Ciocolata neagră – mai mult decât ţi-ai închipuit!

Descoperă proprietăţile ciocolatei negre, devreme ce unele – le-ai ştiut, altele, probabil, – le-ai supraevaluat, iar celelalte, cu siguranţă, – încă nu le-ai aflat. E mai mult decât a cura inima frântă!

separator
Chocolate splash

1. Bobul de cacao este un glonţ uriaş ,,ucide boală’’
Consumul de ciocolată neagră reduce riscul de accidente cardiovasculare cu 39%, arată un studiu german.

2. Pudra de cacao este bogată în substanţe flavonoide cu acţiune puternic antioxidantă
Acestea neutralizează radicalii liberi şi efectul lor nociv asupra celulelor şi ADN-ului, prevenind astfel îmbătrânirea precoce, bolile de inimă, cancerul, boala Alzheimer, alte tulburări legate de vârstă.

3. Cacao – sursă bogată de microelemente şi complexul de vitamine B
Ciocolata neagră concentrată, de 70% şi mai sus, este, efectiv, încărcată în – cupru, mangan, fier,kaliu, magneziu, zinc, seleniu, calciu, vitaminele grupului B, K, A, acidul pantotenic.

4. Ciocolata are efect anti-îmbătrânire
Ciocolata are efect anti-îmbătrânire la nivelul pielii, şi nu numai, graţie conţinutului înalt de flavonoide antioxidante, vitamine şi minerale.

5. Consumul de ciocolată reduce căderea părului
Datorită spectrului larg de vitamine şi minerale ciocolata reduce căderea părului şi stimulează creşterea lui.

6. Ciocolata – grad mai înalt de inteligenţă!
Ciocolata neagră stimulează puterea de concentrare a creierului. Este determinat – flavonolii din pudra de cacao, pe termen scurt, atunci când este nevoie, timp de 2-3 ore îmbunătăţesc atenţia şi performanţa creierului. În cadrul unor cercetări, consumul de ciocolată – înainte de examen a determinat rezultate mai bune la studenţi. În plus, cercetători de la Universitatea din Oxford au remarcat creşterea semnificativă a funcţiilor cognitive în cazul consumului zilnic de ciocolată neagră într-un studiu ce a cuprins persoane trecute de vârsta de 70 de ani.

7. Ciocolata are efect anti-stres
Ciocolata înlătură efectul stresului. Oamenii de ştiinţă suedezi au stabilit că persoanele anxioase, consumând 40g de ciocolată zilnic timp de două săptămâni, au redus semnificativ nivelul hormonilor de stres. În plus, tot mai multe cercetări subliniază proprietăţile antidepresive ale ciocolatei.

8. Ciocolata neagră – pentru sex mai bun
Consumul de ciocolată duce la creşterea dorinţei, excitării şi plăcerii sexuale, potrivit unui studiu italian raportat în The Journal of Sexual Medicine. Participanţii de sex feminin, care au consumat ciocolată, au experimentat libido mai activ şi funcţii sexuale mai bune, per ansamblu. Pudra de cacao conţine feniletilamină, precursor al endorfinelor eliberate în timpul actului sexual ce intensifică sentimentele de atracție între fiinţe. Ciocolata ne face fericiți, afirmă experţii.

2

9. Ciocolata calmează tusea uscată
Ciocolata înlătură tusea uscată la fel de bine ca şi codeina datorita conţinutului de teobromină, potrivit unui studiu. Această substanţă, responsabilă inclusiv de inducerea stării de bine în cazul ciocolatei, suprimă activitatea porţiunii cerebrale a nervului vag.

10. Ciocolata neagră are acţiune venotonică
Datorită conţinutului înalt de flavonoide – ciocolata creşte flexibilitatea venelor şi arterelor, prevenind dilatările varicoase ale venelor în zona picioarelor, depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor.

11. Ciocolata ,,trezeşte’’ intestinul
Dacă nu ai ştiut, ciocolata este bogată în fibre dietetice (ciocolata neagră de 70% are 11g fibre/ 100g) şi este un stimulator al funcţiei motorii a intestinelor, previne constipaţia.

12. Cantităţi moderate de ciocolată neagră au efect de slăbire
Ciocolata neagră controlează greutatea! E mai uşor decât ţi-ai închipuit! Consumul de ciocolată oferă saţietate, diminuează pofta pentru alimente dulci, sărate sau bogate în grăsimi, arată University of Copenhagen. Ataşează-te de cantităţi moderate zilnice de ciocolată neagră pură, de 70% şi mai sus. Ciocolata neagră accelerează metabolismul, arde grăsimile, fiind benefică în acest sens, dacă nu faci abuz.

13. Consumul de ciocolată neagră previne diabetul
Într-un mic studiu italian cei care au consumat zilnic 100g de ciocolată neagră au avut o scădere în jumătate a rezistentei la insulină. Flavonoidele din pudra de cacao cresc cantitatea de oxid nitric, ce îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină.

14. Ciocolată neagră în sarcină
Benefică, dar nu mai mult de 15-20g zilnic. În plus, ciocolata este un aliment cu potenţial alergenic înalt, de aceea consumată abuziv în timpul sarcinii, poate să predispună către reacţii alergice viitorul bebeluş. Mămicile care consumă, în cantităţi moderate, ciocolată în timpul sarcinii nasc copii mai fericiţi şi controlează mai bine stresul după naştere, arată un studiu finlandez.

15. Bobul de cacao tratează diareea
Oamenii de ştiinţă de la Children’s Hospital Oakland Institute au găsit că flavonoidele din cacao leagă la nivelul intestinului subţire o proteină ce reglează secreţia de lichid.

ciocolata

16. Ciocolata – benefică pentru femei la perimenopauză
Datorită conţinutului de izoflavone ciocolata ar putea să atenueze simptomele sindromului climacteric în perioada perimenopauzală la femei, notează Psychology Today.

Consumă înţelept ciocolată:
• Ciocolata este benefică pentru sănătate dacă o consumi în cantităţi moderate – în jur de 30g pe zi, nu mai mult, spun nutriţioniştii, altfel – efectele ei pentru sănătate se atenuează, întrucăt ar deveni un produs înalt caloric în dietă (590 de calorii/100g de produs).
• Ciocolata care îţi oferă beneficii pentru sănătate este cea neagră, naturală, pură sau concentrată, de 70% şi mai mult.
• Beneficiile de mai sus NU îi sunt atribuite ciocolatei din comerţ încărcată în aditivi calorici, zahăr, lapte, grăsimi hidrogenate sintetice şi altele, întrucât aceasta conţine cantităţi reduse de pudră de cacao şi substanţe flavonoide şi are risc sporit de îngrăşare şi alte efecte indezirabile. Deci, atenţie, la acest aspect!

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Copiii încăpăţânaţi au cele mai mari şanse să devină adulţi de succes
Articolul anterior
Hreanul înlocuiește Viagra!
Articolul următor