Moldovencele gătesc de sărbători sarmale, pârjoale, prăjituri, piftie, salata de boeuf rusească. Trebuie să recunoaștem, însă, că meniul pe mesele de Sărbători devine tot mai diversificat și ameliorat. Mulțumită posibilităților de a călători, dar și informațiilor vaste din spațiul virtual, gospodinele sunt tentate să încerce și rețete noi, inspirate din bucătăria multor țări. Mai jos, am aflat ce rețete tradiționale preferă oamenii de Crăciun în alte regiuni ale globului.
Portugalia
Arroz doce – este budinca preferată de Crăciun în Portugalia. Budinca de orez a portughezilor nicăieri în lume nu este mai apreciată decât în țara lor. De Crăciun, budinca se consumă înainte de masa de la miezul nopții, alături de alte prăjituri și friptură de cod la cuptor.Brazilia
Crăciunul în Brazilia este considerat cea mai importantă sărbătoare a anului, fiind prăznuită de 90% din populație. Prin tradiție, la masa de Craciun este servită carnea de curcan, care, spre deosebire de tradiția nord-americană, se combină cu orez, salată, nuci și fructe. Băuturile preferate ale brazilienilor sunt berea și sucurile din fructe.Germania
Cozonacul Stollen este deliciul preferat al germanilor de Crăciun. Cel mai frecvent acesta este preparat cu stafide și fructe confiate, dar și semințe de mac, nuci și marțipan. Cozonacul Stollen are o formă ușor bombată, ceea ce simbolizează cocoașa cămilelor, pe care magii mergeau să îl întâlnească pe pruncul Isus.Fiji
În această regiune, peștele este principalul fel de mâncare de Crăciun, acesta este înfășurat în frunze de banane, dar și carnea de porc gătită în cuptor de piatră.Marea Britanie
Christmas pudding, cunoscut și ca budinca cu prune este un desert tradițional pe masa englezilor. Budinca se prepară cu stafide, miere, pesmet, prune uscate, vanilie și migdale. Și chiar coacerea budincii este considerată a fi o tradiție de familie și o rețetă transmisă din generații în generații.India
Creștinii indieni gătesc de Crăciun biriyani, un fel de mâncare din orez, carne, ouă și legume. Condimentele și sosurile pentru această reteta pot include ghee, chimen, cuișoare, nucșoară, scorțișoară, frunze de dafin, iarba de menta, ghimbir, ceapa, usturoi. De asemenea, la masa de Craciun este servită budinca de lapte și kheer (orez dulce).Portugalia
În Portugalia, de Crăciun se mânâncă bacalhau, adică „cod sărat uscat”, care se consumă cu vin demisec.Polonia
În Polonia, în Ajunul Crăciunului, pe masa festivă sunt prezente 12 feluri de mâncare fără carne, potrivit celor 12 apostoli biblici. Borșul de sfeclă roșie (Barszcz) cu găluște cu ciuperci (uszka) este doar aperitivul pentru că masa poate continua cu supă de pește, crap la cuptor, găluște de cartofi și rulada cu mac.Canada
Tourtière, placinta tradițională canadiană de Crăciun se gătește mai ales în Quebec și se servește de revelion sau în ziua de Craciun. Plăcinta condimentată cu carne este atât de apreciată încât și-a dus faima în toată lumea.Franța
Bûche de Noël, sau buturuga de Crăciun, este un desert franțuzesc pentru Crăciun. Ceea ce face interesant acest desert este aspectul său, care chiar seamănă cu o buturugă, iar crema de deasupra este aranjată cu furculița ca să semene cu scoarța unui copac, iar în interior amestecul de blat și cremă amintește de inelele din trunchiul copacului care determină vârsta.