Modul de alimentație al populației Republicii Moldova este un subiect actual, având în vedere că, potrivit datelor statistice, moldovenii cheltuiesc cei mai mulți bani pe hrană și produse alimentare. Așadar să vedem cu ce se alimentează de fapt locuitorii țării noastre!
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, laptele, ouăle și pâinea sunt produsele care apar cel mai frecvent pe masa moldovenilor. Peștele și produsele de cofetărie sunt căutate mai puțin.
Astfel, un locuitor cu venituri medii din Moldova consumă într-un an 217 litri de lapte și produse lactate, 186 de ouă și circa 117 kg de pâine. Pe locul patru în acest top se situează legumele și bostănoasele — peste 100 kg la un locuitor, iar fructe și pomușoare — câte 49,3 kg pe an, scrie sputnik.md.
În decurs de un an, același locuitor cu venituri medii consumă 47,5 kg de cartofi; 47,1 kg de carne; 18 kg de zahăr și produse de cofetărie; 16,4 kg de pește și produse din pește. Cei mai mulți consumatori de carne sunt în capitala Moldovei: 53 kg de carne și produse din carne îi revin unui chișinăuian pe an. Cea mai puțină carne se conține în meniul locuitorilor din nordul țării: circa 42 kg.
Pâinea este cea mai solicitată la nordul Moldovei: peste 116 kg de persoană, iar cel mai mic consum este în capitală: 99 kg.
Ouăle sunt incluse mai frecvent în meniul locuitorilor din sudul țării, iar cel mai rar — în a celor din centrul țării. Legumele sunt preferate mai mult la sud, iar fructele — la Chișinău.
Conform statisticii, la consumul de pește sunt pe primul loc cei din sudul țării, în timp ce locuitorii din nord mănâncă cei mai mulți cartofi.
Cele mai multe produse lactate sunt incluse în meniul locuitorilor din capitală. Un chișinăuian cu venituri medii consumă pe an peste 240 litri de lactate. Cel mai puțin laptele este consumat în raioanele de centru ale Moldovei.
Prin urmare, moldovenii consumă prea multe produse făinoase și prea puțin pește, fructe și legume, alimente pe care nutriționiștii spun că ar trebui să le introducem zilnic în meniu, întrucât mențin organismul sănătos și sporesc longevitatea.