Unii savanţi sunt de părere că atunci când ţinem post, în afară de faptul că ne echilibrăm spiritual, îi conferim organismului un impuls pentru regenerare şi purificare. Ce beneficii aduce organismului meniul de post, lipsit în totalitate de provenienţa grăsimilor de origine animală în meniu?
Ce este postul alimentar?
În general, postul este conceput ca o alimentaţie din care sunt excluse carnea şi produsele de origine animală. Principala lui acţiune este cea de purificare, de detoxifiere şi de uşurare a unor procese de metabolism interne. Postul în niciun caz nu trebuie să fie un act forţat, impus din afară. Tebuie să-ţi asculţi organismul şi să determini dacă poate să facă faţă unui meniu de post, fără să te expui unor riscuri de îmbolnăvire.
Alimentele vegetale care conţin cele mai multe proteine
Hidratarea în post este importantă
Se consideră că atunci când ţinem post o zi, sau două, pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Un post de trei zile ne ajută să debarasăm corpul de toxine şi curăţă sângele, unul de cinci zile – iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. Indiferent care este durata postului, este bine să avem organismul hidratat şi să bem cel puţin 1,5 litri de apă pe zi.
Hrișca-cea mai potrivită pentru detoxifiere!
Nuci, seminţe, alune
Pe perioada postului, aceste alimente îţi încarcă organismul cu proteine vegetale, minerale, vitamine liposolubile, acizi graşi Omega-3, fibre dietetice. În plus, nucile şi seminţele sunt alimente ce oferă un înalt grad de saţietate. Consumă nuci şi seminţe ca atare, sau înmuiate în apă, în cantitate de până la un pumn în fiecare zi.
Mazăre, linte, năut
Leguminoasele, precum năutul, lintea, mazărea, fasolea, soia, sunt proslăvite pentru conţinutul lor bogat de proteine, săruri minerale şi fibre dietetice. Poţi consuma zilnic câte o porţie de leguminoase nu doar în perioada postului. Acestea sunt foarte nutritive, menţin sănătoasă activitatea bacteriilor din intestinul gros şi reglează tranzitul intestinal.
Orz, hrişcă, grâu integral
Cerealele, precum orzul, porumbul, orezul brun, grâul neprocesat, ovăzul, secara, hrişca, meiul, contin cantităţi bune de proteine, săruri minerale de calciu, fier, zinc, mangan. Se recomandă consumul de cereale cu bobul cât mai mic, astfel încât aportul de proteine, vitamine, minerale să fie cât mai mare faţă de cel de carbohidraţi.Anumite cereale pot fi consumate încolţite.
5 idei pentru un mic dejun de post, delicios, rapid și sănătos
Studii care susţin beneficiile postului
Un studiu, realizat de cercetătorii de la University of Southern California, sugerează că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sange, care luptă cu infecţiile. În plus, că postul are efecte pozitive în întărirea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce activitatea enzimei PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu creşterea cantităţii unui hormon ce sporeşte riscul de apariţie a tumorilor.