor. Acest tip de sare nu conține iod.
Sarea celtică
Provine din apa sărată a mlaștinilor situate în regiunea Bretagne, din Franța, și se obține prin evaporare, de mai bine de 2.000 de ani. Este de culoare gri, însă uneori particulele pot fi și roz, culoare pe care o împrumuta de la o specie de alge care se găsește în mlaștinile din Bretagne. Francezii îi spun „floare de sare“ și este un sortiment foarte scump.
Sarea grunjoasă
Este un sortiment alcătuit din particule mai mari. Are o nuanță gri și este cel mai des folosita pentru prepararea conservelor și a murăturilor. Mulți bucătari preferă să folosească sare grunjoasă atunci când gatesc, în loc de cea de masă. Sarea grunjoasă este ideală și pentru prepararea afumăturilor.
Sarea de Himalaya
Este cunoscuta drept „aurul alb“, fiind cea mai pură sare de pe planetă. Se extrage de la baza Munților Himalaya și conține 84 de minerale și oligoelemente. Are o culoare rozalie, pe care o „împrumută“ de la manganul și de la fierul pe care le conține într-o proporție mai ridicată decât a celorlalte minerale. Nu conține iod. Sarea de Himalaya este ideală in tratarea sinuzitelor și a răcelilor. Se foloseste sub formă de inhalații, notează bzi.ro.