După mesele copioase, pline cu bucate de după sărbători, te ciocneşti de aceeaşi problemă: cum, unde şi cât timp pot păstra alimentele rămase?
Cum aranjezi alimentele în frigider?
Cu siguranţă, cel mai bun prieten al bucatelor tale după sărbători este frigiderul, locul unde adăposteşti toate alimentele care rămân neconsumate.
O primă regulă de păstrare, extrem de importantă, ar fi separarea, acoperirea sau împachetarea alimentelor.
Nu uita că raftul de sub congelator este cel mai rece şi acolo trebuie să aşezi bucatele din carne. Pe rafturile de mijloc trebuie să plasezi bucatele din peşte, salatele şi deserturile. Legumele şi fructele se păstrează în sertarele destinate acestora, iar brânzeturile, ouăle şi sticlele cu băutură se păstrează pe rafturile de jos, mai puţin reci sau la uşa frigiderului. Atât fructele, cât şi legumele, nu trebuie împachetate, pentru că aerul nu va putea circula şi acestea se vor altera. Bucatele fierbinţi se lasă pentru început să se răcească, apoi se acoperă şi se aşează în frigider.
Atunci când alimentele sunt păstrate prea mult timp în frigider, pot duce la intoxicaţii alimentare.
Dacă îţi rămân bucate gătite cu carne sau peşte, le poţi ţine la frigider 2-3 zile. Salatele cu maioneză pot fi depozitate pentru o zi, maxim două. Dacă le consumi după o perioadă mai lungă de timp, te poţi trezi cu o intoxicaţie gravă.
Brânzeturile pot fi păstrate până la 5 zile. Dulciurile le poţi păstra mai mult timp, dacă nu sunt cu cremă din smântână sau alte produse care se alterează rapid.
Ai grijă de sănătatea ta!
Text: Sorina Ţurcanu