În anotimpul rece trebuie să intrăm cu o zestre cât mai mare de vitamine, minerale, antioxidanţi şi alţi fitonutrienţi şi cât mai puţin intoxicaţi, pentru a face faţă atât alimentelor grele, toxice, din timpul iernii, cât şi frigului şi umidităţii.

Sistemul imunitar trebuie fortificat în acest sezon prin consumul de fructe şi legume pentru a preîntâmpina apariţia unor boli specifice iernii.
Aşa suntem programaţi să mâncăm leurdă primăvara, roşii în iunie, mere în septembrie… e vorba de bioritm.
Dacă în sezoanele de primăvară-vară legumele de consum erau cele care cresc deasupra solului, acum sunt preferate cele care cresc în subsol: cartofi, morcovi, păstârnac, ţelină rădăcină, napi, pătrunjel rădăcină. Toamna e perioada în care apar: prazul, varza, conopida, broccoli, nucile, lintea, mazărea boabe, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea şi castanele comestibile.
Sfecla consumată crudă în salată sau coaptă are efect remineralizant şi revigorant, combătând anemia.

Ridichea albă, neagră, ghimbirul, ţelina sunt extrem de benefice pentru buna funcţionare a ficatului, uzina de detoxifiere principală a organismului. În această perioadă putem să ne asigurăm provizii de fructe de pădure: afine, cătina, mure, merişor, măceşe.

Această perioadă este excelentă pentru consumul de ceai: verde, hibiscus, măceşe, cătina. Toamna pot aparea cefaleea, starea de ameţeală şi durerile moderate musculare şi articulare la persoane aparent sănătoase, ca urmare a schimbărilor meteorologice.
Este de preferat să ne expunem zilnic între 10 şi 40 de minute la lumina solară şi să practicăm exerciţii fizice.