Combină corect alimentele de Paşte

Masa de Paşte ar trebui să înceapă cu salate, care pregătesc sistemul gastro-intestinal pentru a putea digera mâncărurile grele; ex: salata verde de crudităţi sau de legume specifice anotimpului – urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase, având efecte detoxifiante puternice. Apoi, putem mânca o porţie de drob, după care facem o pauză de o ora în care bem un ceai (verde, de păpădie, digestiv etc.) sau altă băutură nealcoolică şi ne plimbăm, facem mişcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură, la care asociem legume la grătar şi/sau murături,  uşurează digestia.

separator
masa2-1024x640

Obiceiul oamenilor de a mânca în noaptea de Înviere după ce se întorc de la Biserică nu este unul sănătos. În tradiţia creştină masa de Paşte începea a doua zi, după ce erau sfinţite bucatele, şi nu noaptea. Nu este indicat să mâncăm noaptea deoarece organismul trebuie să facă altceva în timpul nopţii (şi anume să se detoxifice). Mâncatul noaptea este nociv, la fel şi stropirea mâncărurilor grase cu alcool.

În combinaţie cu felurile tradiţionale din carne de miel şi cu cozonacul, băuturile alcoolice pot crea reale probleme de sănătate.  Cel mai bun vin este cel roşu, cât mai natural. Vinul de calitate nu se bea sprit, adică amestecat cu apă minerală sau plată.

După masă, pentru a evita problemele digestive, este bine să avem în casă suplimente alimentare cu enzime digestive (ex: ghimbir, anghinare, papaia, ananas), care uşureaza digestia.

Iată câteva sugestii pentru a ne bucura cu adevărat de preparatele tradiţionale de Paşte:

  1. Friptura de miel se combină cu garnitura de legume, nu cu cartofi, orez, paste făinoase, mămăliga etc.
  2. Ia câte o pauză de cel puţin o ora între felurile de mâncare, de preferat una activă [mers pe jos în aer liber].
  3. Nu consuma alcool pe stomacul gol sau în exces.

Sursa

Chips-uri retrase de la vânzare. Care a fost motivul?

Autoritățile din România anunță retragerea de la comercializare a unui lot de chipsuri deoarece existǎ suspiciunea prezenţei alcaloizilor tropanici.

În urma informǎrii primite de la furnizorul Alnatura Produktions- und Handels GmbH, Romania Hypermarche SA a luat decizia de retragere si rechemare a produsului Alnatura Eco Chips din porumb 125g, cu data de expirare 16.08.2022, deoarece existǎ suspiciunea prezenţei alcaloizilor tropanici.

Ce sunt alcaloizii tropanici?

Alcaloizii tropanici sunt ingrediente naturale ale unor plante (așa-numitele buruieni) ce cresc sporadic pe suprafețele cultivate cu cereale, cu rol de a îndepărta dăunătorii.

Alcaloizii tropanici nu au efect pe termen lung, dar pot duce la tulburări temporare, cum ar fi greață, somnolență și dureri de cap.

„Deoarece tratăm siguranța consumatorilor extrem de serios, cei care au achiziționat aceste produse sunt rugați să nu le consume, ci să le returneze magazinului de unde le-au cumpărat și să solicite contravaloarea acestora, până la data de 18.07.2022 cel târziu. Aceste măsuri s-au luat în urma aplicării politicii stricte de siguranță alimentară din cadrul companiei noastre.

Chips-uri retrase de la vanzare

Ne cerem scuze pentru posibilele neplăceri provocate si vă mulțumim pentru înțelegere”, scrie pe site-ul ANSVSA.

Unul dintre cele mai periculoase ingrediente pe care îl regăsim în aproape toate alimentele

Când ai verificat ultima dată ingredientele unui produs pe care urmează să-l cumperi? Pentru a urma un regim alimentar sănătos este necesar să monitorizăm cantitatea de zahăr consumată. Consumarea în exces a zahărului poate dăuna grav sănătății.

Acest lucru a devenit o problemă tot mai mare deoarece zahărul se găsește aproape în toate alimentele. La următoarea sesiune de cumpărături verifică fiecare produs pe care îl cumperi să vezi câte dintre produsele obișnuite au în compoziție zahăr.

Conținutul excesiv de zahăr este asociat un cu risc crescut de dezvoltarea a mai multor boli, printre care obezitate, boli cardiace, diabet de tip 2 și cancer.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi (circa 25 de gramee), în timp ce bărbații să-și limiteze consumul la 9 lingurițe (37,5 grame).

Diferite denumiri pentru zahăr 

Chiar dacă pe lista de ingrediente nu este trecut zahărul, acesta poate fi adăugat sub alte denumiri. De exemplu: zaharuri, maltoză, sirop, îndulcitor, fructoză, melasă sau concentrat de fructe. Indiferent de denumirea folosită, este recomandat să limitezi aportul de zahăr pe zi. Caută pe rafturile supermarketurilor produsele fără zahăr și înlocuitori de zahăr.

Deseori, supermarketurile au raioane speciale cu produse pentru diabetici. De regulă, acestea sunt fără zahăr.

Un studiu realizat pe aproape 7.000 de copii, cu vârste între 6 și 10 ani, a demonstrat că cei care au consumat mai multe zaharuri adăugate aveau mai multă grăsime corporală decât copiii care au consumat mai puțin zahăr adăugat.

În plus, consumul ridicat de zahăr va interfera cu hormonii și va crește apetitul pentru mâncăruri grase și nesănătoase. Pe lângă faptul determină creșterea grăsimii corporale, consumul de zahăr adăugat poate provoca afecțiuni cronice.

Produse care conțin zahăr 

Deoarece zahărul este și un bun conservant, acesta este regăsit, deseori, în produse alimentare la care nu ne așteptăm. Știai că zahărul este adăugat și în sosuri, iaurturi, ketchup, muștar și cereale? Multe dintre mixurile de condimente au în compoziția lor și zahăr. Sucurile și băuturile carbogazoase au cantități ridicate de zahăr adăugat.

În plus, este recomandat să încerci să consumi cafeaua și ceaiul fără zahăr adăugat. Poate că la început ți va părea mai greu, însă îți vei obișnui papilele gustative cu noi arome pe care până acum le acopereai cu zahăr.

Zahărul este și potențiator de aromă, de aceea este folosit în multe preparate alimentare de bază. Chiar și pâinea pe care o consumăm zi de zi are în compoziție zahăr.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca procentul de calorii din zahăr adăugat să nu depășească 5%, pentru a ne asigura că avem un stil de viață sănătos. Menținerea unui aport scăzut de zaharuri libere reduce riscul excesului de greutate și cariilor.

În ghidul OMS nu se face referire la zaharurile prezente în mod natural în fructe, legume și lapte, deoarece nu există dovezi raportate privind efectele adverse ale consumului acestora.

Un lot de ouă, retras de la vânzare. Consumatorii sunt chemați să returneze marfa

Operatorul din domeniul alimentar SRL „Pasărea Argintie” a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a ouălor pentru consum (ouă de găină), determinată de depistarea prezenței Salmonella Enteritidis în fecalele găinilor ouătoare.

Un lot de ouă, retrase din vânzare: A fost depistată Salmonella la găiniFoto: ANSA

Despre aceasta anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA). Motivul retragerii: prezența Salmonella Enteritidis în fecale. 

Denumirea produsului: Ouă de găină pentru consum.

Originea: Republica Moldova, mun. Chișinău. 

Lot/ data expirării: 3MD C 002/ 22.07.2022. 

Produsele au fost comercializate în perioada: 16–24.06.2022. 

Data expirării lotului: până la 22.07.2022. 

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață. 

Pentru informații suplimentare, puteți contacta administrația SRL „Pasărea Argintie” la adresa de email: Pasareargintie@gmail.com, tel: 069300080. 

Acțiunea este în desfășurare.

Cum arătau moldovenii prin anii `80!
Articolul anterior
Cămașa mirelui- criterii de alegere!
Articolul următor